Blue op krabpaal
12 juli 2023
> Blog

Van dierenpension naar eerste hulp

Zoals veel huisdiereigenaren al weten: dieren houden niet van verandering. Ze hechten veel waarde aan hun dagelijkse routine. Dit geeft onze diertjes rust en regelmaat, met katten in het bijzonder. Katten kunnen van kleine veranderingen al overstuur raken. Denk aan het verplaatsen van een mandje of een verandering in het interieur. Maar wat als je op vakantie gaat en niemand kan op jouw huisdier passen? Dan lijkt een pension de enige oplossing. Maar dit is in de meeste gevallen geen goede optie, zeker niet voor katten. De plotselinge verandering van alle omgevingsfactoren en dagelijkse routine kan tot enorme stress leiden, met alle gevolgen van dien…

Dierenpension: een goed idee?

Niet iedereen weet hoe veel waarde katten hechten aan hun eigen omgeving, vaste eetmomenten en dezelfde routine. Mijn ouders, broer, zus en ik zijn hier ook schuldig aan geweest. Wij hebben onze gezinskat genaamd Blue namelijk een aantal keer naar een dierenpension gestuurd. Dit deden wij als er niemand uit de familie of vriendenkring op hem kon passen. De eerste keer leek goed te gaan, of anders gezegd, hij kwam thuis zonder gezondheidsproblemen. De tweede keer had een vervelendere afloop: Blue had de niesziekte opgelopen. Vanuit het pension was het een vereiste om je kat te vaccineren tegen katten- en niesziekte. Blue hadden wij netjes laten vaccineren, maar hij heeft het virus alsnog opgelopen. Vervolgens is hij hier een week lang ziek van geweest.

Vakantie voor ons, een hel voor de kat

Vijf jaar geleden besloten wij met de hele familie naar Makkum te gaan voor een familieweekend. De hele familie was bij elkaar, dus er was niemand die op Blue kon passen. Vrienden en kennissen hadden wij ook gevraagd, maar helaas ook zonder succes. Wij zagen geen andere optie dan Blue naar een dierenpension te sturen. Wij hadden een ander dierenpension uitgekozen dan de keer daarvoor, omdat hij toen niesziekte had opgelopen. Dit wilden wij niet nog een keer. Zodoende, brachten wij Blue naar een ander dierenpension. Vier dagen later hadden mijn ouders hem weer opgehaald, het was tenslotte maar voor een lang weekend. Toen ze Blue ophaalden leek hij erg bang, gestrest en verward. Toen ze thuis kwamen, viel ze ook op dat hij erg sloom was. Ze hadden hem even de tijd gegeven om thuis te acclimatiseren, maar het leek niet over te gaan. Dit vertrouwden mijn ouders niet, dus ze hebben de dierenarts gebeld. Dezelfde dag konden ze hier nog terecht. Bij de dierenarts hebben ze direct bloed afgenomen. Uit de resultaten kwamen enorm afwijkende nier- en leverwaarden. Daarnaast bleek Blue uitgedroogd en uitgehongerd te zijn en kreeg direct infuus. Dit zijn absoluut geen goede signalen en de dierenarts had verschillende mogelijke diagnoses gegeven, waaronder nierfalen. Mijn ouders schrokken zich dood. Met dermate afwijkende nier- en leverwaarden, betekent het meestal slecht nieuws…

Van dierenpension naar eerste hulp

Blue is ter plekke opgenomen en heeft veel infuus toegediend gekregen. Daarnaast hebben ze hem dwangvoeding gegeven om aan te sterken. De dierenarts had aangegeven na een paar uur opnieuw bloedonderzoek uit te voeren, om te kijken of de hoge nier- en leverwaarden zouden afnemen. Wat bleek? De waarden waren een stuk gedaald! Wij sprongen met het hele gezin een gat in de lucht. Maar wat is nu de reden geweest dat Blue in zo’n korte tijd zo enorm ziek is geworden? De conclusie van ons plotseling zieke maatje is geweest dat hij zich zo ontzettend ongelukkig heeft gevoeld, dat hij niet meer wilde eten en drinken. Hij heeft zichzelf letterlijk uitgehongerd uit ellende en stress. Als hij langer in het pension had verbleven, was de kans zelfs groot geweest dat hij was overleden… Verschrikkelijk.

Een goede afloop voor Blue

Wij hebben ons nog nooit zo schuldig gevoeld voor ons trouwe maatje en familielid. Dit overkomt onze (toekomstige) diertjes nooit meer. Het was een harde les, maar we zijn enorm dankbaar dat het een goede afloop heeft gehad voor onze lieve Blue.

Wil je weten welke opties er zijn als je op vakantie gaat? En welke opties het beste passen bij jouw huisdier?

Britt

Britt Groenewegen

Communicatiemedewerker