Soorten vaccins

Vaccins zijn er in twee soorten: actieve en passieve. Actieve vaccins bevatten een kleine hoeveelheid verzwakte ziekteverwekkers die, nadat ze zijn ingespoten, het lichaam aanzetten om antistoffen aan te maken. Wanneer de kat op een later moment echt besmet raakt met de ziekteverwekker is het afweersysteem voorbereid en zullen de ziekteverwekkers snel bestreden worden. Bij passieve vaccins worden juist wat antistoffen geïnjecteerd. Het lichaam leert deze dus niet zelf te maken en het is maar tijdelijk werkzaam. Passieve vaccins worden gebruikt wanneer er snel bescherming nodig is.

Om ervoor te zorgen dat jouw kat goed beschermd is tegen verschillende, zeer ernstige, ziektes is het verstandig het dier te laten vaccineren volgens onderstaande vaccinatieschema’s:

Vaccinatieschema kittens

  • 8-9 weken: Kattenziekte en Niesziekte (Calicivirus en Herpesvirus). Optioneel Chlamydophilia, Bordetella en FelV als de omstandigheden daarom vragen.
  • 12-13 weken: Kattenziekte en Niesziekte (Calicivirus en Herpesvirus). Optioneel Chlamydophilia.
  • 12-weken: Hondsdolheid (Rabiës) vanaf nu mogelijk. 3 weken erna mag de kat naar het buitenland.
  • 1 jaar: Herhaling alle eerder gegeven vaccinaties.

kat kitten

Vaccinatieschema oudere katten

Om de immuniteit te behouden wordt er aangeraden om de enting tegen Niesziekte (Calicivirus en Herpesvirus, eventueel Chlamydophilia en Bordetella) en, wanneer van toepassing FelV, jaarlijks te herhalen. Bijvoorbeeld direct tijdens de jaarlijkse controle. Katten die zeker nooit buiten komen en via de eigenaren ook weinig contact met andere katten hebben, kunnen de niesziekte-enting in overleg met de dierenarts eventueel laten zitten. De entingen voor Kattenziekte wordt eens in de drie jaar herhaald, dit geldt ook voor Rabiës wanneer de kat naar het buitenland reist.

Huisdierenoverschot

Titeren

Voor sommige ziektes (Kattenziekte en Niesziekte (Calicivirus en Herpesvirus)) is het ook mogelijk om te titreren (na het eerste levensjaar). Dit houdt in dat er een beetje bloed wordt afgenomen, in dit bloed wordt gekeken (titerbepaling) hoeveel antistoffen tegen de verschillende ziektes er nog aanwezig zijn. Is dit aantal hoog genoeg? Dan kan die vaccinatie een jaar worden uitgesteld. Titeren is duurder dan vaccineren, maar het voorkomt wel dat een kat onnodig vaak wordt gevaccineerd. Vaccinatie geeft altijd een (kleine) kans op bijwerkingen.

Persoonlijk antwoord op jouw vraag

Heb jij een specifieke vraag en zou je graag in gesprek gaan met onze kattendeskundige Marcellina Stolting ? Stel jouw vraag dan gratis via ons KattenSpreekuur en ontvang binnen een week antwoord!

Marcellina Stolting KattenSpreekuur

Weten wat wij doen om katten een beter leven te geven?