Een sociaal dier

Veel mensen denken dat katten zich prima redden alleen thuis. Het is een veel gehoorde reden om voor een kat als huisdier te kiezen. Maar als je kijkt naar het natuurlijke gedrag van de kat, dan zie je dat katten eigenlijk hele sociale dieren zijn.

In de vrije natuur leven katten in kolonies die bestaan uit een moederpoes met haar vrouwelijke nakomelingen en hun kittens. Katers verlaten de kolonie als ze in de puberteit komen. Dan gaan ze de hort op om bij andere kattengroepen hun genen te verspreiden. Als een kat thuis alleen leeft en niet de mogelijkheid heeft om buiten soortgenoten tegen te komen, kan de kat dit sociale contact missen en kan er eenzaamheid ontstaan. 

katten verzorging

Stressvol kattengedrag

De meeste katten hebben dus een vorm van sociaal contact met soortgenoten nodig. Dat betekent niet dat ze perse met meerdere samen gehouden moeten worden. Bij voorkeur vinden ze dat contact buiten, bijvoorbeeld bij de buurtpoezen. Een kat die binnen en alleen wordt gehouden en helemaal geen contact kan hebben met andere katten, wordt in zijn natuurlijke behoeftes tekort gedaan. Dat kan leiden tot stressvol gedrag van de kat.

Gedrag van de kat

Vertoont je kat problematisch gedrag of is hij niet actief, dan is dat een teken dat zijn welzijn is aangetast. Vrijwel altijd is dat gedrag een vorm van natuurlijk kattengedrag dat een extreme vorm aanneemt, waardoor het omslaat in stressvol kattengedrag. Het krabben aan meubilair is hier een voorbeeld van. Ook ‘poetsgekte’, het zichzelf veelvuldig wassen waardoor je kat kale plekken krijgt, valt hieronder. Permanente stress kan ook leiden tot onzindelijkheid, afwijkend eetgedrag of agressie.

Afwijkend gedrag van de kat voorkomen

Wat kun je doen om afwijkend gedrag van de kat te voorkomen? Houd rekening met een aantal factoren.

  • Komt er een nieuwe kat ter vervanging van een kat die is overleden, hou dan rekening met een rouwperiode van zes maanden van de andere kat.
  • Wie nog geen kat heeft en graag kittens aan wilt schaffen, doet er goed aan om twee nestgenootjes te nemen die minstens drie maanden oud zijn. Ze hebben dan van elkaar en van de moederpoes kunnen leren hoe ze sociaal gedrag vertonen (socialiseren). Op die manier kunnen veel gedragsproblemen worden voorkomen. Want afwijkend gedrag van de kat komt het vaakst voor bij alleen gehouden binnenkatten die te jong van hun moeder zijn gescheiden.
  • Kijk goed naar wat je kat echt nodig heeft en zorg dat hij die natuurlijke behoeftes kan uiten. Denk aan een goede kattenbak, een krabpaal voor de kat, goed kattenvoer en water en voldoende uitdagende kattenspeeltjes. Katten gaan graag naar buiten, dus geef ze hiervoor voldoende gelegenheid.

Tweede kat aanschaffen, goed idee of niet?

Een tweede kat aanschaffen is niet per definitie een goed idee. Hoe ga je te werk als je dit overweegt?

  • Komt jouw kat buiten in aanraking met andere katten? Dan is het niet nodig om een tweede kat aan te schaffen. Vaak zorg dit dan juist voor meer stress en onrust.
  • Toch besloten een tweede kat aan te schaffen? Ga eerst na of de eigen kat nog wel voldoende sociale vaardigheden heeft.
  • Ga ook na tot welk type katten jouw dier zich aangetrokken voelt. Dat kun je bijvoorbeeld onderzoeken door je dier te laten logeren in een goed kattenhotel.
  • Plaats je twee katten samen? Zorg dan dat ze voldoende ruimte hebben om elkaar van tijd tot tijd te kunnen ontlopen. Zorg voor meerdere kattenbakken en meerdere slaapplekken.
  • Let er op dat de tweede kat van het andere geslacht is en van dezelfde leeftijd.
  • Bij de introductie van een nieuwe kat moeten de dieren genoeg tijd en ruimte krijgen om aan elkaar te wennen. Een kat erbij kan zorgen voor stress bij beide katten. Gebeurt dit te snel, dan is de kans groot dat het mis gaat en de nieuwe kat weer weg moet.

Een tweede kat aanschaffen dient dan ook altijd met zorg te gebeuren. Het is verstandig een kattengedragsdeskundige te raadplegen.

kat kopen

Persoonlijk antwoord op jouw vraag

Heb jij een specifieke vraag en zou je graag in gesprek gaan met onze kattendeskundige Marcellina Stolting ? Stel jouw vraag dan gratis via ons KattenSpreekuur en ontvang binnen een week antwoord!

Marcellina Stolting KattenSpreekuur

Weten wat wij doen om katten een beter leven te geven?