kat klem in kiepraam
11 juni 2024
> Blog

Katten en kiepramen: een dodelijke combinatie

Elk jaar gebeurt het helaas meerdere keren dat katten vast komen te zitten in kiepramen. Vaak met (ernstig) letsel of zelfs de dood tot gevolg. Zelfs als je zelf geen kat als huisdier hebt is het gevaarlijk. Het kan namelijk ook zo zijn dat een buurtkat vast komt te zitten in jouw kiepraam. Sluit daarom altijd je raam als je niet in de buurt bent! Ook als je gewoon thuis bent maar tijdelijk in een andere ruimte zit. Het is namelijk een kwestie van minuten als een kat verstrikt zit in een kiepraam.

Waarom is een kiepraam zo gevaarlijk?

Katten zijn echte avonturiers. Als ze een opening zien, of het nou je eigen kat is of een kat van buiten, wekt het hun nieuwsgierigheid. Als een kat door de smalle opening van een kiepraam wil, is de kans groot dat het dier naar beneden valt. Doordat de opening steeds smaller wordt, komen veel katten klem te zitten. Hoe meer ze zich eruit proberen te werken, hoe vaster ze komen te zitten. Als het diertje precies met de buik en de kwetsbare organen vast komt te zitten, is de kans op orgaanschade groot. Daarnaast is de kans groot dat de aderen bekneld worden en de bloedtoevoer stopt. Het is dan een kwestie van leven of dood en elke seconde telt!

Ik heb een kiepraam, wat nu?

Als jij een kiepraam hebt kun je verschillende maatregelen nemen om de gevaren te beperken:

  • Laat een kiepraam nooit open zonder toezicht, zelfs als je de ruimte maar voor een paar minuten verlaat
  • Plaats een hor of een hekwerk voor het raam
  • Is het plaatsen van een hor niet mogelijk? Stop dan een handdoek of een deken tussen het smalle gedeelte van het raam, zodat de kat niet klem komt te zitten in het smalste gedeelte
  • Ben je zelf niet thuis en past iemand op de kat? Waarschuw diegene dat de ramen gesloten moeten blijven
  • Zie je een kat die klem zit in een kiepraam? Bel zo snel mogelijk aan bij de eigenaar en als er iemand thuis is: bel direct het noodnummer 114!

De gevaren voor huisdieren zitten in een klein hoekje. Daarom hebben wij de mogelijke gevaren voor de komende periode op een rijtje gezet in onze zomertipsbrochure.

Britt

Britt Groenewegen

Communicatiemedewerker