Dierenarts met kennis van konijnen

Het geneeskundig behandelen van een konijn is vaak een lastige kwestie. Veel dierenartsen zijn hierin niet gespecialiseerd, waardoor soms verkeerde diagnoses gesteld worden en niet de juiste behandeling wordt gestart. Met alle gevolgen van dien.

E. cuniculi

Zo komt de ziekte E. cuniculi tegenwoordig vaak voor bij konijnen, maar deze parasiet wordt lang niet altijd als zodanig herkend. Symptomen als onzindelijkheid, een verlamde achterhand, een scheve kop en tollend in de ren zitten, worden dan toegeschreven aan een hersenbloeding of een verlamming in de rug. Omdat die aandoeningen nauwelijks behandelbaar zijn, wordt geadviseerd om het dier in te laten slapen. Wanneer men echter had herkend dat het om E. cuniculi ging, dan had het konijn met de juiste medicatie volledig kunnen herstellen.

Verkeerde diagnose

Een ander probleem dat vaak verkeerd beoordeeld wordt, is de grote bult die kan ontstaan na een enting tegen myxomatose. Zo’n bult wordt vaak gediagnosticeerd als een abces, dat operatief verwijderd moet worden. Een operatie is echter onnodig, want in de meeste gevallen verdwijnt een entingsbult na een maand of drie vanzelf weer. Ook gebitsproblemen worden vaak over het hoofd gezien. Het welzijn van het konijn wordt daardoor ernstig aangetast, soms zelfs met de dood tot gevolg.

Konijnkundige dierenarts

Gelukkig zijn er in Nederland steeds meer dierenartsen te vinden die zich hebben laten bijscholen om konijnen op de juiste manier te kunnen behandelen. Als ervaringsdeskundige adviseer ik iedere konijneneigenaar om met zijn huisdier zo’n konijndeskundige dierenarts te raadplegen als zich een probleem voordoet. Via het internet en via het online KonijnenSpreekuur zijn deze dierenartsen, die dezelfde tarieven hanteren als de reguliere dierenarts, gemakkelijk te vinden.

Geldt ook voor andere diersoorten

Heb jij vogels, knaagdieren als cavia’s of hamsters of een ander bijzonder dier? Bezoek dan altijd een dierenarts die extra is opgeleid in en kennis heeft van jouw dier. Zo weet je dat hij de beste zorg zal krijgen. Ga niet pas zoeken naar een dierenarts als jouw dier al ziek is, maar oriënteer je ruim van tevoren.

Veronica Janssen

Veronica Janssen

Deskundige KonijnenSpreekuur