Chip en registreer je hond
Vanaf april 2013 is het verplicht om je hond te chippen en registeren. Dat houdt in dat bij het niet opvolgen van deze regel je strafbaar bent en je hiervoor een gevangenisstraf of geldboete opgelegd kan krijgen. Controleer dus bij de aanschaf van de hond of dit al gebeurd is. De regel is ingevoerd om de malafide hondenhandel aan te pakken. Alle honden die zijn geboren na 1 april 2013 moeten voor een leeftijd van zeven weken zijn gechipt en voor een leeftijd van acht weken zijn geregistreerd. Honden die worden geïmporteerd vanuit het buitenland moeten binnen twee weken worden geregistreerd.
Je hond castreren
Om pretnestjes of ‘ongelukjes’ te voorkomen, is het raadzaam je hond te laten castreren. Een castratie geldt zowel voor een reu als een teefje. De kosten voor een castratie lopen behoorlijk uiteen, maar komen gemiddeld uit rond de € 200,-. Wanneer je je hond het beste kunt laten castreren is afhankelijk van meerdere factoren. Zo is het bij teven doorgaans verstandig de eerste loopsheid af te wachten en bij reuen de puberteit. Dit om gedragsproblemen door de impact in de hormoonhuishouding te voorkomen. De timing is daarnaast ook afhankelijk van het ras en van het individu. Overleg dit dan ook goed met de dierenarts.
Castratie om economische motieven, waarbij de fokker de pups castreert voordat zij naar de nieuwe eigenaar gaan om zo concurrentie tegen te gaan, vinden wij onacceptabel.
Castratie of sterilisatie
Veel mensen denken bij castratie aan een reu en bij sterilisatie aan een teef. In de diergeneeskunde duiden ‘castratie’ en ‘sterilisatie’ echter niet op het geslacht van de dieren, maar op de operatie zelf. Castratie is het weghalen van de geslachtsorganen, zowel bij mannelijke als bij vrouwelijke dieren. Worden de eileiders of zaadleiders alleen onderbroken, dan heet dat sterilisatie. De dieren zijn dan onvruchtbaar, maar hormonaal nog intact. Het gedrag blijft dus hetzelfde. Vaak laten huisdiereigenaren hun dier niet alleen ‘helpen’ om nageslacht te voorkomen, maar ook om hormonaal gedrag te vermijden. Daarom wordt bijna altijd gekozen voor castratie en niet voor sterilisatie.
Jaarlijkse controle
Wij raden hondeneigenaren ten zeerste aan om zeker een keer per jaar de dierenarts te bezoeken. Meestal valt dit samen met de jaarlijkse entingen, maar dit hoeft niet. Tijdens de jaarlijkse controle controleert de dierenarts de algemene gezondheid van de hond, bekijkt het gewicht, de vacht en de tanden. Daarnaast controleert de dierenarts afhankelijk van het ras en de leeftijd van de hond op veel voorkomende kwalen, zodat je er altijd op tijd bij bent. Bijkomend voordeel: door regelmatig bij de dierenarts langs te gaan, leer je de hond dat de dierenarts geen nare plek is. Wel zo fijn!
Vaccineren
Vaccinaties zorgen ervoor dat honden bepaalde ernstige ziektes niet meer kunnen krijgen. Nog te vaak overlijden honden doordat zij niet gevaccineerd werden. Voor honden uit de malafide hondenhandel is dit een nog groter risico omdat zij vaak al besmet zijn voordat ze in Nederland aankomen. Vaccineren is dan ook geen luxe, maar bittere noodzaak.
Ontwormen
Als je hond last heeft van wormen hoef je dat niet altijd direct door te hebben. Doordat de wormen zich voeden met voedingsstoffen die de hond zelf nodig heeft, heeft de hond wel degelijk last van deze parasieten. Sommige wormen zijn overdraagbaar van hond op mens (zoönose). Dit kan vervelend maar ook echt gevaarlijk zijn. Aan de vossenlintworm kunnen mensen zelfs overlijden.
Hoe vaak en waarmee een hond ontwormd moet worden, is van vele factoren afhankelijk. Denk aan de leeftijd van de hond, de gezondheid van het dier, zijn leefomgeving (binnen of buiten), contact met andere honden en mensen. Overleg met de dierenarts welke wormbehandeling het beste bij jouw dier past. Over het algemeen wordt gesteld dat een hond zeker vier maal per jaar ontwormd moet worden.
Vlooien bestrijden
Vlooien zijn heel vervelende parasieten. Iedereen kent ze wel. En hoewel ze vooral bekend staan om de vervelende jeuk die ze bezorgen, brengen vlooien meer risico met zich mee. Zeker bij jonge, oude of zwakke dieren moet je goed opletten. Vlooien kunnen zorgen voor bloedarmoede. Daarnaast kunnen honden allergisch reageren op het speeksel van de vlo. Vlooien bestrijden kan met allerlei middeltjes. Maar pas wel goed op want dit zijn giftige stoffen. Bespreek met je dierenarts welk middel je het beste en hoe vaak kunt geven. Reageert jouw hond niet heftig op vlooien? Dan is preventief ontvlooien niet altijd nodig. Controleer de vacht regelmatig, was de mand en dekentjes frequent en behandel de hond zodra je een vlo of een vlooieneitje opmerkt.
Teken
Als je hond door het gras of door struiken loopt, kan hij ten prooi vallen aan teken. Teken zijn bloedzuigende parasieten die gevaarlijke ziektes kunnen overbrengen. Daarom is het belangrijk dat je een teek bij je hond op tijd en op de juiste manier verwijderd. Mocht het zelf niet lukken met het juist verwijderen of durf je het niet. Laat het dan door een dierenarts of paraveterinair doen. Hiernaast is het belangrijk om te voorkomen dat je hond gebeten wordt door een teek. Er zijn diverse teken-werende middelen verkrijgbaar. Overleg altijd eerst met je dierenarts voordat je een middel in gebruik neemt!
Persoonlijk antwoord op jouw vraag
Heb jij een specifieke vraag en zou je graag in gesprek gaan met onze hondendeskundige Flora van Dijk? Stel jouw vraag dan gratis via ons HondenSpreekuur en ontvang binnen een week antwoord!