Verkiezingsdebat over dierenwelzijn

De Dierencoalitie (waarvan de Sophia-Vereeniging deel uitmaakt), de Dierenbescherming en het Centre for Sustainable Animal Stewardship hebben de handen ineengeslagen en kondigen vol trots het DierenDebat aan. Tijdens dit verkiezingsdebat worden onder meer de stijgende dierenartskosten besproken. Deze hebben veel huisdierenleed tot gevolg, omdat eigenaren de medische kosten voor hun dier niet meer kunnen betalen. Het DierenDebat vindt plaats op 3 november in Perscentrum Nieuwspoort en wordt geleid door Frits Wester.

De verkiezingscampagnes zijn al op volle toeren bezig. Talloze verkiezingsonderwerpen komen in de media voorbij: buitenlandse politiek, economie, zorg, onderwijs, immigratie, stikstof en nog veel meer. Dierenwelzijn speelt echter in deze verkiezingen niet of nauwelijks een rol. Een reden voor de Dierencoalitie om in samenwerking met andere partijen een DierenDebat te organiseren.

Dieren een ondergeschoven kindje

In de politiek gaat het vaak over de economische belangen en wordt het dier vergeten. Dit zien we ook in de debatten over natuur en stikstof en de herinrichting van de landbouw. En dat is vreemd, omdat in de veehouderij miljoenen dieren leven en worden geslacht. Het is niet meer dan terecht om ook deze dieren in aanloop naar de verkiezingen aandacht te geven. Maar dit debat gaat niet alleen over de dieren in de veehouderij. Ook het welzijn van huisdieren staat op het spel, nu veel eigenaren van huisdieren het moeilijk vinden om financieel rond te komen en hun rekeningen niet meer kunnen betalen. Als daar dan ook nog de dreiging van dierenartskosten bijkomen die almaar blijven stijgen, ontstaan er moeilijke dilemma’s.

DierenDebat

Op het DierenDebat krijgen politieke partijen de kans om hun visie te geven op hun concrete plannen voor dierenwelzijn en hoe zij dit willen vertalen naar beleid. En dat is hoognodig: dieren hebben een intrinsieke waarde en verdienen onze zorg en wettelijke bescherming.

Het DierenDebat vindt plaats op 3 november om 15.00 uur in Perscentrum Nieuwspoort in Den Haag. De presentatie is in handen van Frits Wester, parlementair verslaggever van RTL Nieuws.

Wil je het debat terugzien? Klik dan hier voor de livestream.