Soorten vaccins

Vaccins zijn er in twee soorten: actieve en passieve. Actieve vaccins bevatten een kleine hoeveelheid verzwakte ziekteverwekkers die, nadat ze zijn ingespoten, het lichaam aanzetten om antistoffen aan te maken. Wanneer de hond op een later moment echt besmet raakt met de ziekteverwekker, is het afweersysteem voorbereid en worden de ziekteverwekkers snel bestreden. Bij passieve vaccins worden juist wat antistoffen geïnjecteerd. Het lichaam leert deze dus niet zelf te maken en het is maar tijdelijk werkzaam. Passieve vaccins worden gebruikt wanneer er snel bescherming nodig is.

Om ervoor te zorgen dat jouw hond goed beschermd is tegen verschillende zeer ernstige ziektes is het verstandig het dier te laten vaccineren volgens onderstaande vaccinatieschema’s:

Vaccinatieschema pups

  • 3 weken: Kennelhoest (alleen bij groot risico)
  • 6 weken: Hondenziekte (ziekte van carré) en Parvo
  • 8-9 weken: Parvo en de ziekte van Weil (leptospiroze)
  • 12-13 weken: Hondenziekte, HCC (Hepatitis, leverontsteking), Parvo en de ziekte van Weil
  • 12-weken: Hondsdolheid (Rabiës) vanaf nu mogelijk. 3 weken erna mag de hond naar het buitenland
  • 1 jaar: Hondenziekte, HCC, Parvo en de ziekte van Weil

Vaccinatieschema oudere honden

Om de immuniteit te behouden wordt er aangeraden om de enting tegen de ziekte van Weil jaarlijks te herhalen. Bijvoorbeeld direct tijdens de jaarlijkse controle. De entingen voor Hondenziekte, Parvo en HCC worden eens in de drie jaar herhaald.

Titeren

Voor sommige ziektes (Hondenziekte, Parvo en HCC) is het ook mogelijk om te titeren (na het eerste levensjaar). Dit houdt in dat er een beetje bloed wordt afgenomen en in dit bloed wordt gekeken (titerbepaling) hoeveel antistoffen tegen de verschillende ziektes er nog aanwezig zijn. Is dit aantal hoog genoeg? Dan kan die vaccinatie een jaar worden uitgesteld. Titeren is duurder dan vaccineren, maar het voorkomt wel dat een hond onnodig vaak wordt gevaccineerd. Vaccinatie geeft altijd een (kleine) kans op bijwerkingen.

Persoonlijk antwoord op jouw vraag

Heb jij een specifieke vraag en zou je graag in gesprek gaan met onze hondendeskundige Flora van Dijk? Stel jouw vraag dan gratis via ons HondenSpreekuur en ontvang binnen een week antwoord!

Flora van Dijk HondenSpreekuur

Weten wat wij doen om honden een beter leven te geven?