Een kat, iets voor mij?

Wil jij weten of een kat iets voor jou is? Bekijk dan onderstaande checklist. Kun jij in alle eerlijkheid ‘ja’ zeggen op alle stellingen? Dan is een kat misschien wel iets voor jou.

  • Ik ben bereid om zeker achttien jaar voor de kat te zorgen. Ook tijdens vakanties. En ook als mijn levensomstandigheden veranderen.
  • Ik heb een kat een veilige en ruime leefomgeving te bieden.
  • Ik heb € 1.000,- om eventuele onverwachte (medische) kosten te kunnen betalen. En ik zal de dierenarts ook bezoeken bij twijfels over de gezondheid van mijn kat.
  • De kat koop ik voor mijzelf en de zorg is mijn verantwoordelijkheid, niet die van de kinderen.

Een eigen kat niets voor jou? Denk ook eens na of een oppasdier misschien wel kan!

kat kopen

Download onze gratis uitgebreide checklist en kijk of jij een kat zou kunnen bieden wat hij nodig heeft.

Zwerfkatten

Wat kost een kat?

Bij het kopen van een kat komen allerlei kosten kijken. Wij geven een algemeen overzicht met daarbij gemiddelde bedragen. Let op dat voor raskatten vaak hogere kosten gelden dan voor huis-tuin-en-keukenkatten. Gebruik dit overzicht als een voorzet en kijk zelf na wat de kosten in jouw situatie worden.

De kat zelf

De aanschafkosten van een kat variëren. Voor een officiële raskat betaal je al snel rond de € 1.000,-. Voor een rasloze kitten via een fokker liggen de kosten rond enkele tientjes, voor een asielkat betaal je gemiddeld zo’n € 100,- (afhankelijk van castratie) en een katje uit een pretnestje wordt vaak gratis aangeboden. Lijkt het te mooi om waar te zijn? De kans is dan groot dat het om malafide kattenhandelaren gaat!

Eenmalige (opstart) kosten

Naast de kosten voor de kat zelf, zijn er eenmalige kosten bij het kopen van een kat waar je rekening mee moet houden. Die spullen kun je zo duur kopen als je zelf wil. Voor de kat maakt dat in principe niet uit. Uiteraard is het wel belangrijk dat je veilige spullen koopt. Denk hierbij aan speelgoed dat degelijk is en niet binnen twee minuten van ellende uit elkaar valt. Dit kan zelfs tot een dierenartsbezoek leiden! En dan is zo’n speeltje, dat heel goedkoop leek, toch een duurkoop.

Spullen die essentieel zijn: halsbandje (€ 5,-), water- en voerbak (€ 10,-), borstel (€ 15,-), speeltjes (€ 15,-), een kattenbak (€ 25,-) en een mandje/slaapplekje (€ 15,-). Optioneel zijn daarnaast voorwerpen als een krabpaal, kattenluikje enzovoorts.

Ook zal de kat gechipt en geregistreerd (€ 30,-), gecastreerd (€ 60/120,-) en gevaccineerd (€ 125,-) moeten worden bij de dierenarts.

kattten verzorging

Terugkerende kosten

Een kat kost jaarlijks behoorlijk wat geld. Denk hierbij aan voer (€ 300,-), vlooien- en tekenbestrijding (€ 40,-), ontwormen (€ 15,-), vaccinaties (€ 50,-) en kattenbakvulling (€ 150,-).

castratieplicht katten

Er zijn ook kosten die niet zijn meegenomen, denk hierbij aan een eventuele oppas of een kattenpension. Deze kosten zijn niet voor iedereen van toepassing, maar zijn ze dat voor jou wel? Zoek uit wat de precieze kosten worden voordat je de kat aanschaft!

Onverwachte kosten

Natuurlijk kan je kat onverwacht ziek worden en medische zorg nodig hebben. Deze kosten kunnen enorm oplopen! Als eigenaar ben jij verantwoordelijk voor de (medische) zorg van je huisdier. Zorg dan ook altijd dat jij in staat bent eventuele onverwachte kosten te dragen. Zorg bijvoorbeeld voor een spaarpotje of een dierverzekering.

Waar koop ik een kat?

De keuze voor het type kat bepaalt waar je precies je kat gaat kopen. Maar ook waar je op moet letten bij de aanschaf! Wees je altijd bewust van de malafide kattenhandel. Zorg dat je daar nooit een kitten van koopt. Want daarmee houd je deze gruwelijke vorm van dierenuitbuiting namelijk in stand.

Ik wil een…

Persoonlijk antwoord op jouw vraag

Heb jij een specifieke vraag en zou je graag in gesprek gaan met onze kattendeskundige Marcellina Stolting ? Stel jouw vraag dan gratis via ons KattenSpreekuur en ontvang binnen een week antwoord!

Marcellina Stolting KattenSpreekuur

Weten wat wij doen om katten een beter leven te geven?