Waarom naar de hondenschool

Voor een goede samenwerking met je hond en het voorkomen van gedragsproblemen is het belangrijk dat je de hond echt begrijpt. Wat zegt de hond met zijn lichaamstaal en gedrag.

Heb je weinig kennis van hondengedrag, dan is het verstandig om je in hondengedrag te verdiepen. Dit kan door het lezen van boeken over hondengedrag of het zoeken van informatie op het internet. Beide manieren zijn effectief en kunnen je vooruit helpen in je omgang met honden. Aanvullend op deze theoretische kennis volg je op z’n minst een basiscursus samen met je hond. Of je nu een pup of volwassen hond hebt die al het een en ander kent: het trainen in een groepssetting en het krijgen van feedback is ontzettend belangrijk. Voor zowel jou als de hond. Daarnaast kun je bij de trainers terecht met al je vragen. De ondersteuning bij het opbouwen van een goede basis zorgt uiteindelijk voor een onvergetelijke vriendschap tussen jou en je hond!

Hoe kies je een hondenschool?

De hondenscholen lijken de afgelopen jaren wel als paddenstoelen uit de grond te komen. Veelal mensen die van hun liefde voor honden hun werk hebben gemaakt. Fantastisch natuurlijk, maar verschil (ook in kwaliteit) is er natuurlijk wel. Hoe weet je nu welke hondenschool goed is en bij jou past? Neem onderstaande factoren mee in je beslissing. Nog een goede tip: vraag tijdens de dagelijkse wandeling aan andere hondeneigenaren naar hun ervaringen bij hun hondenschool.

Instructeurs

Het is belangrijk dat de instructeurs van de hondenschool voldoende deskundigheid hebben om les te kunnen geven. Ze moeten niet alleen alles weten over de honden, maar ook over mensen en lesgeven als vak. Kijk daarom of de instructeurs een vakopleiding hebben gedaan. Persoonlijke begeleiding is een voorwaarde voor succes. Iedere hond en iedere baas is anders en de een heeft meer aandacht nodig dan de ander. Beginnend probleemgedrag moet door de instructeur van de hondenschool ogenblikkelijk herkend en besproken worden.

Locatie van de hondenschool

De bereikbaarheid van de hondenschool moet goed zijn. Wat is de algemene indruk van de locatie? Ziet het er goed onderhouden uit, liggen er geen uitwerpselen, et cetera. Ook is het belangrijk dat er een degelijke afrastering aanwezig is rondom het terrein van de hondenschool. Dit om te voorkomen dat er honden weg kunnen lopen.

De groepssamenstelling

Zitten puppy’s en volwassen honden in dezelfde klas? De voorkeur gaat uit naar een klas met alleen pups, maximaal zeven. Pups leren van volwassen honden hoe zij zich als hond moeten gedragen, omdat volwassen honden hun sociale ontwikkelingsfase al hebben gehad. Sommige honden zijn minder sociaal opgevoed en kunnen daardoor een pup ongewenst gedrag aanleren. Een goede oplossing is om af en toe een sociale vriendelijke hond de les binnen te halen. Vraag ook naar het beleid van de hondenschool ten aanzien van agressieve honden. Het beste is als deze in een aparte groep lessen volgen.

Trainingsmethoden

Bekijk eerst verschillende lessen zonder hond. Zo kan je bepalen welke lessen je het meest aanspreken. Ga een keer een middag langs om te kijken en de sfeer te proeven voor je je inschrijft voor een cursus. Omdat er veel verschil is in de manieren van lesgeven, is het belangrijk na te gaan of de hondenschool werkt vanuit een positieve trainingsmethode waarbij het gewenste gedrag van de hond wordt beloond. Het dier vindt het leuk om commando’s op te volgen omdat het voor hem voordelen heeft. Bij negatieve training wordt het slechte gedrag afgestraft door middel van bijvoorbeeld een slipketting of een okseltuig. De hond zal het gewenste gedrag gaan vertonen omdat hij bang is voor de consequenties als hij het niet doet. Omdat dit niet plezierig is voor de hond (en zijn baas) is positieve training de enige optie.

Duur van de cursus

Een puppycursus die bestaat uit praktijklessen van een uur is uit den boze. Dit is te veeleisend voor de pup. Het beste is een les met 30 minuten praktijk en 30 minuten theorie. Het is essentieel dat het baasje ook leert te begrijpen hoe de hond ‘denkt’ en waarom het dier iets niet of juist wel doet. Daarom moet er naast de praktijk ook een stukje theorie gegeven worden door de hondenschool. Dit kan mondeling maar beter werkt het in combinatie met schriftelijk lesmateriaal waarin je alles nog een keer kan opzoeken na afloop.

Sociale ontwikkeling

Elke hond moet leren om met soortgenoten om te kunnen gaan. Voor jonge honden is dit zelfs essentieel om écht hond te worden en te begrijpen hoe ze zich moeten gedragen tegenover soortgenoten en tegenover mensen. De sociale ontwikkeling is iets wat ook in de lessen aan bod moet komen. De honden moeten los kunnen lopen (binnen de afrastering), maar alleen wanneer de hondenschool kan garanderen dat er enkel sociaal vaardige honden aanwezig zijn en dat er geen ongelukken kunnen gebeuren. Denk daarbij aan verkeer, losbreken, et cetera.

Zwakke punten

Wat moet de hond kunnen, wil hij de cursus halen? Informeer vooraf bij de hondenschool naar wat er verwacht wordt van de hond en van de baas. Bij een puppycursus krijgen de deelnemers na afloop vaak een certificaat met daarin geschreven wat de sterke en zwakke punten van de hond zijn. Zo kan de eigenaar verder werken aan de zwakke punten van zijn hond.

Leeftijd

Geef de hond vroegtijdig op voor de cursus, want hoe sneller de hond (vanaf acht weken) leert hoe hij zich dient te gedragen, hoe beter. Let er bij het opgeven wel op dat de hondenschool de cursus ook aanbiedt in de (zomer-) vakantie. Denk ook aan de benodigde inentingen en de WA-verzekering. Als cursist moet je alle hondenpapieren in orde hebben en kunnen laten zien.

Kosten gehoorzaamheidscursus

De kosten van een gehoorzaamheidscursus variëren sterk per hondenschool. Er zijn commerciële bedrijven en verenigingen. De verenigingen, ook wel kynologenclubs genoemd, verwachten vaak een lidmaatschap van ongeveer twintig euro per jaar. De kosten voor de cursus die je vervolgens volgt, liggen een stuk lager dan een bedrijfsmatige hondenschool. Een basiscursus bij een vereniging is ongeveer vijftig euro. De kosten van een bedrijfsmatige hondenschool liggen al snel rond de honderddertig euro per basiscursus. Je betaalt daar ook voor de kwaliteit van de locatie, service en materialen.

Persoonlijk antwoord op jouw vraag

Heb jij een specifieke vraag en zou je graag in gesprek gaan met onze hondendeskundige Flora van Dijk? Stel jouw vraag dan gratis via ons HondenSpreekuur en ontvang binnen een week antwoord!

Flora van Dijk HondenSpreekuur

Weten wat wij doen om honden een beter leven te geven?