castratieplicht katten

Binnen of buiten?

Het blijft een onderwerp van discussie: laat je je kat naar buiten of houd je hem binnen? Voordelen van het naar buiten gaan is dat ’t het natuurlijke gedrag van de kat veel goed doet. De kat komt andere katten tegen, kan jagen, heeft een eigen territorium en een uitdagende omgeving. Daarmee raak je ook direct aan de nadelen: het kan buiten gevaarlijk zijn voor katten (verkeer) en het vele jagen van katten zou invloed hebben op de vogelstand in kwetsbare gebieden. Wij raden katteneigenaren aan om goed te kijken naar hun omgeving. Woon je in een drukke stad, bij een weg waar snel gereden wordt (meer dan 50 km/u) of in de buurt van kwetsbare natuur? Laat je kat dan niet buiten (of alleen in een ren of afgesloten stuk tuin). Het is anders niet veilig. Woon je niet op een dergelijke plek kijk dan goed of en hoe je de kat naar buiten kunt laten.

Belangrijk: bedenk je voordat je een kat aanschaft of de plek waar jij woont een plek is waar de kat op een veilige en verantwoorde manier zijn natuurlijk gedrag kan uiten. Kan hij dit niet? Dan is een kat misschien niet geschikt voor jou.

Medische verzorging

Om te zorgen dat de kat gezond is en blijft, is het belangrijk om ook de medische verzorging goed op orde te hebben. Het chippen en castreren doe je eenmalig. Maar er zijn ook zaken die telkens terugkomen. Minstens een keer per jaar laat je de kat controleren door de dierenarts. Een handig moment is bijvoorbeeld tijdens de entingen. Daarnaast zorg je voor goede ontworming en behandel je de kat regelmatig tegen vlooien en andere parasieten.

Vachtverzorging van de kat

Vachtverzorging van de kat is belangrijk. De ene soort heeft meer verzorging nodig dan de andere, maar voor alle katten is het fijn om geborsteld te worden. Langharige katten hebben intensieve vachtverzorging nodig. Om de vacht van de kat gezond te houden, is het ook belangrijk om de kat vlovrij te houden. De vacht kan je ook veel vertellen. Katten die gezond zijn en zich goed voelen, hebben over het algemeen een mooie, volle, glanzende vacht. Wordt de vacht plotseling dof of plukkerig? Dan is het raadzaam om de dierenarts te bezoeken!

btw dierenartskosten verlagen
kattten verzorging
katten verzorging

Een eigen kattenbak

Iedere kat heeft zijn eigen kattenbak nodig die op een vaste, rustige en goed bereikbare plek staat. Zet hem niet op de plek waar ook gegeten en gedronken wordt. Katten zijn kieskeurig: het liefst eten ze op een andere plek dan waar ze drinken. Ook eten ze liever niet in de buurt van de kattenbak. De kattenbak moet dagelijks worden schoongemaakt en voorzien van schone kattenbakvulling.

Kattenspeeltjes

Katten hebben behoefte aan fysieke uitdaging. Hoewel katten veel slapen, willen zij wanneer zij wakker zijn graag bewegen en hun energie kwijt kunnen. Goede kattenspeeltjes houden je kat vitaal en gezond. Bovendien zal een kat door regelmatig bewegen lekkerder in zijn vel zitten. Er zijn talloze kattenspeeltjes verkrijgbaar. Om zich te vermaken, hoeft zo’n speeltje voor een kat helemaal niet ingewikkeld te zijn. Het is een goed idee om te beginnen met wat eenvoudige kattenspeeltjes in diverse soorten, zoals balletjes of muisjes. Je leert vanzelf de voorkeur van je kat kennen.

Het belang van goed kattenvoer

De kat is een carnivoor. Dat betekent dat een kat dierweefsel nodig heeft en een grote behoefte heeft aan dierlijke eiwitten. Een gebrek daaraan kan onomkeerbare schade veroorzaken aan organen als het hart en de ogen. Meer en meer mensen zetten, in navolging van henzelf, een kat op een veganistisch dieet: doe dit niet. Voor een goede verzorging van katten is kattenvoer met vlees noodzakelijk. Kattenvoer moet voor minstens een kwart uit eiwitten bestaan en verder uit vetten, (niet te veel) koolhydraten, vitaminen en mineralen. Daarnaast is vers, schoon water een eerste levensbehoefte. Zorg daarom altijd voor een schone waterbak voor de kat. De jager in de kat heeft ervoor gezorgd dat een kat niet goed kan kauwen, maar zijn voedsel verscheurt of snijdt. Zacht blikvoer wordt dan ook sneller geconsumeerd dan harde brokjes. Maar let op: in natvoer zit minder voedingswaarde. Katten eten over het algemeen niet meer dan ze nodig hebben, maar het risico op zwaarlijvigheid is aanwezig omdat katten vaak te veel en te vaak voer krijgen aangeboden. Let dus goed op overgewicht bij de verzorging van katten.

Bij het eten van voedsel speelt de geur ervan een belangrijke rol. De neus van de kat is namelijk zeer gevoelig. Zo zou een kat aan de geur voedsel kunnen herkennen dat slecht is voor z’n gezondheid. Katten houden van variatie in hun voer, zo lang het maar niet te veel afwijkt van wat ze gewend zijn en zo lang het maar genoeg geur en smaak heeft. Moet de kat een speciaal dieet volgen, voer dit dan stapsgewijs in en stap niet van de ene op de andere dag over naar iets nieuws.

Ook de temperatuur van het eten is van belang. Het liefst eet een kat voer van rond de 35 graden Celsius; precies de temperatuur van een vers gedode prooi. De eetlust van katten kan afnemen door stressfactoren, zoals lawaai, pijn, een nieuwe huisgenoot of een veranderde omgeving. Ook de leeftijd en seksuele activiteit hebben invloed op het eetgedrag. Via de geur (eten dat lang staat ruikt niet meer aantrekkelijk) en de temperatuur (warm het voer even op) kan je de kat stimuleren toch te eten.

kat oog

Persoonlijk antwoord op jouw vraag

Heb jij een specifieke vraag en zou je graag in gesprek gaan met onze kattendeskundige Marcellina Stolting ? Stel jouw vraag dan gratis via ons KattenSpreekuur en ontvang binnen een week antwoord!

Marcellina Stolting KattenSpreekuur

Weten wat wij doen om katten een beter leven te geven?