Meer vraag dan aanbod

Honden zijn ongekend populair. De jaarlijkse vraag naar pups in Europa is jaarlijks acht miljoen! Met name rashonden zijn in trek. Modetrends zorgen daarnaast voor extra vraag naar specifieke rassen. Denk aan bekende mensen die gezien worden met een bepaald ras bijvoorbeeld. Maar ook rassen die voorkomen in films, series of de sociale media. Om deze pups op een verantwoorde manier te fokken, is tijd en geld nodig. Het fokken van een goede pup is namelijk complexer dan je denkt (lees meer). Veel consumenten willen daar echter niet op wachten en voor betalen. De malafide hondenhandel maakt daar gretig gebruik van.

Hoewel meer dan 40% van de honden in Nederland afkomstig is uit de malafide hondenhandel, blijft het voor te veel mensen een ver van mijn bed show. Zij sluiten de ogen of proberen een pup te redden van de handel, waardoor de situatie juist in stand gehouden wordt. Waarin zit het extreme leed van de malafide hondenhandel eigenlijk?

Malafide fokkers

Helaas handelen niet alle fokkers uit liefde voor de hond. Voor sommige mensen is de moederhond gewoonweg een productiemachine van puppy’s die heel snel, heel veel geld kunnen opleveren. Malafide fokkers hebben vaak heel veel honden die continu allerlei rassen puppy’s ‘produceren’. LET OP: malafide fokkers doen er alles aan om over te komen als betrouwbare fokkers. Bij het aanschaffen van een pup moet je dus ontzettend alert zijn!

ALARMBELLEN INDIEN:

  • de pup relatief goedkoop is. Malafide fokkers verkopen pups vaak tegen lagere prijzen dan een erkende fokker;
  • je de pup direct mee kunt nemen of zelfs (gratis) thuisbezorgd krijgt. Bij een erkende fokker zijn soms wachtlijsten van wel twee jaar;
  • in een advertentie meerdere (populaire) rassen vermeld staan;
  • de pup die je wilt kopen uit een buurland komt. Hier geldt een andere wet- en regelgeving, wat problemen kan opleveren bij een miskoop;
  • je pups in een dierenwinkel ziet. Hier komen diverse nesten bij elkaar, wat de kans op ziekten vergroot. Ook zijn de pups bijna altijd te vroeg bij de moeder weggehaald;
  • een pup uit het buitenland komt en jonger is dan 15 weken. Een pup uit het buitenland moet een rabiës enting hebben. Deze mag pas op een leeftijd van twaalf weken gegeven worden en vervolgens is er drie weken wachttijd. De pup uit het buitenland mag dus nooit jonger zijn dan 15 weken als hij over de grens komt!
Let op

Malafide fok-pup redden

Zie jij advertenties van vermoedelijk een malafide fokker en val je als een blok voor de pups? Bedenk dan dat je door een eventuele reddingsactie de malafide fokkerij blijft stimuleren en dat de omstandigheden voor de moederhond en volgende pups er niet beter op worden. Dat ene pupje redden, houdt het leed in stand! Wat je wel kunt doen? Doe melding via 144, red een dier en zo

Uitgeputte fokteven

Als je aan de malafide hondenhandel denkt, dan denk je aan de pups en misschien aan de gedupeerde baasjes. Maar de fokteven lijden, weggestopt in puppyfabrieken, misschien nog wel het meest van iedereen. Om zoveel mogelijk winst te kunnen maken met zo min mogelijk kosten, worden de teven compleet uitgebuit. De dieren krijgen aan de lopende band nestjes, zonder rust tussendoor en net zolang tot ze echt niet meer kunnen. De honden krijgen minimaal te eten, komen niet buiten, kunnen amper bewegen in hun krappe, vuile hokken en krijgen geen medische zorg als ze ziek zijn. Zijn ze niet meer productief? Dan worden ze in het mooiste geval naar het asiel gebracht, maar meestal worden de uitgeputte dieren gedumpt of gedood.

Doodzieke pups

Niet alleen op de verzorging van de moederhonden wordt bezuinigd. Ook de pups krijgen net voldoende om in leven te blijven. De voeding is minimaal en van slechte kwaliteit, de huisvesting klein, smerig en de pups komen niet buiten. De pups ontvangen geen medische zorg en worden niet gevaccineerd. Na aanschaf blijken veel pups uit de malafide hondenhandel dan ook doodziek: Parvo, Adeno, Hondenziekte, Kennelhoest. Veel ziektes waar pups in Nederland standaard voor worden ingeënt en die honden uit de malafide handel te vaak niet overleven.

rashond bulldog

Rabiës

Binnen de Europese Unie is het verplicht dat honden ingeënt zijn tegen Rabiës, tenminste 3 weken voordat ze de landsgrenzen passeren. De pups moeten verder beschikken over een officieel Europees dierenpaspoort en moeten zijn gechipt (voorafgaand aan de rabiësenting). Een rabiësenting kunnen pups krijgen vanaf een leeftijd van 12 weken. Dit betekent dat de pups pas op een leeftijd van (12+3=)15 weken het geboorteland mogen verlaten. Omdat jongere pups beter verkocht worden, wordt er enorm gesjoemeld met deze regel. Malafide (buitenlandse) dierenartsen zetten onjuiste informatie in het paspoort of chips worden in Nederland vervangen voor een Nederlandse chip waardoor de hond met 8 weken al verkocht mag worden. Met alle gevolgen van dien: Rabiës is niet alleen levensgevaarlijk voor honden, maar ook voor mensen.

Rasproblemen

Is de pup niet ziek geworden van de erbarmelijke omstandigheden in de puppyfabriek of tijdens de reis naar Nederland? Dat betekent helaas niet dat het dier verder gezond is. Veel rashonden kampen met ernstige erfelijke aandoeningen en problemen door een extreem uiterlijk. Gelukkig is er steeds meer regelgeving om dit dierenleed te voorkomen. Ouderdieren moeten worden getest en het fokproces kent strenge regels. Zo mogen rashonden met een te korte snuit inmiddels niet meer gefokt worden. De malafide hondenhandel houdt zich niet aan deze regels. Via hen zijn de immens populaire, maar ziekgefokte honden nog massaal te koop. Wij strijden voor een importverbod van deze doorgefokte honden.

Geen socialisatie

In Nederland mogen pups het nest niet verlaten voordat ze een leeftijd bereikt hebben van acht weken. Dit is niet zonder reden. De pups hebben die tijd echt nodig om te socialiseren (kort gezegd: wennen aan de wereld). Socialisatie hoort plaats te vinden in een huiselijke, veilige, omgeving, waar de hond leert hoe hij zich hoort te gedragen naar andere dieren en mensen. In de malafide hondenhandel is daar geen ruimte voor. Met een leeftijd van 5/6 weken worden de pups bij de moeder weggehaald, om op een dagenlang transport gezet te worden. Het missen van de socialisatie, de plek waar de dieren de eerste weken van hun leven doorbrachten en de trauma’s van de reis hebben een enorme invloed op de rest van het leven van de hond. Honden uit de malafide hondenhandel groeien vaak op tot angstige, onbetrouwbare, agressieve honden. Om die reden worden de dieren regelmatig na verloop van tijd afgestaan aan het asiel of gedumpt.

zielige honden kooi

Emotionele en financiële schade

Mensen die een pup kopen bij een malafide handelaar zijn zich hier over het algemeen niet van bewust. De malafide fokkers worden steeds professioneler en leiden onervaren kopers zo om de tuin. Met gestolen foto’s op online platforms worden nestjes aangeboden. Het lijkt te gaan om particulieren of hobbyfokkers, maar vergis je niet, het gaat hier om enorme criminele netwerken. De consument ziet niet dat de pups mentaal en fysiek niet in orde zijn en is zich niet bewust van de alarmbellen. De enthousiaste verkoper weet precies wat hij moet zeggen om, wanneer je toch enigszins twijfelt, jou te overtuigen om de pup gewoon te kopen. Wanneer de pup vervolgens niet in orde blijkt te zijn, zit de koper naast het enorme verdriet om zijn zieke pup, met een groot financieel probleem. De dierenartskosten zijn enorm. Wil je als koper de fokker ter verantwoording roepen? Dan is deze niet meer vindbaar of er worden serieuze bedreigingen geuit.

Waarom is de malafide hondenhandel zo groot?

Na mensensmokkel, drugs en kinderporno, gaat er in de handel in dieren het meeste illegale geld om. Vergis je niet, het gaat hier om miljarden. Maar hoe kan dat? Allereerst zitten er enorme gaten in de Europese registratie wetgeving van honden. Daarnaast kunnen handelaren online op een relatief veilige, makkelijke en anonieme wijze hun ‘producten’ verhandelen. Mogelijk gemaakt door handelsplatform-aanbieders die hun eigen inkomsten boven het dierenwelzijn zetten. De handhaving op de malafide hondenhandel is minimaal, regelgeving over het houden en fokken van honden ontbreekt compleet in vele Oost-Europese landen. En als je dan toch gepakt wordt? Dan zijn de straffen minimaal.

malafide hondenhandel
kortsnuit hond doorgefokt

Hoe kunnen we helpen?

Persoonlijk antwoord op jouw vraag

Heb jij een specifieke vraag en zou je graag in gesprek gaan met onze hondendeskundige Flora van Dijk? Stel jouw vraag dan gratis via ons HondenSpreekuur en ontvang binnen een week antwoord!

Flora van Dijk HondenSpreekuur

Weten wat wij doen om honden een beter leven te geven?