Stamboomkat vs. lookalike

Raskatten heb je in verschillende soorten. De ‘echte’, officiële stamboomkatten en lookalikes. Tussen die twee groepen zitten serieuze verschillen, maar ook veel overlap. We lichten het kort toe.

Raskatten met een stamboom

Een stamboom is een document met daarop informatie over de voorouders van de kat. Zo weet je wie zijn ouders en voorouders zijn. Dat is belangrijk om te weten, want een groot deel van de eigenschappen van je kat krijgt hij van zijn ouders. Een kat met een officiële stamboom is geregistreerd bij een kattenvereniging. Nederland kent er daar meerdere van.

Lookalike

Lookalikes zijn katten die zeer sterk lijken op een raskat, maar zij hebben geen stamboom. Van lookalikes is de achtergrond niet altijd goed te achterhalen. Dit kan voor problemen zorgen. Vaak worden deze katten uit het buitenland geïmporteerd en voor veel lagere prijzen verkocht dan de in Nederland gefokte katten, die moeten voldoen aan alle geldende eisen.

Kattenleed cbf
Raskat

Rasdierencampagne Sophia-Vereeniging

Raskatten en lookalikes (katten met alle kenmerken van een raskat, maar zonder officiële stamboom) worden gefokt op specifieke uiterlijke kenmerken. De positie en lengte van de oren, de omvang van de schedel, de grootte van de ogen, de lengte van de neus en de pootjes, zelfs de kleur van de vacht is van belang.

Hoe een raskat eruit moet zien, staat exact beschreven in de rasstandaard. Dat uiterlijk is soms zo extreem, dat de dieren er ernstig onder lijden. Daarom pleit de Sophia-Vereeniging sinds 2009 voor strenge, duidelijke regels voor de fokkerij, opgelegd door de overheid. Bij het fokken van dieren moet niet hun uiterlijk, maar het welzijn centraal staan. Het uiterlijk mag nooit ten koste gaan van de gezondheid.

De ene raskat is de andere niet

Denk jij erover een raskat te kopen? Kijk dan goed of de karaktereigenschappen van het ras passen bij jou en jouw levensstijl. 

Individuele verschillen

Aan de verschillende rassen worden verschillende karaktereigenschappen toegeschreven. Daarnaast verschilt iedere kat ook weer van karakter. Binnen een nestje kittens durft het ene diertje al meer dan het andere. Dit is vergelijkbaar met mensen: ondanks dat we dezelfde ouders hebben, verschillen we vaak in karakter van onze broers en zussen. Het kan dan ook gebeuren dat je een ras uitkiest dat bekend staat om zijn knuffelige karakter, maar dan blijkt jouw kat helemaal niet zo op mensen gericht te zijn. Tja, die verschillen houd je.  

Invloed van de omgeving

Niet alleen het verschil in individu bepaalt hoe de kat zich gedraagt. De omgeving en de eigenaar hebben hier ook invloed op. Een kat die opgroeit in slechte omstandigheden en met wrede mensen kan zich angstig gaan gedragen, ondanks dat zijn ras heel vriendelijk is. Kijk bij de aanschaf van een kat dus goed naar de leefomstandigheden. Zijn de ouderdieren sociaal? Krijgt het kitten genoeg socialisatie? Is de omgeving waarin de kittens leven schoon? Lees meer over het vinden van de juiste fokker

Geen garantie

Bij het kiezen van een ras moet je dus vooral in je achterhoofd houden dat de rasomschrijving niet alles zegt over jouw individuele dier. Jouw eigen invloed en die van de omgeving kunnen het gedrag van de kat beïnvloeden. Kijk dus vooral naar het individu dat je aanschaft, hoe de ouderdieren zijn, wat de situatie bij de fokker is en neem eventueel een deskundige in de arm om je te helpen bij het vinden van de juiste kat.   

Kruisingen

Naast stamboomkatten en lookalikes zijn er ook kruisingen. Deze worden ook wel huis-tuin-en-keukenkatjes, vuilnisbakkenrasjes of mixjes genoemd. Het voordeel van kruisingen is dat ze vaak minder last hebben van de gevolgen van doorfokken, zoals erfelijke ziektes en lichamelijke gebreken. Het nadeel is dat het karakter moeilijker is in te schatten. Dit hoeft geen probleem te zijn, het vereist alleen iets meer aandacht. Alleen maar goed dus!

kat oog

Persoonlijk antwoord op jouw vraag

Heb jij een specifieke vraag over kattengedrag en ga je graag in gesprek met onze kattendeskundige Marcellina Stolting? Stel jouw vraag dan gratis via ons KattenSpreekuur en ontvang binnen een week antwoord! Ga bij medische vragen altijd naar de dierenarts.

Marcellina Stolting KattenSpreekuur

Weten wat wij doen om katten een beter leven te geven?