Kitten kopen

Kitten kopen

Ga je een kitten kopen, dan moet je op veel dingen letten. Lang niet alle kittens zijn even gezond: verborgen ziektes, erfelijke aandoeningen en een slechte gezondheid door slechte verzorging komen vaak voor. Vaak zijn deze kittens afkomstig van malafide handelaren en fokkers die als enig belang hebben om zo veel mogelijk kittens voor zo veel mogelijk geld te verkopen. Wil je een kitten kopen en kijk je naar advertenties, let dan goed op de herkomst. Advertenties als “gratis kittens” kun je beter links laten liggen, alsmede advertenties voor kittens met zeer hoge prijzen.

Enkele tips als je een kitten wilt kopen:

 • Let op dat de kitten niet jonger dan 12 weken het nest verlaat. De moederpoes moet bij de kittens aanwezig zijn
 • Informeer naar de leefomstandigheden van de dekkater
 • De kitten moet zijn opgegroeid in een prikkelrijke omgeving, liefst in de huiskamer. De fokker heeft als het goed is al tijd besteed aan het socialiseren van het katje
 • Een goede fokker zal vragen naar je persoonlijke omstandigheden, om te zien of de kitten goed terecht komt
 • Er mag geen dwang op je uitgeoefend worden om de kitten te kopen
 • Het nest moet er levendig en schoon uitzien. De kittens zijn alert en hebben heldere ogen, schone oren en een schone vacht zonder kale plekken
 • De kitten moet zijn ontwormd en zijn ingeënt tegen niesziekte en kattenziekte
 • Overweeg je een raskat aan te schaffen, bedenk dan dat het dier allerlei erfelijke gebreken onder de leden kan hebben als gevolg van inteelt
 • Ga geen kitten kopen als je niet genoeg tijd, ruimte, energie of financiële middelen hebt om het dier een goed leven te bieden
 • Bedenk dat een kitten nog jong en speels is en dus je halve huis kan afbreken
 • Begin tijdig met de voorbereiding. Vaak moet op een kitten gewacht worden, zeker als het een raskat betreft

Een kitten kopen op de juiste leeftijd

Wil je een kitten adopteren, dan is het allerbelangrijkste dat je nieuwe kitten niet te jong bij de moeder wordt weggehaald. Een kitten kopen op de juiste leeftijd, zorgt voor een gezonde basis voor een lieve en sociale volwassen kat. Een kitten zoogt van nature 6 maanden bij de moeder. Moederpoes en kittens gaan alleen vroeger dan 6 maanden uiteen, als er sprake is van voedseltekort. Dan nog zijn de kittens minimaal 3 maanden oud. Tegen die tijd gaan ze richting puberteit, waarin ze de omgeving gaan verkennen.

Een kitten kopen is natuurlijk super leuk en je kunt waarschijnlijk niet wachten, maar bij wet is het verboden om kittens jonger dan 7 weken bij de moeder weg te halen. Veel mensen denken dat een kitten zelfstandig genoeg is wanneer het harde brokjes kan eten en zelf de kattenbak kan vinden. Maar eigenlijk kan zo’n poesje dan nog helemaal niet op eigen pootjes staan. Niet alleen mist het de broodnodige moederzorg, ook is het nog niet volledig ingeënt. Daardoor kan de kitten gemakkelijk ziekten oplopen, zoals niesziekte of kattenziekte. Bovendien heeft het ernstige gevolgen voor zijn gedrag op latere leeftijd.

kat

Meer over katten

Kom meer te weten over onder andere het gedrag, de verzorging en de aanschaf van katten. Lees meer.

Stel je vraag

Heb je een vragen over de aanschaf, de verzorging of het gedrag van je huisdier? Dan kun je gratis terecht bij de Sophia DierenSpreekuren.

Help katten in nood!

Steun de Sophia-Vereeniging en word lid. Voor nog geen 50 cent per week help je katten in nood aan een beter leven! Lees meer.

 • Petitie doden van huisdieren


  Dankzij de inspanningen van de Sophia-Vereeniging is het sinds 1 juli 2014 verboden om honden en katten zelf te doden. Wij vinden dat deze maatregel moet gaan gelden voor álle huisdieren. Help mee om een algemeen verbod op het doden van dieren te realiseren.
 • Op de hoogte blijven?


  Schrijf je in voor het SophiaNieuws en ontvang iedere maand het laatste huisdierennieuws!
 • Word lid!


  Wil jij ons helpen om huisdierenleed te bestrijden? Word dan nú lid van de Sophia-Vereeniging!

Niets missen?

Schrijf je in voor het SophiaNieuws en ontvang iedere maand het laatste huisdierennieuws.