Paardenleed op maneges

Hilversum – ‘Stands’ als paardenhuisvesting zijn al sinds 2017 verboden. Recent onderzoek van BNNVARA Kassa heeft laten zien dat het in de praktijk soms anders gaat. Bij verschillende maneges in Nederland worden paarden helaas nog in deze stallen gehouden. Bekijk de uitzending hieronder.

Welzijnsproblemen

Bij stands staan de paarden met een halster vastgebonden in een krappe stal die van achter open is. De paarden kunnen in deze stallen niet gaan liggen en ze kunnen zich niet omdraaien. Het vertonen van natuurlijk gedrag is dan ook niet mogelijk, waardoor het welzijn van de dieren in het geding komt. Welzijnsproblemen bij paarden kunnen zich uiten in afwijkend gedrag, denk aan weven, kribbebijten en soms zelfs zelfbeschadiging.

Kuddedieren

Paarden zijn van nature echte kuddedieren. Ze hebben dan ook soortgenoten om zich heen nodig. De ideale huisvesting voor deze dieren is een omheind stuk land met beschutting, waarin ze kunnen eten, bewegen en met andere paarden kunnen communiceren. Op deze manier kunnen zij hun natuurlijke gedrag vertonen, wat essentieel is voor een goed welzijn.

Heb jij paarden in stands gezien? Meld het dan altijd bij het landelijk meldpunt 144 Red een dier!