Een kat: iets voor mij?

Wil jij weten of een kat iets voor jou is? Bekijk dan onderstaande checklist. Kun jij in alle eerlijkheid ‘ja’ zeggen op alle stellingen? Dan is een kat misschien wel iets voor jou.

  • Ik ben bereid om zeker 18 jaar voor de kat te zorgen. Ook tijdens vakanties en als mijn levensomstandigheden veranderen.
  • Ik heb een kat een veilige en ruime leefomgeving te bieden.
  • Ik heb € 1.000,- achter de hand om eventuele onverwachte (medische) kosten te kunnen betalen. Ik bezoek de dierenarts ook bij twijfels over de gezondheid van mijn kat.
  • De kat koop ik voor mijzelf en de zorg is mijn verantwoordelijkheid, niet die van de kinderen.

Een eigen kat niets voor jou? Denk ook eens na of een oppasdier misschien wel kan!

kat kopen

Download onze gratis uitgebreide checklist en kijk of jij een kat zou kunnen bieden wat hij nodig heeft.

Zwerfkatten

Wat kost een kat?

Bij het kopen van een kat komen allerlei kosten kijken. Wij geven een algemeen overzicht met daarbij gemiddelde bedragen. Let op dat voor raskatten vaak hogere kosten gelden dan voor huis-tuin-en-keukenkatten. Gebruik dit overzicht als een voorzet en kijk zelf na wat de kosten in jouw situatie worden.

De kat zelf

De aanschafkosten van een kat variëren. Voor een officiële raskat betaal je al snel rond de € 1.000,-. Voor een rasloze kitten via een fokker liggen de kosten rond enkele tientjes, voor een asielkat betaal je gemiddeld zo’n € 100,- (afhankelijk van castratie) en een katje uit een pretnestje wordt vaak gratis aangeboden. Lijkt het te mooi om waar te zijn? De kans is dan groot dat het om malafide kattenhandelaren gaat!

Eenmalige (opstart)kosten

Naast de kosten voor de kat zelf, zijn er eenmalige kosten bij het kopen van een kat waar je rekening mee moet houden. Die spullen variëren enorm in prijs. Voor de kat maakt het niet uit of je voor duur design of voor een goedkoper alternatief gaat. Uiteraard is het wel belangrijk dat je veilige spullen koopt. Denk hierbij aan speelgoed dat degelijk is en niet binnen twee minuten uit elkaar valt. Dit kan zelfs tot een dierenartsbezoek leiden!

Spullen die essentieel zijn: halsbandje (€ 5,-), water- en voerbak (€ 10,-), borstel (€ 15,-), speeltjes (€ 15,-), twee kattenbakken (€ 25,- per stuk) en diverse mandjes en dekentjes om in te slapen (€ 15,- per stuk). Optioneel zijn daarnaast voorwerpen als een krabpaal, kattenluikje enzovoorts.

Ook zal de kat gechipt en geregistreerd (€ 50,-), gecastreerd (€ 75,-/€ 135,-) en gevaccineerd (€ 125,-) moeten worden bij de dierenarts.

kattten verzorging

Terugkerende kosten

Een kat kost jaarlijks behoorlijk wat geld. Denk hierbij aan voer (€ 300,-), vlooien- en tekenbestrijding (€ 40,-), ontwormen (€ 15,-), vaccinaties (€ 50,-) en kattenbakvulling (€ 150,-).

castratieplicht katten

Dan zijn er nog de kosten voor een eventuele oppas of een kattenpension. Als dit op jou van toepassing is, dan is het slim om hiernaar te informeren voordat je een kat aanschaft. Deze kosten kunnen behoorlijk oplopen!

Onverwachte kosten

Natuurlijk kan je kat onverwacht ziek worden en medische zorg nodig hebben. Dat kan flink in de papieren lopen. Als eigenaar ben jij verantwoordelijk voor de (medische) zorg van je huisdier. Zorg dan ook altijd dat je in staat bent eventuele onverwachte kosten te dragen. Maak bijvoorbeeld een spaarpotje aan en sluit een dierverzekering af. Op Huisdierenverzekeringen.nl kun je gemakkelijk zien welke verzekering het beste bij jou past.

Waar koop ik een kat?

De keuze voor het type kat bepaalt waar je precies je kat gaat kopen. Maar ook waar je op moet letten bij de aanschaf! Wees je altijd bewust van de malafide kattenhandel. Zorg dat je daarvan wegblijft, want daarmee houd je deze gruwelijke vorm van dierenuitbuiting in stand.

Ik wil een…

Persoonlijk antwoord op jouw vraag

Heb jij een specifieke vraag over kattengedrag en ga je graag in gesprek met onze kattendeskundige Marcellina Stolting? Stel jouw vraag dan gratis via ons KattenSpreekuur en ontvang binnen een week antwoord! Ga bij medische vragen altijd naar de dierenarts.

Marcellina Stolting KattenSpreekuur

Weten wat wij doen om katten een beter leven te geven?