Wat is het probleem?

Regelmatig treft de politie schrijnende situaties aan zoals een wasbeerhond opgesloten in een bench in een vervuilde kamer met een kapotgebeten interieur. Ooit aangeschaft als leuk en apart huisdier, maar de werkelijkheid bleek tegen te vallen. De eigenaar kocht geen huisdier, maar een roofdier dat thuishoort in de natuur van Oost-Azië en zeker niet in een Nederlandse woonkamer.

Wetgeving

Tot nu toe kan de politie weinig uitrichten. Er bestaat geen wetgeving die het houden van allerlei exotische en moeilijk te houden zoogdieren door particulieren verbiedt. Zelfs niet als het overduidelijk is dat het houden van een bepaalde soort met welzijnsproblemen gepaard gaat. Pas als het dier een huis volledig gesloopt heeft of als het ernstig verwaarloosd is, wordt er ingegrepen. Vaak is het dan al te laat.

slang niet geschikt als huisdier

Wat is de oplossing?

De wasbeerhond is slechts één van de vele diersoorten die in Nederland worden gehouden als huisdier. In de Wet Dieren (artikel 2.2 Houden van dieren) is vastgelegd dat er een huisdierenlijst (positieflijst) zal worden opgesteld. De dieren die daarop staan, mogen worden gehouden. Alle overige dieren niet of alleen met een speciale vergunning. Met een positieflijst heeft de overheid een instrument om in te kunnen grijpen bij het houden van dieren die helemaal niet geschikt zijn als huisdier.

Degoe

De stand van zaken

Na meer dan dertig jaar strijden, werd de Positieflijst zoogdieren in juli 2022 eindelijk naar de kamer gestuurd. Per 1 juli 2024 mogen, als alles goed gaat, alleen nog de dertig diersoorten die op deze lijst staan, gehouden worden. De positieflijst maakt een einde aan onnoemelijk veel dierenleed. De aankondiging van deze lijst is dan ook een enorme stap voor het dierenwelzijn van huisdieren in Nederland.

Weerstand

In 2017 werd de Positieflijst zoogdieren officieel aangekondigd en opgenomen in het regeerakkoord van Kabinet Rutte III (2017-2021). Helaas werd deze lijst door hobbyhouders succesvol aangevochten bij de rechter omdat de besluitvorming niet voldeed aan het Europeesrechtelijke vereiste van wetenschappelijke objectiviteit en omdat niet zou zijn voldaan aan de beginselen van deskundigheid en transparantie.

Zoogdierenlijst per 2024

In de jaren die volgden werd een nieuw toetsingskader ontwikkeld. Met de nieuwe systematiek moet de wetgeving wel stand houden, mocht de lijst weer aangevochten worden. Ruim 260 zoogdiersoorten zijn inmiddels aan de hand van de systematiek beoordeeld. Dit resulteerde in een lijst van dertig diersoorten die na invoering van de lijst nog gehouden mogen worden.

Bescherming van reeds levende dieren

Om ervoor te zorgen dat er geen dieren gedumpt zullen worden, zal er een overgangsrecht gelden: mensen die op 1 juli 2024 een ‘verboden dier’ hebben, mogen dat dier houden totdat het dier overlijdt. Dit geldt ook voor de jongen waarvan een dier op 1 juli 2024 al drachtig is. Deze groep dieren mogen ook nog verhandeld worden. Voor officiële dierentuinen en wildopvangcentra geldt een uitzondering van de positieflijst.

Wij gaan door, voor de dieren!

Het ziet er allemaal goed uit, maar we zijn er nog niet. De Sophia-Vereeniging blijft zich inzetten voor de positieflijst. Om ervoor te zorgen dat:

  • de zoogdierenlijst ook echt per 1 juli 2024 zal gaan gelden,
  • er naast deze zoogdierenlijst ook lijsten komen voor vogels, amfibieën en reptielen,
  • er ook Europese positieflijsten komen,
  • er voor de diersoorten die wel gehouden mogen worden, duidelijke houderijvoorschriften komen.

Met vragen over de Positieflijst kun je terecht bij de Rijksoverheid of direct telefonisch via 1400.

Wat kun jij doen?

  • Koop zelf nooit een dier dat niet geschikt is om als huisdier gehouden te worden.
  • Deel onze berichten over de positieflijst. Hoe meer mensen ervan weten, hoe sterker de boodschap.
amazone vogel alleen in kooi

Positieflijst zoogdieren

Afrikaanse dwergrelmuis (Graphiurus murinus)
Algerijnse gerbil (Gerbillus nanus)
Alpaca (Vicugna pacos)
Bleke gerbil (Gerbillus perpallidus)
Bruine rat (Rattus norvegicus)
Bunzing (Mustela putorius)
Cavia (Cavia porcellus)
Chinese dwerghamster (Cricetulus barabensis / griseus / pseudogriseus)
Chinese waterree (Hydropotes inermis)
Dwergrenmuis (Gerbillus amoenus)
Ezel (Equus asinus)
Fret (Mustela putorius)
Geit (Capra aegagrus hircus)
Goudhamster (Mesocricetus auratus)
Grote Egyptische renmuis (Gerbillus pyramidum)

Harrington’s gerbil (Taterillus harringtoni)
Hond (Canis lupus)
Huiskat (Felis silvestris catus)
Huismuis (Mus musculus)
Kameel (Camelus bactrianus)
Konijn (Oryctolagus cuniculus domesticus)
Lama (Lama glama)
Mongoolse gerbil (Meriones unguiculatus)
Noordafrikaanse renmuis (Gerbillus garamantis)
Paard (Equus caballus)
Rund (Bos taurus)
Schaap (Ovis aries)
Varken (Sus scrofa)
Waterbuffel (Bubalus arnee bubalis)
Woestijnslaapmuis (Eliomys melanurus)