De basis van goede hondenverzorging

Voor een goede hondenverzorging is veel beweging essentieel. Een hond moet zeker vier keer per dag uitgelaten worden, waarvan minimaal twee keer minstens een half uur. Een enthousiast baasje dat het dier veel aandacht geeft, behoort tot de eerste levensbehoeftes. Een hond is immers een roedeldier dat moeilijk alleen gelaten kan worden. Een hond moet worden gevaccineerd en regelmatig worden ontwormd. In huis moet een hond genoeg plekken hebben om zich terug te trekken. Een hond heeft graag een zachte slaapplaats, die een veilige, prettige plek voor hem vormt. Gebruik de hondenmand dus nooit als straf bij de verzorging van honden.

Een hond alleen thuis is geen goed idee

Honden zijn sociale dieren die veel aandacht nodig hebben van het baasje en de gezinsleden. Een gebrek aan gezelschap kan ervoor zorgen dat de dieren zich eenzaam voelen en zich gaan vervelen. Dat kan problemen opleveren, zoals blaffen, janken, het stukmaken van huisraad en onzindelijkheid. Ook kan een hond verlatingsangst ontwikkelen. Om dat te voorkomen kun je bij dagelijkse afwezigheid kiezen voor dagopvang in een dierenpension of onderbrengen bij particulieren.

Ben je maar af en toe even weg, dan kun je de hond trainen in alleen zijn. Bouw dit langzaam op door eerst in huis te oefenen en niet te grote stappen te zetten. Tegenover jouw afwezigheid moet iets positiefs staan. Zo kun je de hond bijvoorbeeld een voerbal geven als je de ruimte verlaat. Zodra je weer binnenkomt, neem je de voerbal weer weg. Op die manier creëer je bij de verzorging van je hond een positieve associatie met het alleen zijn. Stapje voor stapje verleng je de tijd dat je het dier alleen laat met een paar minuten. Als dat goed gaat, kun je de voordeur eens open en dicht doen. Tenslotte kun je trainen met ook echt even de deur uit gaan. Gaat de hond in jouw afwezigheid weer probleemgedrag (zeuren, piepen) vertonen, loop dan niet meteen naar hem toe. Daarmee beloon je de hond voor zijn gedrag en valideer je de verlatingsangst van de hond. Wacht liever tot hij stopt en ga dan pas naar binnen. Raakt de hond echt in paniek? Ga dan wel direct weer naar binnen. Je bent te snel gegaan met de opbouw van de training. Bij twijfels, onzekerheden of getraumatiseerde honden: schakel altijd de hulp in van een hondengedragsdeskundige!

hond vachtverzorging

Vachtverzorging van de hond

Vachtverzorging van de hond is een essentiële vorm van hondenverzorging. Hiermee voorkom je onder andere jeuk bij honden, huidproblemen en haaruitval.

De vachtverzorging van de hond verschilt per vachttype. Borstelen en kammen kun je meestal zelf doen. Plukken en knippen kun je soms beter aan een trimsalon overlaten. Regelmatig honden trimmen is noodzakelijk voor de gezondheid van hun vacht. Een trimmer kan je ook prima voorlichten over de vachtverzorging van de hond. Bij langharige honden komt dit erg nauw, want een hond kan veel last krijgen van klitten en verviltingen. Zij moeten elke dag gekamd worden om huidirritatie te voorkomen. Let daarbij goed op haargroei in en achter de oren, de oksels, op de achterpoten en tussen de tenen.

Kortharige honden worden alleen in de rui-periode geborsteld. Veel ruwharige honden moeten in die periode geplukt worden. Als je hier geen ervaring mee hebt, laat het dan doen bij een trimsalon. Langharige honden en honden die niet vies zijn van een modderpoel, moeten regelmatig gewassen worden. Gebruik daarvoor nooit zeep die bedoeld is voor mensen, maar gewoon water of een speciale hondenshampoo.

Maak van het borstelen, wassen en de gang naar de trimsalon positieve ervaringen, door goed gedrag te belonen (met een aai of een brokje) en slecht gedrag te negeren. Schenk je aandacht aan ongewenst gedrag, dan geef je daarmee aan dat zulk gedrag succes oplevert.

Gebitsverzorging van de hond

Goede gebitsverzorging van de hond is cruciaal. Een hond heeft een sterk en gezond gebit nodig om goed te kunnen eten. Laat het gebit van je hond regelmatig controleren bij de dierenarts. Tandplak bij de hond, tandsteen bij de hond en ontstekingen veroorzaken een slechte adem, pijnlijk tandvlees, losse tanden en soms zelfs infecties elders in het lichaam. Bij gebitsverzorging van de hond kun je de tanden poetsen met speciale hondentandenborstels en hondentandpasta. Ook kan het gebit schoon gehouden worden door de hond veel te laten kauwen op kluiven en kauwspeeltjes.

gebitsverzorging hond

Goed hondenvoer is belangrijk

Goede hondenverzorging is niet mogelijk zonder goed hondenvoer. Eiwitten, vetten, koolhydraten, vitaminen en mineralen zijn in de juiste verhoudingen noodzakelijk voor een goede gezondheid. Nat voer wordt door honden vaak goed gegeten omdat het sterk ruikt en dus aantrekkelijk is voor de gevoelige hondenneus. Een nadeel is dat het snel bederft en dat er veel van gevoerd moet worden omdat het voor zeventig tot negentig procent uit water bestaat. Halfnat voer bederft ook redelijk snel, maar bevat minder water. Het is zeer geschikt als voerbeloning, omdat honden er graag voor werken. Droogvoer is lang houdbaar, maar honden zijn er lang niet altijd dol op. Iedere hond heeft een andere hoeveelheid en soort hondenvoer nodig. Dat is afhankelijk van onder andere het ras, de grootte, de leeftijd, en de hoeveelheid beweging. Op de verpakking van hondenvoer kun je precies lezen voor welke honden het geschikt is. Let op dat je de hond niet te veel hondenvoeding geeft; overgewicht is een veel voorkomend probleem bij de verzorging van honden. De kwaliteit van het voer is af te meten aan de hoeveelheid ontlasting: hoe meer ontlasting, hoe minder goed het voedsel. Bij twijfel over geschikte voeding: raadpleeg de dierenarts.

Persoonlijk antwoord op jouw vraag

Heb jij een specifieke vraag en zou je graag in gesprek gaan met onze hondendeskundige Flora van Dijk? Stel jouw vraag dan gratis via ons HondenSpreekuur en ontvang binnen een week antwoord!

Flora van Dijk HondenSpreekuur

Weten wat wij doen om honden een beter leven te geven?