Stamboomhond vs. lookalike

Rashonden heb je in verschillende soorten. De ‘echte’, officiële stamboomhonden en lookalikes. Tussen die twee groepen zitten serieuze verschillen, maar ook veel overlap. We lichten het kort toe.

Rashonden met een stamboom

Een stamboom is een document met daarop informatie over de voorouders van de hond. Zo weet je wie zijn ouders, maar ook zijn opa’s en oma’s. Dat is belangrijk om te weten want een groot deel van de eigenschappen van je hond krijgt hij van zijn ouders. Een hond met een officiële stamboom is altijd geregistreerd bij de Raad van Beheer. Zij registreren alle stamboomhonden in het Nederlands Honden Stamboek (NHSB) en geven de enige internationaal erkende stambomen uit. Bron: Raad van beheer.

Lookalike

Lookalikes zijn hondjes die zeer sterk lijken op een rashond, zoals de populaire mopshondjes en Franse bulldogs. Van lookalikes is de achtergrond niet altijd goed te achterhalen. Dit kan voor problemen zorgen. Vaak worden deze honden uit het buitenland geïmporteerd en voor veel lagere prijzen verkocht dan de in Nederland gefokte (met alle geldende eisen) honden.

Rasdierencampagne Sophia-Vereeniging

Rasdieren en lookalikes (dieren met de kenmerken van een rasdier, maar niet de officiële stamboom) worden gefokt op specifieke uiterlijke kenmerken. De positie en lengte van de oren, de omvang van de schedel, de grootte van de ogen, zelfs de kleur van de vacht is van belang.

Hoe een rasdier er uit moet zien, staat exact beschreven in de rasstandaard. Dat uiterlijk is soms zo extreem dat de dieren er ernstig onder lijden. Daarom pleit de Sophia-Vereeniging sinds 2009 voor strenge, duidelijke regels voor de fokkerij, opgelegd door de overheid. Bij het fokken van dieren moet niet hun uiterlijk maar het welzijn centraal staan.

De ene rashond is de andere niet

Denk jij erover een rashond te kopen? Kijk dan goed naar karaktereigenschappen van het ras. Passen die bij jou en jouw levensstijl? Hondenrassen zijn gefokt voor een bepaald doel en dit zal dan ook terug te zien zijn in de behoeftes en het gedrag van de hond.

Gefokt voor speciaal doel

Een typische werk hond, bijvoorbeeld een border collie, maak je niet blij met leven als een huishondje. Die is gedreven om te werken, wil graag dingen leren en moet een uitdaging hebben. Dit kan op verschillende manieren. Dat hoeft heus niet door met hem schapen te gaan drijven. Er zijn talloze andere mogelijkheden die voor de hond (en baas) een uitdaging kunnen bieden zoals doggydance, Treibball, aggility of speuren. Houd er dus rekening mee dat je tijd vrijmaakt om een werkhond ook echt een uitdaging te bieden. 

Individuele verschillen

Binnen een ras zijn er individuele verschillen. Zo is er binnen een nestje puppies vaak al een verschil te zien in het gedrag van de hondjes. Zo durft de ene pup meer dan de ander. Vergelijk het met mensen. Broers en zussen verschillen vaak in karakter terwijl ze dezelfde ouders hebben. Het kan dan ook gebeuren dat je een ras uitkiest dat bekend staat om zijn liefde voor water, zoals de labrador. En dan blijkt dat de hond die jij hebt uitgekozen met geen mogelijkheid het water in te krijgen is, tjsa die verschillen houd je.  

Invloed van de omgeving

Niet alleen het verschil in individu bepaalt hoe de hond zich gedraagt. De omgeving en de eigenaar hebben hier ook invloed op. Een hond die opgroeit in slechte omstandigheden met wrede mensen kan zich angstig gedragen ten opzichte van mensen. Terwijl zijn ras, bijvoorbeeld labrador, heel vriendelijk is. Bij de aanschaf van een hond is het dan ook goed om rekening te houden met de omstandigheden waar je de pup vandaan haalt. Zijn de ouderdieren sociaal? Krijgt de pup genoeg socialisatie? Is de omgeving waarin de pups leven schoon? En ga zo maar door. (voor meer informatie over de juiste fokker vinden, kun je naar deze pagina.

Geen garantie

Bij het kiezen van een ras moet je dus vooral in je achterhoofd houden dat de rasomschrijving niet altijd precies zo is als je het dier krijgt. Jouw eigen invloed en die van de omgeving kunnen de hond beïnvloeden. Een rasomschrijving als ‘nooit agressief’ of ‘niet vals’ zijn dan ook niet terecht. Elke hond kan zich met de verkeerde invloed van een situatie, omgeving en/of eigenaar mogelijk agressief gedragen. Het is dus geen garantie dat een bepaald hondenras nooit zal bijten. Het tegenovergestelde is uiteraard ook mogelijk. Hondenrassen die van oorsprong gefokt zijn op bewaking, kunnen juist heel zachtaardig zijn en de mensen vol enthousiasme tegemoet rennen in plaats van waken. Dus kijk vooral naar het individu dat je aanschaft, hoe de ouderdieren zijn, wat de situatie bij de fokker is en neem eventueel een deskundige in de arm om je te helpen bij het vinden van de juiste hond.   

Kruisingen

Naast de stamboomhonden en lookalikes zijn er ook de kruisingen. Ook wel vuilnisbakkenhondjes of mixjes. Dit zijn twee of meerdere rassen door elkaar heen. Het voordeel van kruisingen is dat ze minder last hebben van doorfokken door inteelt met alle bijkomende problemen. Het nadeel is dat het karakter nog moeilijker is in te schatten. Dit hoeft geen probleem te zijn, het vereist alleen iets meer aandacht. Alleen maar goed dus!

Honden, waar begin je aan?

‘Bezint eer ge begint’ is het motto van Honden, waar begin je aan. In dit boekje wordt op een prettig leesbare manier alles over het aanschaffen van een hond verteld. Socialisatie, training en opvoeding van de pup, het al dan niet aanschaffen van een volwassen hond en de hulpmiddelen bij de opvoeding komen aan de orde. Steeds wordt de link gelegd tussen de situatie (behuizing, kinderen, alleen zijn) van de potentiële eigenaar en de komst van een hond. Daarbij worden praktische adviezen gegeven over veranderingen en aanpassingen die de komst van een hond met zich meebrengt en over het voorkomen van problemen.

Honden waar begin je aan

Persoonlijk antwoord op jouw vraag

Heb jij een specifieke vraag en zou je graag in gesprek gaan met onze hondendeskundige Flora van Dijk? Stel jouw vraag dan gratis via ons HondenSpreekuur en ontvang binnen een week antwoord!

Flora van Dijk HondenSpreekuur

Weten wat wij doen om honden een beter leven te geven?