Honden zijn gevoelig voor huis-, tuin-, en keukengeluiden

BERKELEY – Honden kunnen heel goed horen, wel vier keer zo goed als wij, en men vergeet dat wel eens. Het geluid van een magnetron, het piepen van het rookalarm, de beltoon van je telefoon, het alarm van je wekker, en de wasmachine zijn slechts enkele van alle huis-, tuin-, en keukengeluiden waar mensen geen last van hebben, maar ernstige stress kunnen veroorzaken bij honden. De hond is vooral gevoelig voor hoge tonen, maar sommige raken al gestrest bij lage tonen. Dit blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door de Universiteit van Californië onder 400 honden.

Schrikgedrag

Het bleek tevens dat de hondenhouders het schrikgedrag van hun hond na het horen van een onaangenaam geluid niet opmerken, zoals dichtbij het gezin gaan zitten, het likken van de lippen, ijsberen, gapen, blaffen, of zich terugtrekken.

Help je hond

Je hoeft niet meteen te kiezen tussen je magnetron en je hond, maar als je je hond goed observeert, kun je aan de hand van zijn reactie opmaken welk geluid stressvol is voor het dier, zodat je er wat aan kunt doen. Een hond kan niet altijd op eigen gelegenheid weglopen van het geluid. Daarom is het aan jou om het dier gerust te stellen of naar een rustigere plek te brengen. Verwacht je veel lawaai vanwege een verbouwing of ga je stofzuigen, breng dan de hond naar een andere kamer, breng hem naar de buren, of laat iemand even met de hond wandelen.