Chip en registreer je kat

Hoewel het in Nederland helaas nog altijd niet verplicht is om je kat te chippen, raden wij dit katteneigenaren wel heel nadrukkelijk aan. Door alle katten in Nederland verplicht te chippen, wordt het mogelijk dat:

  • een verdwaalde kat terug kan worden gebracht naar de eigenaar;
  • kosten voor een dierenambulance, asiel of dierenarts op de eigenaar verhaald kunnen worden;
  • zorgonthouding of verwaarlozing van een gechipte kat niet meer straffeloos mogelijk is.
Zwerfkatten

Je kat castreren

Nederland kent een enorm kattenprobleem: tussen de 136.000 tot 1.2 miljoen zwerfkatten leven onder trieste omstandigheden. Om pretnestjes of ‘ongelukjes’ te voorkomen is het raadzaam je kat te castreren. Een castratie is nuttig zowel voor een kater als een poes. Ook als deze in principe nooit naar buiten gaan. De kosten voor een castratie lopen behoorlijk uiteen, maar komen gemiddeld uit rond de € 75,- (kater) en € 135,- (poes). Wanneer je je kat het beste kunt laten castreren is afhankelijk van meerdere factoren. Zorg in ieder geval dat je de geslachtsrijpe leeftijd van de de kat (vanaf 5 tot 8 maanden) voor bent. De meeste katten worden gecastreerd op een leeftijd van 4 tot 6 maanden. Overleg goed met de dierenarts wat voor jouw kat het beste is. Voor zwerfkatten adviseren wij vroegcastratie.

Belangrijk: houd katten die nog niet gecastreerd zijn altijd binnen!

kat oog

Castratie om economische motieven, waarbij de fokker de kittens castreert voordat zij naar de nieuwe eigenaar gaan om zo concurrentie tegen te gaan, vinden wij onacceptabel.

Castratie of sterilisatie

Veel mensen denken bij castratie aan een kater en bij sterilisatie aan een poes. In de diergeneeskunde duiden ‘castratie’ en ‘sterilisatie’ echter niet op het geslacht van de dieren, maar op de operatie zelf. Castratie is het weghalen van de geslachtsorganen, zowel bij mannelijke als bij vrouwelijke dieren. Worden de eileiders of zaadleiders alleen onderbroken, dan heet dat sterilisatie. De dieren zijn dan onvruchtbaar, maar hormonaal nog intact. Het gedrag blijft dus hetzelfde. Vaak laten huisdiereigenaren hun dier niet alleen ‘helpen’ om nageslacht te voorkomen, maar ook om hormonaal gedrag te vermijden. Daarom wordt bijna altijd gekozen voor castratie en niet voor sterilisatie.

Jaarlijkse controle

Wij raden katteneigenaren ten zeerste aan om zeker een maal per jaar de dierenarts te bezoeken. Meestal valt dit samen met de jaarlijkse entingen, maar dit hoeft niet. Tijdens de jaarlijkse controle controleert de dierenarts de algemene gezondheid van de kat, bekijkt hij het gewicht, de vacht en de tanden. Daarnaast wordt er afhankelijk van het ras en de leeftijd van de kat gecontroleerd op veel voorkomende kwalen, zodat je er altijd op tijd bij bent. Bijkomend voordeel: door regelmatig bij de dierenarts langs te gaan, leer je de kat dat de dierenarts geen nare plek is. Wel zo fijn!

Vaccineren

Vaccinaties zorgen dat katten bepaalde ernstige ziektes niet meer kunnen krijgen. Nog te vaak overlijden katten doordat zij niet gevaccineerd werden. Vaccineren is dan ook geen luxe, maar bittere noodzaak.

Ontwormen

Als je kat last heeft van wormen hoef je dat niet altijd direct door te hebben. Maar doordat de wormen zich voeden met voedingsstoffen die de kat zelf nodig heeft, heeft de kat wel degelijk last van deze parasieten. Sommige wormen zijn overdraagbaar van kat op mens (zoönose). Dit kan vervelend maar ook echt gevaarlijk zijn.

Hoe vaak en waarmee een kat ontwormt moet worden is van vele factoren afhankelijk. Denk aan de leeftijd van de kat, de gezondheid van het dier, zijn leefomgeving (binnen of buiten), contact met andere katten en mensen. Overleg met de dierenarts welke wormbehandeling er het beste bij jouw dier past. Over het algemeen wordt gesteld dat een kat zeker vier maal per jaar ontwormd moet worden.

Vlooien bestrijden

Vlooien zijn hele vervelende parasieten. Iedereen kent ze wel. En hoewel ze vooral bekend staan om de vervelende jeuk die ze bezorgen, brengen vlooien meer risico met zich mee. Zeker bij jonge, oude of zwakke dieren moet je goed opletten. Vlooien kunnen zorgen voor bloedarmoede. Daarnaast kunnen katten allergisch reageren op het speeksel van de vlo. Vlooien bestrijden kan met allerlei middeltjes, maar pas wel goed op, want dit zijn giftige stoffen. Bespreek met je dierenarts welk middel je het beste hoe vaak kunt geven. Reageert jouw kat niet heftig op vlooien? Dan is preventief ontvlooien niet altijd nodig. Controleer de vacht regelmatig, reinig slaapplekjes frequent en behandel de kat zodra je een vlo of een vlooieneitje opmerkt.

btw dierenartskosten verlagen

Persoonlijk antwoord op jouw vraag

Heb jij een specifieke vraag en zou je graag in gesprek gaan met onze kattendeskundige Marcellina Stolting ? Stel jouw vraag dan gratis via ons KattenSpreekuur en ontvang binnen een week antwoord!

Marcellina Stolting KattenSpreekuur

Weten wat wij doen om katten een beter leven te geven?