Lessuggesties

Wil jij de SnuffelLessen aanvullen zodat de stof beter blijft hangen? Of opdrachten doen die aansluiten bij het thema hond in de klas? Super! Hieronder vind je onder andere onze video’s met uitleg voor knutselwerkjes, telopdrachten en schrijfoefeningen die je uit kunt printen en nog veel meer. Alles in het thema hond en SnuffelCollege. We hebben opdrachten voor verschillende leeftijdsniveaus. Downloaden en printen maar!

Wat vragen we van jou?

Om het Sophia SnuffelCollege optimaal te laten verlopen, kan de SnuffelVrijwilliger jouw hulp goed gebruiken. Wij vragen de docent aan het project bij te dragen door:

Voorafgaand aan de lessen

 • Informeer de ouders voor de eerste les met behulp van deze brief. In de brief worden de lessen toegelicht en wordt naar eventuele allergieën en angsten geïnformeerd. Geef deze door aan de vrijwilliger.
 • In principe versturen wij een lokaal persbericht over ieder Sophia SnuffelCollege dat gegeven wordt. Zijn hier bezwaren tegen? Dan horen we dat natuurlijk graag. Laat het ons weten via e-mail of telefonisch via 020 – 623 61 67.
 • Bereid de lessen klassikaal voor, bijvoorbeeld met behulp van de lessuggesties op deze pagina!

Voor aanvang van iedere les

 • Stel de stoeltjes (geen tafeltjes) op in een u-vorm, de vrijwilliger komt in de opening te zitten met aan beide zijden een stukje vrije ruimte.
 • Plaats bange kinderen naast de leerkracht.
 • De aanwezigheid van angstige volwassenen (ouders/docenten) in de klas is niet toegestaan. Kinderen nemen deze angst namelijk snel over.
 • Verwijder etenswaren uit het klaslokaal, of zorg tenminste dat de kinderen geen etenswaren bij zich dragen.
 • Voorzie alle kinderen van een duidelijke naamsticker.
 • Laat de kinderen van te voren weten dat er een SnuffelLes gegeven gaat worden, zo kunnen angstige kinderen zich mentaal voorbereiden.

Tijdens de lessen

Wij vragen van jou als leerkracht om:

 • continu aanwezig te zijn. Jij bent verantwoordelijk voor de kinderen, wij voor de hond;
 • de orde te handhaven, in samenwerking met de SnuffelVrijwilliger.

Ook niet vergeten

 • Na afloop van de eerste, tweede of derde les kun je de werkboekjes meegeven aan de leerlingen. Hiermee kunnen zij thuis, met hun ouders, de regels oefenen. Op deze manier zijn de ouders ook op de hoogte van de gedragsregels rondom honden. De vrijwilliger zal de werkboekjes meenemen.

De derde les

Voor de derde les begint

 • Na afloop van/tijdens de derde les krijgen de leerlingen allemaal een SnuffelDiploma, de SnuffelVrijwilliger neemt deze mee. De diploma’s moeten voorzien worden van onder andere de naam van de leerlingen. In overleg met de vrijwilliger wordt besloten wie dit doet. Tip: met deze mal kun je ze gemakkelijk printen!

Na afloop van de derde les

 • We zouden het ontzettend op prijs stellen als je het evaluatieformulier op deze pagina invult! We leren graag van jouw ervaring!

Evaluatie van de lessen

Sophia SnuffelCollege
hond en kind

Sophia SnuffelCollege voor ieder kind

Het liefst zouden wij zoveel mogelijk kinderen in Nederland de kans bieden om deel te nemen aan het Sophia SnuffelCollege. Daarom zijn er voor basisscholen geen kosten verbonden aan dit project. Materialen zoals werkboekjes, SnuffelDiploma’s en handpoppen, maar ook de reiskosten van vrijwilligers, worden betaald door de Sophia-Vereeniging. Wij zijn 100% afhankelijk van donaties van dierenvrienden.

Help je mee?

Wij willen graag dat kinderen kunnen blijven leren hoe ze – zonder angst – veilig en respectvol met honden en andere dieren omgaan. Jij kunt daar als docent bij helpen, door namens jouw klas ook wat geld in te zamelen en een donatie te doen. Ieder bedrag is welkom! Doneren kan gewoon eenmalig.

Namens alle kinderen en vrijwilligers bij voorbaat onze hartelijke dank!

Contact

Sophia SnuffelCollege
Nieuwezijds Voorburgwal 153
1012 RK Amsterdam