Chip en registreer je kat

Hoewel het in Nederland helaas nog altijd niet verplicht is om je kat te chippen, raden wij dit katteneigenaren wel heel nadrukkelijk aan. Door alle katten in Nederland verplicht te chippen, wordt het mogelijk dat:

 • een verdwaalde kat kan worden teruggebracht naar de eigenaar en geen zwerver wordt;
 • kosten voor een dierenambulance, asiel of dierenarts op de eigenaar verhaald kunnen worden;
 • zorgonthouding of verwaarlozing van een kat niet meer straffeloos mogelijk is.
Zwerfkatten

Je kat castreren

Nederland kent een enorm kattenprobleem: 136.000 tot 1.2 miljoen zwerfkatten leven onder trieste omstandigheden. Om pretnestjes of ‘ongelukjes’ te voorkomen, is het raadzaam je kat te castreren. Dat kan zowel bij een kater als bij een poes, ook als het dier in principe nooit naar buiten gaat. De kosten voor een castratie lopen behoorlijk uiteen, maar komen gemiddeld uit op circa € 75,- voor een kater en € 135,- voor een poes. Wanneer je je kat het beste kunt laten castreren, is afhankelijk van meerdere factoren. Zorg in ieder geval dat je kat nog niet geslachtsrijp is (vanaf 5 tot 8 maanden). De meeste katten worden gecastreerd op een leeftijd van 4 tot 6 maanden. Overleg goed met de dierenarts wat voor jouw kat het beste is. Voor zwerfkatten adviseren wij vroegcastratie.

Belangrijk: houd katten die nog niet gecastreerd zijn altijd binnen!

kat oog

Castratie of sterilisatie

Veel mensen denken bij castratie aan een kater en bij sterilisatie aan een poes. In de diergeneeskunde duiden ‘castratie’ en ‘sterilisatie’ echter niet op het geslacht van de dieren, maar op de operatie zelf. Castratie is het weghalen van de geslachtsorganen, zowel bij mannelijke als bij vrouwelijke dieren. Worden de eileiders of zaadleiders alleen onderbroken, dan heet dat sterilisatie. De dieren zijn dan onvruchtbaar, maar hormonaal nog intact. Het gedrag blijft dus hetzelfde. Vaak laten huisdiereigenaren hun dier niet alleen ‘helpen’ om nageslacht te voorkomen, maar ook om hormonaal gedrag te vermijden. Daarom wordt bijna altijd gekozen voor castratie en niet voor sterilisatie.

Jaarlijkse controle

Wij adviseren eigenaren met klem om hun kat minimaal eens per jaar door de dierenarts te laten controleren. Dat kan bijvoorbeeld tijdens de jaarlijkse entingen. Tijdens deze controle onderzoekt de dierenarts de algemene gezondheid, het gewicht, de vacht en de tanden. Daarnaast wordt er – afhankelijk van het ras en de leeftijd van de kat – gecontroleerd op veel voorkomende kwalen, zodat je er altijd op tijd bij bent als je kat iets onder de leden heeft. Bijkomend voordeel: door regelmatig bij de dierenarts langs te gaan, leer je de kat dat de dierenarts geen nare plek is. Wel zo fijn!

Seniorencheck

Is jouw kat ouder dan zeven jaar? Dan is de jaarlijkse seniorencheck van groot belang. Vanaf die leeftijd neemt de kans op ouderdomsziektes namelijk aanzienlijk toe. Dit is niet altijd aan de kat te merken of aan de buitenkant te zien, omdat katten erg goed zijn in het verbergen van pijn. Er zijn wel signalen die kunnen duiden op een ouderdomskwaal, zoals:

 • onzindelijkheid
 • sloomheid of vermoeidheid
 • agressie
 • veel miauwen
 • minder of juist meer eten
 • uit de bek stinken
 • verward gedrag

Bij oudere katten wordt er snel gedacht dat ze door ouderdom chagrijnig worden en daardoor sneller van zich afbijten en minder aanhankelijk zijn. Maar vaak is dit een teken is dat de kat ergens last van heeft. Als je gedragsveranderingen ziet bij jouw kat, raadpleeg dan altijd een dierenarts.

Wat houdt een seniorencheck in?

 • Lichamelijk onderzoek
 • Urineonderzoek
 • Bloedonderzoek
 • Bloeddrukmeting

Neem contact op met jouw dierenarts voor meer informatie over een seniorencheck.

Kat buiten

Vaccineren

Vaccinaties zorgen ervoor dat katten bepaalde ernstige ziektes niet meer kunnen krijgen. Nog te vaak overlijden katten doordat zij niet werden ingeënt. Vaccineren is dan ook geen luxe, maar absolute noodzaak.

Ontwormen

Als je kat wormen heeft, hoef je dat niet altijd direct door te hebben. Toch heeft de kat wel degelijk last van deze parasieten, omdat de wormen zich voeden met voedingsstoffen die de kat zelf nodig heeft. Sommige wormen zijn overdraagbaar van kat op mens (zoönose). Dit kan vervelend, maar ook echt gevaarlijk zijn. Vooral kinderen, ouderen en zwangere vrouwen zijn gevoelig voor besmetting.

Hoe vaak en waarmee een kat ontwormd moet worden, is van veel factoren afhankelijk. Denk aan de leeftijd van de kat, zijn gezondheid, de leefomgeving (binnen of buiten) en het contact met andere katten en mensen. Overleg met de dierenarts welke wormbehandeling het beste bij jouw dier past. Over het algemeen wordt gesteld dat een kat zeker vier keer per jaar ontwormd moet worden.

Vlooien bestrijden

Vlooien zijn heel vervelende parasieten. Iedereen kent ze wel, vooral vanwege de jeuk die ze bezorgen. Maar vlooien brengen meer risico met zich mee. Zeker bij jonge, oude of zwakke dieren moet je goed opletten. Vlooien kunnen zorgen voor bloedarmoede. Daarnaast kunnen katten allergisch reageren op het speeksel van de vlo. Vlooien bestrijden kan met allerlei middeltjes, maar pas wel goed op, want dit zijn giftige stoffen. Bespreek met je dierenarts welk middel je het beste kunt gebruiken en hoe vaak. Reageert jouw kat niet heftig op vlooien? Dan is preventief ontvlooien niet altijd nodig. Controleer de vacht regelmatig, reinig slaapplekjes frequent en behandel de kat zodra je een vlo of een vlooieneitje opmerkt.

btw dierenartskosten verlagen

Teken

Als je kat door het gras of door struiken loopt, kan hij ten prooi vallen aan teken. Teken zijn bloedzuigende parasieten die gevaarlijke ziektes kunnen overbrengen. Daarom is het belangrijk dat je een teek bij je kat op tijd en op de juiste manier verwijderd. Mocht het zelf niet lukken met het juist verwijderen of durf je het niet. Laat het dan door een dierenarts of paraveterinair doen. Hiernaast is het belangrijk om te voorkomen dat je kat gebeten wordt door een teek. Er zijn diverse teken-werende middelen verkrijgbaar. Overleg altijd eerst met je dierenarts voordat je een middel in gebruik neemt!

Persoonlijk antwoord op jouw vraag

Heb jij een specifieke vraag over kattengedrag en ga je graag in gesprek met onze kattendeskundige Marcellina Stolting? Stel jouw vraag dan gratis via ons KattenSpreekuur en ontvang binnen een week antwoord! Ga bij medische vragen altijd naar de dierenarts.

Marcellina Stolting KattenSpreekuur

Weten wat wij doen om katten een beter leven te geven?