Update: invoering Positieflijst zoogdieren uitgesteld

DEN HAAG – De invoering van de Nederlandse Positieflijst zoogdieren is iets uitgesteld, maar wordt gelukkig wel in 2024 van kracht. Dat is belangrijk, want met deze positieflijst komt er een einde aan het houden van zoogdieren die niet geschikt zijn voor een leven in gevangenschap. De inwerkingtreding is met een half jaar vertraagd en zal nu ingaan per 1 juli 2024, onder meer vanwege de perikelen rondom het Landbouwakkoord. Om de invoering van de positieflijst zo zorgvuldig mogelijk te laten verlopen, is ervoor gekozen om iets meer tijd te nemen. We zullen dus nog even geduld moeten hebben, maar het goede nieuws is dat de Positieflijst zoogdieren over een jaar eindelijk een feit is!

Positieflijst zoogdieren

Op de Positieflijst zoogdieren staan 30 diersoorten die als huisdier gehouden mogen worden. Diersoorten die niet geschikt zijn als huisdier zijn uitgesloten, zoals servals, vossen en wasbeerhonden. Mensen die na 1 juli 2024 nog in bezit zijn van een verboden huisdier, mogen het houden totdat het dier overlijdt. Dit geldt ook voor de jongen van een dier dat op 1 juli 2024 drachtig is. De dieren op de positieflijst mogen ook nog gefokt en verhandeld worden. Voor officiële dierentuinen en wildopvangcentra gelden uitzonderingen.  

We zijn er nog niet

Vorig jaar zomer kondigde Minister Staghouwer van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit de Positieflijst zoogdieren aan. Dit is een enorme doorbraak na meer dan 30 jaar strijden! Maar we zijn er nog niet. Naast de Positieflijst zoogdieren, moeten er ook lijsten komen voor vogels, reptielen en amfibieën. Ook wordt er gewerkt aan Europese positieflijsten en we pleiten voor duidelijke houdvoorschriften voor de diersoorten die wel gehouden mogen worden. Zo bereiken we dat nog meer dieren kunnen leven naar hun natuurlijke behoeftes. 

Wil je jouw stem ook laten horen en helpen dierenleed voorkomen? Steun deze campagne en maak het verschil!