Positieflijst

Positieflijst

Veel dieren die in Nederland als huisdier gehouden mogen worden, zijn niet geschikt om als huisdier te houden. Dieren waarbij het onmogelijk is om tegemoet te komen aan hun natuurlijke behoeften, waarbij hun welzijn in gevangenschap niet of moeilijk te waarborgen is. Maar ook omdat ze beschermd zijn, ziektes kunnen overdragen of omdat ze gevaarlijk zijn.

In de Wet Dieren (artikel 2.2 Houden van dieren) is vastgelegd dat er een huisdierenlijst wordt opgesteld, ook Positieflijst genoemd. De dieren die daarop staan mogen worden gehouden, alle overige dieren niet of alleen met een speciale vergunning.

Met een positieflijst kan ernstig dierenleed aangepakt worden en vooral ook voorkomen worden in de toekomst. De Sophia-Vereeniging zet zich dan ook samen met andere dierenwelzijnsorganisaties in voor de  huisdierenlijst.

Wasbeerhond

Regelmatig treft de politie schrijnende situaties aan zoals een wasbeerhond opgesloten in een bench in een vervuilde kamer met een kapotgebeten interieur. Ooit aangeschaft als leuk en apart huisdier, maar de werkelijkheid bleek tegen te vallen. De eigenaar kocht geen huisdier, maar een roofdier dat thuishoort in de natuur van Oost-Azië en zeker niet in een Nederlandse woonkamer.

Wetgeving

Tot nu toe kan de politie weinig uitrichten. Er bestaat geen wetgeving die het houden van allerlei exotische en moeilijk te houden zoogdieren door particulieren verbied. Zelfs niet als het overduidelijk is dat het houden van een bepaalde soort met welzijnsproblemen gepaard gaat. Pas als het dier een huis volledig gesloopt heeft of als het ernstig verwaarloosd is, word ingegrepen. Vaak is het dan al te laat.

Stand van zaken positieflijst

De wasbeerhond is slechts één van de vele diersoorten die in Nederland worden gehouden als huisdier. Met de Positieflijst voor zoogdieren heeft de overheid een instrument om in te kunnen grijpen bij het houden van dieren die helemaal niet geschikt zijn als huisdier.

Begin januari 2020 heeft minister Schouten een brief naar de Tweede Kamer gestuurd met advies voor het nieuwe toetsingskader positieflijst zoogdieren. Een onafhankelijke commissie gaat de komende maanden 260 zoogdiersoorten beoordelen. Minister Schouten legt naar aanleiding van de beoordeling in een aanwijzingsbesluit vast welke diersoorten mogen worden gehouden. Dit besluit zal ze in het derde kwartaal van 2020 op internet consulteren. De voorlopige lijst komt op www.internetconsultatie.nl te staan. Na de behandeling van de reacties wordt de lijst definitief, naar verwachting in het eerste kwartaal van 2021. Ook is dan duidelijk of er mogelijkheden komen voor specialistische houders. Zij mogen misschien sommige diersoorten wel houden. Voor houders van dieren die niet op de huis– en hobbydierenlijst staan, komt er een overgangsregeling.

Er wordt dus gewerkt aan de Positieflijst zoogdieren. Daarna komen er lijsten voor vogels, reptielen en amfibieën. De Sophia-Vereeniging blijft actief betrokken bij dit proces.

De overheid heeft veelgestelde vragen en antwoorden op een rij gezet. Je vindt ze hier.

Met vragen over de positieflijst kun je terecht bij de Rijksoverheid of direct telefonisch via 1400.

hond en kat

Wat doen wij nog meer?

Wij voorkomen huisdierenleed door voorlichting te geven over de aanschaf, het natuurlijke gedrag en de verzorging van huisdieren. Met politieke lobby zetten we ons in voor beschermende wetgeving en een strenge controle hierop. Lees meer.

gedrag van het konijn

Een specifieke vraag?

De deskundigen van de Sophia DierenSpreekuren geven gratis advies over het gedrag, de aanschaf en de verzorging van honden, katten, konijnen en knaagdieren. Lees meer.

  • Petitie doden van huisdieren


    Dankzij de inspanningen van de Sophia-Vereeniging is het sinds 1 juli 2014 verboden om honden en katten zelf te doden. Wij vinden dat deze maatregel moet gaan gelden voor álle huisdieren. Help mee om een algemeen verbod op het doden van dieren te realiseren.
  • Op de hoogte blijven?


    Schrijf je in voor het SophiaNieuws en ontvang iedere maand het laatste huisdierennieuws!
  • Word lid!


    Wil jij ons helpen om huisdierenleed te bestrijden? Word dan nú lid van de Sophia-Vereeniging!