Soorten vaccins

Vaccins zijn er in twee soorten: actieve en passieve. Actieve vaccins bevatten een kleine hoeveelheid verzwakte ziekteverwekkers. Nadat ze zijn ingespoten, wordt het lichaam aangezet om antistoffen aan te maken. Zo wordt het afweersysteem voorbereid om deze ziekteverwekkers snel te kunnen bestrijden als de kat besmet raakt. Bij passieve vaccins worden juist wat antistoffen geïnjecteerd. Het lichaam leert deze dus niet zelf aan te maken. Daardoor is zo’n vaccin maar tijdelijk werkzaam. Passieve vaccins worden gebruikt als er snel bescherming nodig is.

Om ervoor te zorgen dat jouw kat goed beschermd is tegen zeer ernstige ziektes, is het verstandig het dier te laten vaccineren volgens onderstaande vaccinatieschema’s:

Vaccinatieschema kittens

  • 8-9 weken: Kattenziekte en niesziekte (calicivirus en herpesvirus). Optioneel chlamydophilia, bordetella en FelV als de omstandigheden daar om vragen.
  • 12-13 weken: Kattenziekte en niesziekte (calicivirus en herpesvirus). Optioneel chlamydophilia.
  • 12-weken: Hondsdolheid (rabiës) vanaf nu mogelijk. 3 weken erna mag de kat naar het buitenland.
  • 1 jaar: Herhaling alle eerder gegeven vaccinaties.

kat kitten

Vaccinatieschema oudere katten

Om de immuniteit te behouden wordt er aangeraden om de enting tegen niesziekte (calicivirus en herpesvirus, eventueel chlamydophilia en bordetella) en – wanneer van toepassing – FelV, jaarlijks te herhalen. Dat kan bijvoorbeeld tijdens de jaarlijkse controle. Katten die zeker nooit buiten komen en via de eigenaren ook weinig contact met andere katten hebben, kunnen de enting tegen niesziekte in overleg met de dierenarts eventueel overslaan. De entingen tegen kattenziekte wordt eens in de drie jaar herhaald. Dit geldt ook voor rabiës, als de kat naar het buitenland reist.

Huisdierenoverschot

Titeren

Voor sommige ziektes (kattenziekte en niesziekte (calicivirus en herpesvirus)) is het ook mogelijk om te titeren (na het eerste levensjaar). Dit houdt in dat er een beetje bloed wordt afgenomen. Dit bloed wordt onderzocht (titerbepaling) op de hoeveelheid antistoffen tegen de verschillende ziektes. Als er nog genoeg antistoffen zijn dan kan die vaccinatie een jaar worden uitgesteld. Titeren is duurder dan vaccineren, maar het voorkomt wel dat een kat onnodig vaak wordt gevaccineerd. Vaccinatie geeft altijd een (kleine) kans op bijwerkingen.

Persoonlijk antwoord op jouw vraag

Heb jij een specifieke vraag over kattengedrag en ga je graag in gesprek met onze kattendeskundige Marcellina Stolting? Stel jouw vraag dan gratis via ons KattenSpreekuur en ontvang binnen een week antwoord! Ga bij medische vragen altijd naar de dierenarts.

Marcellina Stolting KattenSpreekuur

Weten wat wij doen om katten een beter leven te geven?