Een hond, iets voor mij?

Wil jij weten of een hond iets voor jou is? Bekijk dan onderstaande checklist. Kun jij in alle eerlijkheid ‘ja’ zeggen op alle stellingen? Dan is een hond misschien wel iets voor jou.

  • Ik ben bereid om ongeveer dertien jaar voor de hond te zorgen. Ook tijdens vakanties. En ook als mijn levensomstandigheden veranderen.
  • Ik ga iedere dag vier keer met de hond wandelen, waarvan twee keer meer dan een half uur. Tip: ga een maand lang al op deze manier wandelen. In weer en wind. Dan weet je echt of het bij je past.
  • Ik heb € 2.000,- spaargeld voor onverwachte (medische) kosten. En ik zal de dierenarts ook bezoeken bij twijfels over de gezondheid van mijn hond.
  • De hond koop ik voor mijzelf en de zorg is mijn verantwoordelijkheid, niet die van de kinderen.

Download onze gratis uitgebreide checklist en kijk of jij een hond zou kunnen bieden wat hij nodig heeft.

Een eigen hond niets voor jou?
Denk ook eens na of een oppasdier misschien wel kan!

Honden waar begin je aan

Honden, waar begin je aan?

‘Bezint eer ge begint’ is het motto van Honden, waar begin je aan. In dit boekje wordt op een prettig leesbare manier alles over het aanschaffen van een hond vertelt. Socialisatie, training en opvoeding van de pup, het al dan niet aanschaffen van een volwassen hond en de hulpmiddelen bij de opvoeding komen aan de orde. Steeds wordt de link gelegd tussen de situatie (behuizing, kinderen, alleen zijn) van de potentiële eigenaar en de komst van een hond. Daarbij worden praktische adviezen gegeven over veranderingen en aanpassingen die de komst van een hond met zich meebrengt en over het voorkomen van problemen.

Wat kost een hond?

Bij het kopen van een hond komen allerlei kosten kijken. Wij geven een algemeen overzicht met daarbij gemiddelde bedragen. Let op dat voor grote honden vaak hogere kosten gelden dan voor kleine honden. Gebruik dit overzicht als een voorzet en kijk zelf na wat de kosten in jouw situatie worden.

De hond zelf

De aanschafkosten van een hond variëren. Voor een officiële rashond betaal je al snel € 1.250,-. Voor een rasloze pup via een fokker liggen de kosten gemiddeld rond de € 450,-. Voor een asielhond betaal je zo’n € 150,- en een zwerfhond uit het buitenland kost rond de € 300,-. Goedkopere honden zijn ook te vinden. De kans is groot dat het dan om malafide hondenhandelaren gaat!

hond rashond vs. lookalike

Eenmalige (opstart) kosten

Naast de kosten voor de hond zelf, zijn er eenmalige kosten bij het kopen van een hond waar je rekening mee moet houden. Die spullen kun je zo duur kopen als je zelf wilt, voor de hond maakt dat in principe niet uit. Uiteraard is het wel belangrijk dat je veilige spullen koopt. Denk hierbij aan speelgoed dat degelijk is en niet binnen twee kauwen van ellende uit elkaar valt. Dit kan zelfs tot een dierenartsbezoek leiden! En dan is zo’n speeltje, dat heel goedkoop leek, toch een duurkoop.

Spullen die essentieel zijn: halsband en riem (€ 40,-), water- en voerbak (€ 10,-), borstel (€ 15,-), speeltjes (€ 30,-) en een mand (€ 50,-). Optioneel zijn daarnaast voorwerpen als een bench, autokleed of rek, honden föhn enzovoort.

Ook zal de hond gechipt en geregistreerd (€ 30,-), gecastreerd (€ 200,-) en gevaccineerd (€ 100,-) moeten worden bij de dierenarts. Ook een gehoorzaamheidscursus (€ 100,-) volgen moet op je lijstje staan.

Terugkerende kosten

Een hond kost jaarlijks behoorlijk wat geld. Radar heeft in een artikel uitgerekend wat de jaarlijkse terugkerende kosten zullen zijn voor een hondeneigenaar. Denk hierbij aan voer (€ 600,-), vlooien- en tekenbestrijding (€ 120,-), ontwormen (€ 50,-), hondenpoepzakjes (€ 20,-) en vaccinaties (€ 100,-).

Er zijn ook kosten die niet zijn meegenomen. Denk hierbij aan de uitlaatservice, de trimsalon, de dierenarts en eventuele cursussen die je volgt met je hond. Deze kosten zijn niet voor iedereen van toepassing, maar zijn ze dat voor jou wel? Zoek uit wat de precieze kosten worden, voordat je de hond aanschaft! Vergeet ook de hondenbelasting niet. Per gemeente verschilt het bedrag dat je moet betalen, dus het is wel belangrijk om mee te nemen in je begroting.

Onverwachte kosten

Natuurlijk kan je hond onverwacht ziek worden en medische zorg nodig hebben. Deze kosten kunnen enorm oplopen! Als eigenaar ben jij verantwoordelijk voor de (medische) zorg van je huisdier. Zorg dan ook altijd dat jij in staat bent eventuele onverwachte kosten te dragen. Maak bijvoorbeeld voor een spaarpotje en sluit een dierverzekering af. Op Huisdierenverzekeringen.nl kun je gemakkelijk zien welke verzekering het beste bij jou past.

Waar koop ik een hond?

De keuze voor het type hond bepaalt waar je precies je hond gaat kopen. Maar ook waar je op moet letten bij de aanschaf! Wees je altijd bewust van de malafide hondenhandel. Zorg dat je daar nooit een pup van koopt want daarmee houd je deze gruwelijke vorm van dierenuitbuiting namelijk in stand.

Ik wil een…

Persoonlijk antwoord op jouw vraag

Heb jij een specifieke vraag en zou je graag in gesprek gaan met onze hondendeskundige Flora van Dijk? Stel jouw vraag dan gratis via ons HondenSpreekuur en ontvang binnen een week antwoord!

Flora van Dijk HondenSpreekuur

Weten wat wij doen om honden een beter leven te geven?