koop geen kortsnuit straatbeeld
8 november 2023
> Nieuws

Campagne Koop geen Kortsnuit nu ook gericht op katten

Kortsnuitige katten zoals de Pers en de exotisch korthaar worden zodanig doorgefokt dat ze ernstig lijden. Ze hebben allerlei fysieke en erfelijke aandoeningen, waaronder pijnlijke oogziektes, ernstige gebitsafwijkingen en levenslange benauwdheid. Omdat veel mensen een kat met een plat snuitje willen en fokkers zorgen voor aanbod, wordt dit dierenleed in stand gehouden. Dit moet stoppen! Daarom starten wij deze week het vervolg van de campagne Koop geen Kortsnuit, waarbij we ons niet alleen richten op honden, maar ook op katten. Diverse media deelden onze oproep al. Onder andere in Kassa en het Jeugdjournaal werden (potentiële) huisdiereigenaren gewaarschuwd voor het leed dat gepaard gaat met een ‘schattig’ uiterlijk.

Koop geen Kortsnuit-campagne

In 2022 sloegen we de handen ineen met Dier&Recht, de Hondenbescherming, DierenLot, de dierenartsen van het cluster Gezelschapsdieren van de beroepsgroep voor dierenartsen en Caring Vets, om mensen te informeren over het leed bij honden met een heel korte snuit. Al sinds 2009 zet de Sophia-Vereeniging zich in voor een verbod op het fokken op uiterlijk, ten koste van de gezondheid en het welzijn van dieren. En met succes: het is inmiddels verboden om dieren te fokken die lijden onder hun uiterlijk. Voor kortsnuitige honden zijn er sinds dit jaar duidelijke fokregels, maar die zijn er helaas nog niet voor katten. Daar pleiten we hard voor, want er worden nog veel kortsnuitige katten gefokt met een ongezonde bouw en extreme uiterlijke kenmerken. Daardoor ervaren ze pijn, moeten ze regelmatig naar de dierenarts of sterven ze voortijdig.

Weinig kennis, hoge kosten

Eigenaren zijn vaak niet goed geïnformeerd over de gezondheidsproblemen van kortsnuitige katten. Daardoor krijgen ze onverwacht te maken met dure medische behandelingen. De problemen zijn ook moeilijker te herkennen dan bij kortsnuitige honden. Katten met te nauwe neusgaten snurken bijvoorbeeld niet, maar ze zijn wel degelijk benauwd. Daardoor zijn ze vaak erg rustig en slapen ze veel. De meeste Perzische katten hebben bovendien pijnlijke oogaandoeningen door hun te kleine schedel met uitpuilende ogen. Dit kan alleen operatief verholpen worden. Dat is niet alleen een hele dure grap, maar vooral ook ontzettend zielig voor het dier. Het is dus erg belangrijk dat (potentiële) katteneigenaren goede voorlichting krijgen, zodat we dierenleed kunnen voorkomen.

Europese samenwerking

De problemen bij kortsnuitige honden en katten beperken zich natuurlijk niet tot Nederland. Daarom werken we samen met de Europese dierenartsen van FECAVA en internationale dierenwelzijnsorganisaties. In verschillende landen is onze campagne overgenomen en de informatie op Koopgeenkortsnuit.nl is ook in het Engels vertaald. Daarnaast zijn er Engelstalige posters en informatiepakketten die lokale organisaties gebruiken om het onderwerp onder de aandacht te brengen in hun eigen land. Inmiddels wordt Koop geen Kortsnuit onderschreven door ruim zeventig binnen- en buitenlandse dierenartsketens en dierenwelzijnsorganisaties zoals GAIA en de Noorse Dierenbescherming.

Wil je meehelpen met het verspreiden van onze waarschuwing en veel honden- en kattenleed voorkomen? Deel dit artikel dan in jouw omgeving of kijk in het social media-pakket voor afbeeldingen en teksten!