Medische verzorging

Om te zorgen dat de kat gezond is en blijft, is het belangrijk om de medische verzorging goed op orde te hebben. Het chippen en castreren doe je eenmalig. Maar er zijn ook zaken die telkens terugkomen. Minstens een keer per jaar laat je de kat controleren door de dierenarts. Een handig moment is bijvoorbeeld tijdens de entingen. Daarnaast zorg je voor goede ontworming en behandel je de kat regelmatig tegen vlooien en andere parasieten.

Vachtverzorging van de kat

Katten en hun haren… De ene vacht vraagt meer aandacht dan de andere, maar voor alle katten is het fijn om geborsteld te worden. Langharige katten hebben intensieve vachtverzorging nodig. Om de vacht gezond te houden, is het ook belangrijk om de kat vlovrij te houden. De vacht kan je ook veel vertellen. Katten die gezond zijn en zich goed voelen, hebben over het algemeen een mooie, volle, glanzende vacht. Wordt de vacht plotseling dof of plukkerig? Dan is het raadzaam om de dierenarts te bezoeken!

btw dierenartskosten verlagen

Verzorging oudere kat

Bij de verzorging van oudere katten komt veel kijken. Vanaf een leeftijd van zeven jaar neemt de kans op ouderdomsziektes aanzienlijk toe. Het is dan ook aan te raden om jaarlijks met jouw kat naar de dierenarts te gaan voor zijn seniorencheck.

Waarmee moet je rekening houden bij de verzorging van een oudere kat?

  • Benader de kat rustig en geef hem de ruimte. Oudere katten houden niet van drukte.
  • Plaats alle spullen zoals de kattenbak, eet- en drinkbakjes, mandjes en krabpaal, op rustige en veilige plekken in het huis.
  • Zorg dat ligplekjes makkelijk bereikbaar zijn.  
  • Zet kattenbakken neer met een lage instap.
  • Plaats drink- en voerbakjes waar de kat gemakkelijk bij kan en zijn nek niet al te veel hoeft te buigen.
  • Gebruik in plaats van een krabpaal een horizontale krabplank. Dit is makkelijker te gebruiken en heeft bovendien zachter materiaal.
  • Oudere katten bewegen minder dan jonge katten. Controleer daarom wekelijks de nagels en knip deze bij als dit nodig is.
  • Oudere katten kunnen moeite hebben zichzelf schoon te houden. Borstel je kat regelmatig met een zachte borstel en maak waar nodig de kat schoon. Help je kat bijvoorbeeld met de verzorging van ogen, neus en anus met een wattenschijfje en warm water als dit nodig is.
  • Komt de oudere kat buiten of in de tuin? Scherm dit gebied af door bijvoorbeeld hekken te plaatsen. De kat voelt zich dan veiliger en andere katten kunnen hun territorium moeilijker betreden.
  • Oudere katten kunnen minder eetlust krijgen omdat het reuk- en smaakvermogen afneemt. Bied in dit geval kleinere porties aan per keer en verspreid meer porties over de dag. Zorg daarnaast voor voer met een sterke geur en smaak, om het zo aantrekkelijk mogelijk te maken.
kattten verzorging
katten verzorging

Een eigen kattenbak

Iedere kat heeft zijn eigen kattenbak nodig die op een vaste, rustige en goed bereikbare plek staat. Zet hem niet op de plek waar ook gegeten en gedronken wordt, dat vindt de kat niet fris. Katten zijn kieskeurig: het liefst eten ze op een andere plek dan waar ze drinken. De kattenbak moet dagelijks worden schoongemaakt en voorzien van schone kattenbakvulling.

Kattenspeeltjes

Katten hebben behoefte aan fysieke uitdaging. Hoewel ze veel slapen, willen katten als ze wakker zijn graag bewegen en hun energie kwijt kunnen. Goede kattenspeeltjes houden je kat vitaal en gezond. Bovendien zal een kat door regelmatig te bewegen lekkerder in zijn vel zitten. Er zijn talloze kattenspeeltjes verkrijgbaar. Om zich te vermaken, hoeft zo’n speeltje voor een kat helemaal niet ingewikkeld te zijn. Het is een goed idee om te beginnen met wat eenvoudige kattenspeeltjes in diverse soorten, zoals balletjes of muisjes. Je leert vanzelf de voorkeur van je kat kennen.

Wat is goed kattenvoer?

De kat is een carnivoor. Dat betekent dat hij een grote behoefte heeft aan dierlijke eiwitten. Een gebrek daaraan kan onomkeerbare schade veroorzaken aan organen zoals het hart en de ogen. Meer en meer mensen zetten, in navolging van henzelf, een kat op een veganistisch dieet. Doe dit niet! Voor katten is vlees noodzakelijk. Het voer moet voor minstens een kwart uit eiwitten bestaan en verder uit vetten, (niet te veel) koolhydraten, vitaminen en mineralen. De jager in de kat heeft ervoor gezorgd dat een kat niet goed kan kauwen, maar zijn voedsel verscheurt of snijdt. Zacht blikvoer wordt dan ook sneller geconsumeerd dan harde brokjes. Maar let op: natvoer heeft minder voedingswaarde.

Geur en temperatuur
Bij het eten van voedsel speelt de geur ervan een belangrijke rol. De neus van de kat is namelijk zeer gevoelig. Zo zou een kat aan de geur voedsel kunnen herkennen dat slecht is voor z’n gezondheid. Ook de temperatuur van het eten is van belang. Het liefst eet een kat voer van rond de 35 graden Celsius; precies de temperatuur van een vers gedode prooi. Katten houden van variatie in hun voer, zo lang het maar niet te veel afwijkt van wat ze gewend zijn en zo lang het maar genoeg geur en smaak heeft. Moet de kat een speciaal dieet volgen, voer dit dan stapsgewijs in en stap niet van de ene op de andere dag over op iets nieuws.

Te veel of te weinig eten
Katten eten over het algemeen niet meer dan ze nodig hebben, maar het risico op zwaarlijvigheid is aanwezig omdat katten vaak te veel en te vaak voer krijgen aangeboden. Let dus goed op overgewicht. De eetlust van katten kan afnemen door stressfactoren zoals lawaai, pijn, een nieuwe huisgenoot of een veranderde omgeving. Ook de leeftijd en seksuele activiteit hebben invloed op het eetgedrag. Via de geur (eten dat lang staat ruikt niet meer aantrekkelijk) en de temperatuur (warm het voer even op) kun je de kat stimuleren toch te eten.

Kat likt bekje

Het belang van voldoende water

Voldoende drinken is erg belangrijk voor katten. Zorg altijd voor een schone waterbak met vers, schoon water. Dit hebben katten nodig om gezond te blijven en het verkleint de kans op blaas- en nierproblemen. Katten moeten per dag ongeveer 50-60 milliliter water per kilogram lichaamsgewicht binnenkrijgen. Een kat van vier kilo hoort dus 4 x 60 = 240 ml water te drinken per 24 uur. Als jouw kat ook natvoer eet, zou het kunnen dat je kat minder dan deze aanbevolen hoeveelheid drinkt. Natvoer bestaat namelijk voor 80% uit water. Het is dan ook aan te raden om dagelijks een portie natvoer aan te bieden.

Mijn kat drinkt te veel of te weinig water  
Als jouw kat meer of minder water drinkt dan de aanbevolen hoeveelheid, raadpleeg dan altijd een dierenarts. Dit heeft namelijk in de meeste gevallen een medische oorzaak.

kat-drinkt-uit-kraan

Persoonlijk antwoord op jouw vraag

Heb jij een specifieke vraag over kattengedrag en ga je graag in gesprek met onze kattendeskundige Marcellina Stolting? Stel jouw vraag dan gratis via ons KattenSpreekuur en ontvang binnen een week antwoord! Ga bij medische vragen altijd naar de dierenarts.

Marcellina Stolting KattenSpreekuur

Weten wat wij doen om katten een beter leven te geven?