Waarom is de gerbil niet geschikt als huisdier?

  1. Van nature leven gerbils in woestijngebieden in gangenstelsels op anderhalve meter onder grond. Ze zijn hier dan ook volledig op aangepast. De temperatuur onder de grond is vrij gelijkmatig. Gerbils kunnen daardoor niet tegen temperatuurwisselingen.
  2. De gangenstelsels waarin gerbils in de natuur leven, hebben een totale oppervlakte van maar liefst twaalf vierkante meter. Deze situatie is in gevangenschap niet na te bouwen.
  3. Gerbils zijn lastig op te pakken. Ze zijn zeer snel en beweeglijk en verkeerd oppakken resulteert al snel in letsel voor deze kwetsbare diertjes. Trek je het dier aan zijn staart, dan kan deze gemakkelijk breken. Terug groeien gebeurt niet, terwijl een gerbil zijn staart hard nodig heeft. Is de gerbil tussen je vingers weggeglipt? Het leven in huis of buiten is vol gevaren voor deze diertjes. 

De kwetsbaarheid van het diertje maakt de gerbil ongeschikt als huisdier.

gerbil

De positieflijst

Omdat niet alle dieren geschikt zijn om te houden als huisdier, is de Sophia-Vereeniging voorstander van invoering van de Positieflijst. Dit is een lijst met dieren, opgesteld door de overheid, waarvan op grond van wetenschappelijke criteria is vastgesteld dat het mogelijk is om deze dieren als huisdier te houden. Dieren die niet op deze lijst staan mogen straks niet meer, of onder strikte voorwaarden, gehouden worden. Momenteel wordt deze lijst opgesteld voor zoogdieren.

Persoonlijk antwoord op jouw vraag

Heb jij al een gerbil en wil je weten hoe je hem toch zo goed mogelijk kunt verzorgen? Dan kun je gratis terecht bij ons DierenSpreekuur. Onze knaagdierendeskundige Anne Raats beantwoordt jouw persoonlijke vraag graag voor je. Stel jouw vraag gratis via het formulier en ontvang binnen een week antwoord!

Anne Raats KnaagdierenSpreekuur

Weten wat wij doen om huisdieren een beter leven te geven?