Stamboomkat vs. lookalike

Raskatten heb je in verschillende soorten. De ‘echte’, officiële stamboomkatten en lookalikes. Tussen die twee groepen zitten serieuze verschillen, maar ook veel overlap. We lichten het kort toe.

Raskatten met een stamboom

Een stamboom is een document met daarop informatie over de voorouders van de kat. Zo weet je wie zijn ouders, maar ook zijn opa’s en oma’s zijn. Dat is belangrijk om te weten, want een groot deel van de eigenschappen van je kat krijgt hij van zijn ouders. Een kat met een officiële stamboom is geregistreerd bij een kattenvereniging. Nederland kent er daar meerdere van.

Lookalike

Lookalikes zijn katten die zeer sterk lijken op een raskat, maar zij hebben geen stamboom. Van lookalikes is de achtergrond niet altijd goed te achterhalen. Dit kan voor problemen zorgen. Vaak worden deze katten uit het buitenland geïmporteerd en voor veel lagere prijzen verkocht dan de in Nederland gefokte (met alle geldende eisen) katten.

Kattenleed cbf
Raskat

Rasdierencampagne Sophia-Vereeniging

Rasdieren en lookalikes (dieren met alle kenmerken van een rasdier, maar niet de officiële stamboom) worden gefokt op specifieke uiterlijke kenmerken. De positie en lengte van de oren, de omvang van de schedel, de grootte van de ogen, zelfs de kleur van de vacht is van belang.

Hoe een rasdier er uit moet zien, staat exact beschreven in de rasstandaard. Dat uiterlijk is soms zo extreem, dat de dieren er ernstig onder lijden. Daarom pleit de Sophia-Vereeniging sinds 2009 voor strenge, duidelijke regels voor de fokkerij, opgelegd door de overheid. Bij het fokken van dieren moet niet hun uiterlijk, maar het welzijn centraal staan.

De ene raskat is de andere niet

Denk jij erover een raskat te kopen? Kijk dan goed naar karaktereigenschappen van het ras of die ook passen bij jou en jouw levensstijl. 

Individuele verschillen

Binnen een ras zijn er individuele verschillen. Zo is er binnen een nestje kittens vaak al een verschil te zien in het gedrag van de katjes. Zo durft de ene kitten meer dan de ander. En dat is vergelijkbaar met de mensen, ondanks we dezelfde ouders hebben verschillen we vaak in karakter van onze broer(s) en zus(sen). Het kan dan ook gebeuren dat je een ras uitkiest dat bekend staat om zijn knuffelige karakter, zoals de ragdoll. En dan blijkt de kat die jij hebt uitgekozen helemaal niet zo op mensen gericht te zijn, tjsa die verschillen houd je.  

Invloed van de omgeving

Niet alleen het verschil in individu bepaalt hoe de kat zich gedraagt. De omgeving en de eigenaar hebben hier ook invloed op. Een kat die opgroeit in slechte omstandigheden en met wrede mensen kan zich angstig gedragen ten opzichte van mensen. Terwijl zijn ras, bijvoorbeeld de Pers, heel vriendelijk is. Bij de aanschaf van een kat is het dan ook goed om rekening te houden met de omstandigheden waar je de kitten vandaan haalt. Zijn de ouderdieren sociaal? Krijgt de kitten genoeg socialisatie? Is de omgeving waarin de kittens leven schoon? En ga zo maar door. (Voor meer informatie over de juiste fokker vinden, kun je naar deze pagina.

Geen garantie

Bij het kiezen van een ras moet je dus vooral in je achterhoofd houden dat de rasomschrijving niet altijd precies zo is als je het dier krijgt. Jouw eigen invloed en die van de omgeving kunnen de kat hierin beïnvloeden. Een rasomschrijving als ‘rustig’ of ‘niet agressief’ zegt dan ook niet alles. Elke kat kan zich anders gedragen. Dus kijk vooral naar het individu dat je aanschaft, hoe de ouderdieren zijn, wat de situatie bij de fokker is en neem eventueel een deskundige in de arm om je te helpen bij het vinden van de juiste kat.   

Kruisingen

Naast de stamboomkatten en lookalikes zijn er ook de kruisingen. Ook wel huis-tuin-en-keukenkatjes, vuilnisbakkenrasjes of mixjes. Dit zijn meerdere rassen door elkaar heen. Het voordeel van kruisingen is dat ze minder last hebben van doorfokken door inteelt met alle bijkomende problemen. Het nadeel is dat het karakter nog moeilijker is in te schatten. Dit hoeft geen probleem te zijn, het vereist alleen iets meer aandacht. Alleen maar goed dus!

kat oog

Persoonlijk antwoord op jouw vraag

Heb jij een specifieke vraag en zou je graag in gesprek gaan met onze kattendeskundige Marcellina Stolting ? Stel jouw vraag dan gratis via ons KattenSpreekuur en ontvang binnen een week antwoord!

Marcellina Stolting KattenSpreekuur

Weten wat wij doen om katten een beter leven te geven?