De particulier met het pretnestje

Een (soms per ongeluk) nestje bij mensen thuis wordt ook wel een pretnestje genoemd. Mensen vinden het hebben van een nestje een leuke (meestal) eenmalige ervaring. Ga je hier je kitten kopen, dan is het wel belangrijk om in je achterhoofd te houden dat de ouderkatten voorafgaand aan de zwangerschap vaak geen medische keuringen hebben ondergaan. Je weet dus eigenlijk niet precies wat je in huis haalt aan erfelijke basis. Ook heeft de eigenaar van het nestje over het algemeen weinig tot geen ervaring met het groot brengen van een nestje kittens. Wettelijke regels zijn niet altijd bekend, let hier goed op.

Let op

ALARMBELLEN: Geeft de eigenaar openhartig toe dat ze al vaker pretnestjes heeft gehad met de kat? Of is er opvallend veel ervaring met het grootbrengen van nestjes? Vraag je dan af of het geen broodfokker is. Blijf hier altijd alert op!

katten verzorging

De hobbyfokker

Een hobbyfokker fokt maximaal twintig kittens per jaar. Een hobbyfokker is helemaal weg van een bepaald ras of een bepaald type kat en zoekt alles tot in de puntjes uit. Deze passie voor de katten en het vak is vaak al snel te zien. De moederkat is dan ook echt een familie lid. Dat moet ook wel, want deze mensen verdienen niet echt geld aan deze fokkerij. Ze vinden het leuk om te doen in hun vrije tijd en spelen graag quitte met de onkosten van het fokken. De katteneigenaar heeft zelf vaak een reguliere baan. Deze fokkers hoeven niet aangesloten te zijn bij een rasvereniging, maar dat is zeker wel mogelijk.

Let op

ALARMBELLEN: Ga altijd langs op de plek waar de kittens zijn opgegroeid, kijk naar de omstandigheden waarin ze zijn opgegroeid en zorg dat je de moederkat ook te zien krijgt. En ga eens op onderzoek uit op internet. Zie je meer advertenties van dezelfde verkoper (let op het adres, de naam wil nog wel eens wisselen)? Worden er verschillende populaire kattenrassen aangeboden? Dit is reden tot zorg. Twijfel? Vraag eens bij een van de rasverenigingen, een lokale dierenarts, andere fokkers of de lokale dierenwinkel hoe deze fokker bekend staat.

De beroepsmatige raskattenfokker

Er zijn ook mensen die bewust en regelmatig (meer dan 20 kittens per jaar) fokken met katten om een bepaald ras, waar ze helemaal gek van zijn, te behouden. Deze fokkers zijn vaak aanwezig op verschillende shows. Gezondheid en uiterlijk van het ras is voor hen heel belangrijk. De kat is als een gezinslid en daarvoor willen ze het beste. Dit betekent overigens ook dat de kittens vaak als kind aanvoelen en ze dus veel vragen zullen stellen over jouw huissituatie en leefstijl. Hebben ze twijfels of een kat goed bij jou terecht komt, dan kan het maar zo voorkomen dat je bij hun geen kitten kunt kopen.

Medische keuring

Beroepsmatige raskattenfokkers zijn vaak lid van een rasvereniging. De katten en kittens zijn dan ook voorzien van een stamboom. Over het algemeen zijn de ouderdieren medisch gecontroleerd, om zeker te zijn dat de kat vrij is van bepaalde erfelijke ziektes. Dit is belangrijk om te kunnen bepalen of de kitten kans heeft op bepaalde erfelijke aandoeningen. Let bij het kopen van een raskat altijd op erfelijke gebreken en extreme uiterlijke kenmerken!

Waarom de hogere prijs?

Het uitzoeken van de bloedlijn, het groot brengen en opvoeden van de moederkat, de zorg tijdens de zwangerschap, de twaalf weken zorg voor een nestje… Het zijn een aantal voorbeelden van de taken van een fokker. Het kost veel tijd om dit allemaal goed te regelen en er zitten ook risico’s aan. Zo kun je twee jaar lang inzetten om een moederkat op te voeden, waarna blijkt dat ze bepaalde gezondheidstesten niet haalt en alsnog afvalt.

Kattenleed cbf

Dit alles maakt het een bijzonder vak en dit verklaart de prijs die je moet betalen voor een stamboomkat. En vergeet niet dat het de fokker ook geld kost om een kitten goed te kunnen afleveren. De fokker betaalt medische kosten zoals het vaccineren, het chippen en eventuele dierenartskosten mochten de kittens ziek worden of de geboorte niet vanzelf gaan. Daarnaast zijn er dekkosten, die bij een raskat zo honderden euro’s bedragen.

kat oog

Regels voor beroepsmatig fokken met (ras)katten

Een fokker is pas beroepsmatig wanneer er meer dan twintig kittens per jaar worden geboren. Afhankelijk van de grootte van de nesten kun je zeggen dat er meer dan drie a vier nesten worden geboren per jaar. Let hierbij wel op: een moederkat mag volgens de wet maar twee nestjes per jaar krijgen (of drie in twee jaar).

Een beroepsmatige fokker moet ook in het bezit zijn van een UBN nummer (uniek bedrijfsnummer). Dit is gekoppeld aan het adres waarop de fokker zijn activiteiten uitoefent. Fokkers met UBN nummer worden niet gecontroleerd. Het hebben van dit nummer zegt dus helemaal niets over hoe betrouwbaar de fokker is. Je kunt alsnog te maken hebt met een broodfokker.

Let op

ALARMBELLEN: Een betrouwbare fokker, levert altijd een stamboom bij het kitten, als een soort visitekaartje van zijn werk. De fokker is de enige persoon die de stamboom kan aanvragen voor het kitten. Moet je extra betalen voor een stamboom? Dan zou het kunnen gaan om een broodfokker.

Broodfokkers

Helaas handelen niet alle fokkers uit liefde voor de kat. Voor sommige mensen is de moederkat gewoonweg een productiemachine van kittens die heel snel, heel veel geld kunnen opleveren. Broodfokkers hebben vaak heel veel katten die continue allerlei rassen kittens ‘produceren’. LET OP: broodfokkers doen er alles aan om over te komen als betrouwbare fokkers. Bij het aanschaffen van een kitten moet je dus ontzettend alert zijn!

ALARMBELLEN INDIEN:

 • de kitten relatief goedkoop is. Malafide fokkers verkopen kittens vaak tegen lagere prijzen dan een erkende fokker;
 • je de kitten direct mee kunt nemen of zelfs (gratis) thuisbezorgd krijgt. Bij een erkende fokker zijn soms wachtlijsten van wel twee jaar;
 • in een advertentie meerdere (populaire) rassen vermeld staan;
 • de kitten die je wilt kopen uit een buurland komt. Hier geldt een andere wet- en regelgeving, wat problemen kan opleveren bij een miskoop;
 • je kittens in een dierenwinkel ziet. Hier komen diverse nesten bij elkaar, wat de kans op ziekten vergroot. Ook zijn de kittens bijna altijd te vroeg bij de moeder weggehaald;
 • een kitten uit het buitenland komt en jonger is dan 15 weken. Een kitten uit het buitenland moet een rabiës enting hebben. Deze mag pas op een leeftijd van twaalf weken gegeven worden en vervolgens is er drie weken wachttijd. De kitten uit het buitenland mag dus nooit jonger zijn dan 15 weken als hij over de grens komt!
Let op

Broodfok-kitten redden

Zie jij advertenties van vermoedelijk een broodfokker en val je als een blok voor de kittens? Bedenk dan dat je door een eventuele reddingsactie (het kopen van de kat) de broodfokkerij blijft stimuleren. Bovendien worden de omstandigheden voor de moederkat en volgende kittens er niet beter op. Dit leed wil je niet in stand houden! Wat je wel kunt doen? Doe melding via 144, red een dier en zorg dat meerdere mensen dit doen. Zo kan het dossier worden opgebouwd en kan er daadwerkelijk een einde komen aan dit afschuwelijke leed.

Enkele tips als je een kitten wilt kopen:

 • Let op dat de kitten niet jonger dan 12 weken het nest verlaat. De moederpoes moet bij de kittens aanwezig zijn.
 • Informeer naar de leefomstandigheden van de dekkater.
 • De kitten moet zijn opgegroeid in een prikkelrijke omgeving, liefst in de huiskamer. De fokker heeft als het goed is al tijd besteed aan het socialiseren van het katje.
 • Een goede fokker zal vragen naar je persoonlijke omstandigheden, om te zien of de kitten goed terecht komt.
 • Er mag geen dwang op je uitgeoefend worden om de kitten te kopen.
 • Het nest moet er levendig en schoon uitzien. De kittens zijn alert en hebben heldere ogen, schone oren en een schone vacht zonder kale plekken.
 • De kitten moet zijn ontwormd en zijn ingeënt tegen niesziekte en kattenziekte.
 • Overweeg je een raskat aan te schaffen, bedenk dan dat het dier allerlei erfelijke gebreken onder de leden kan hebben als gevolg van inteelt.
 • Ga geen kitten kopen als je niet genoeg tijd, ruimte, energie of financiële middelen hebt om het dier een goed leven te bieden.
 • Bedenk dat een kitten nog jong en speels is en dus je halve huis kan afbreken.
 • Begin tijdig met de voorbereiding. Vaak moet op een kitten gewacht worden, zeker als het een raskat betreft.
 • Bij twijfel: begin er niet aan!

Persoonlijk antwoord op jouw vraag

Heb jij een specifieke vraag en zou je graag in gesprek gaan met onze kattendeskundige Marcellina Stolting ? Stel jouw vraag dan gratis via ons KattenSpreekuur en ontvang binnen een week antwoord!

Marcellina Stolting KattenSpreekuur

Weten wat wij doen om katten een beter leven te geven?