Een dier heb je niet voor even!

In Limburg hebben vuilnismannen afvalcontainers geleegd en troffen een levend, maar zwaar verwaarloosd, konijntje aan in een kliko. Ondertussen in Friesland hebben wandelaars een twee meter lange boa constrictor in een bos aangetroffen. De slang leeft normaal onder tropische temperaturen en is hier in de kou achtergelaten en vervolgens overleden. Dit zijn slechts een paar berichten van de afgelopen weken… Onbegrijpelijk!

Impulsief

Het lijkt altijd een leuk idee, een nieuw gezinslid erbij! Maar aan dit ‘leuke’ idee zitten verantwoordelijkheden gebonden waar niet iedereen rekening mee houdt. Van tevoren moet je altijd goed weten wat jouw huisdier nodig heeft en welke behoeftes het dier heeft. Bij elk soort huisdier moet je met andere dingen rekening houden: een hond moet regelmatig uitgelaten worden, een kat voelt zich prettig in een rustige omgeving met hoge slaapplekjes, een konijn heeft altijd een ander konijnenvriendje nodig, een slang moet meestal in een tropische warme omgeving worden gehuisvest en ga zo maar door. Dit is pas het topje van de ijsberg, lees je altijd goed in voordat je een dier aanschaft! Vul bijvoorbeeld de Checklist: is dit een dier voor mij? in om te kijken of jouw ‘leuke’ idee ook een goed idee is.

Waarom niet dumpen?

Stel je hebt al een dier aangeschaft, maar je komt erachter dat je niet goed voor het diertje kunt zorgen. Dump hem dan never nooit! Dieren overleven dit in veel gevallen niet. Als je dit wel doet verstoor je de inheemse natuur. Het dumpen van dieren is niet voor niets wettelijk verboden.

Afstand doen

Er zijn andere oplossingen, neem bijvoorbeeld contact op met het dichtstbijzijnde dierenasiel of dierenopvang of stel je vraag aan ons en wij denken met jou mee naar een passende oplossing.

Wat te doen als je een gedumpt dier vindt?

Het kan ook zo zijn dat je slachtoffer wordt van de vondst van een verwaarloosd en gedumpt diertje… Bel in dit geval de dierenambulance via het telefoonnummer 144.

Wat doen wij om dit te voorkomen?

Wij geven voorlichting aan potentiële huisdiereneigenaren over de aanschaf van huisdieren. Daarnaast pleiten wij voor een strengere regelgeving, waaronder een verplichte bedenktijd voor huisdierenkopers. Wij zetten ons ook in voor de positieflijst. Op deze lijst staan diersoorten die je mag houden als huisdier. Veel diersoorten zijn niet geschikt als huisdier en worden momenteel nog wel als huisdier gehouden. Deze dieren kunnen hun natuurlijke gedrag niet uiten en dat kan stress en gezondheidsproblemen tot gevolg hebben. Kijk voor meer informatie over de positieflijst op onze pagina positieflijst.

Als je ook vindt dat wij dieren moeten geven wat ze van nature nodig hebben:

Foto: Dierenambulance Midden-Limburg

Britt Groenewegen

Britt Groenewegen

Communicatiemedewerker