Waarom veel bewegen?

Om je hond in een gezonde conditie te houden, is het belangrijk dat je hond veel beweegt. Dit zorgt voor goede opbouw van spieren, afname van gewicht en het verbeteren van de conditie. Wil je jouw hond in een goede conditie krijgen, dan is het van belang dat je het bewegen opbouwt. Het is, net als bij mensen, belangrijk een bepaalde activiteit rustig op te bouwen.

Hond rennend in water

Een hond moet vier keer per dag worden uitgelaten waarvan twee wandelingen bestaan uit minimaal een half uur. De hond heeft tijdens deze rondes de ruimte om te rennen, spelen en te snuffelen.

Extra inspanning

Naast deze vaste wandelingen is het verstandig je hond meer beweging te geven door regelmatig met de hond naar het bos te gaan of je hond een stuk te laten rennen in het park. Let wel op! Dit is wel afhankelijk van zijn leeftijd en gezondheid en uiteraard moet je rustig opbouwen. Eenmalig voor twee uur naar het bos gaan in jouw vakantie terwijl je normaal niet langer dan een half uurtje per dag wandelt, kan blessures veroorzaken door overbelasting.

Naast standaard activiteiten als wandelen en fietsen kun je aan veel meer sporten denken om je hond in beweging te houden. Zo is het volgen van een behendigheidscursus, treiball, flybal of doggydance les heel leuk om je hond beweging te geven en te werken aan jullie samenwerking.

Lichamelijke klachten en toch fit blijven

Fanatieke, intensieve beweging is niet voor alle honden mogelijk. Een oudere hond met gewrichtsproblemen of een hond die net is geopereerd mag en kan niet vrij in het bos rennen om zijn energie kwijt te raken. Als hondeneigenaar zit je dan met je handen in het haar, want hoe daag je je hond toch voldoende uit?! Gelukkig zijn er veel oplossingen om je hond toch fit te houden. Een hond wordt moe van zijn neus gebruiken. Maak daar gebruik van! Geef zijn ontbijt en avondeten eens op een andere manier. Bedenk kleine zoekspelletjes, gebruik puzzels, een snuffelmat of een zelfgemaakt hersenwerkje. Kijk voor inspiratie eens rond op internet of download onze gratis brochure, er zijn zo veel variaties mogelijk met makkelijke huis-tuin-en-keuken-voorwerpen. Een uitdaging voor jullie beide!

blije hond rennen

Tips voor voldoende beweging

  • Honden hebben veel aan een goede wandeling of een speelpartij met jou of een andere hond. Hoe veelzijdiger het spelen en trainen, hoe blijer de hond. Varieer wandelingen en activiteiten daarom af.
  • Je kunt het voer of de tussendoortjes in een voerbal of een snuffelmat geven. Wil je een eigen snuffelmat maken? Kijk dan hier. Met voerspelletjes moet je hond werken voor zijn maaltijd en wordt hij uitgedaagd.
  • Meerdere kleine en intensievere wandelingen zijn beter en minder belastend dan lange wandelingen.
  • Houdt je hond van zwemmen? Doe dit dan vooral! Dit is minder belastend voor zijn gewrichten en is ook nog eens erg goed voor de spieropbouw.

Overgewicht bij honden

In Nederland is maar liefst vijfendertig procent van de huisdieren te zwaar (bron: LICG). Maar hoe weet je nou of je hond overgewicht heeft? Volgens de officiele definitie is dit bij meer dan vijftien procent van zijn “optimale lichaamsgewicht”. Het optimale lichaamsgewicht verschilt per ras/kruising. De dierenarts kan je vertellen wat jouw hond zou moeten wegen. Een hulpje: wanneer de ribben niet meer goed te voelen zijn is er sprake van overgewicht.

Gewicht hond bron Dierenkliniek de Haardstede
Bron: Dierenkliniek de Haardstede

Overgewicht heeft negatieve gevolgen voor de gezondheid van de hond, zo heeft hij meer kans op aandoeningen aan spieren, botten en gewrichten. De oorzaak van overgewicht is over het algemeen te weinig beweging en een overmatige inname van voeding.

Ben je bang dat jouw hond te zwaar is? Vraag advies aan je dierenarts en probeer zo snel mogelijk actie te ondernemen om je hond weer op gezond gewicht te krijgen!  

Persoonlijk antwoord op jouw vraag

Heb jij een specifieke vraag en zou je graag in gesprek gaan met onze hondendeskundige Flora van Dijk? Stel jouw vraag dan gratis via ons HondenSpreekuur en ontvang binnen een week antwoord!

Flora van Dijk HondenSpreekuur

Weten wat wij doen om honden een beter leven te geven?