Het konijnenhok

Een kant-en-klaar konijnenhok is eigenlijk altijd te klein voor speelse, actieve konijnen. Een konijnenhok kan wel als basis dienen voor de leefruimte van de konijnen. Het konijnenhok wordt dan gebruikt als nachthok/schuilruimte. Dit konijnenhok moet groot genoeg zijn: de konijnen (konijnen houd je nooit alleen) moeten er languit in kunnen liggen en als ze op de achterpoten zitten mogen ze de bovenkant niet kunnen raken. De bodem van het hok is gesloten. Een gaas- of traliebodem is ongeschikt. Naast dit konijnenhok moeten konijnen altijd toegang hebben tot een ruime konijnenren (binnen of buiten) waar ze lekker kunnen rennen. Deze ren is minimaal vier vierkante meter voor twee konijnen. Heb je grote of meer konijnen? Zorg dan voor een ruimere ren. Groter is altijd beter.

Konijnen binnen houden

Konijnen die binnenshuis gehouden worden, moeten dagelijks geruime tijd door de woning kunnen lopen. De woning moet hierop aangepast worden om gevaarlijke situaties te voorkomen.

konijnenhok

Konijnen buiten houden

Konijnen houden van graven en vertoeven graag op zand. Om te voorkomen dat een konijn ontsnapt, kun je een stuk tuin veertig centimeter diep afgraven. Betegel de bodem en wanden van de kuil met grote tegels (zorg voor kleine mazen tussen de tegels waardoor water weg kan lopen). Deze bak vul je vervolgens met aarde. Zo kunnen de konijnen naar hartenlust graven, maar kunnen zij niet ontsnappen.

Konijnen kunnen niet tegen grote temperatuurverschillen. Wil je het konijnenhok verplaatsen van buiten naar binnen of andersom, dan kan dat alleen in de lente of aan het begin van de herfst. Konijnen kunnen beter tegen kou dan tegen warmte.

konijnenspreekuur

De inrichting van het konijnenverblijf

Konijnen kunnen absoluut niet zonder een slaapplekje waar ze zich behaaglijk en veilig kunnen terugtrekken. Geef een groep konijnen meerdere nachthokken zodat ze alternatieven hebben als ze weggejaagd worden. Omdat een konijnenhol meerdere uitgangen heeft, vinden konijnen het fijn als hun konijnenhok dit ook heeft: het geeft ze een veilig gevoel en het voorkomt stress.

Naast een slaapplek hebben de dieren ook behoefte aan mogelijkheden om te knagen en spelen. Denk aan wc-rolletjes en bijvoorbeeld takken van onbespoten fruitbomen.

De kooi verschonen

Maak het hok minimaal twee keer per week schoon en schep de keutels en etensresten er elke dag uit. Nog belangrijker is het om regelmatig de urineplaatsen schoon te maken. De ammoniak die in urine zit, is zeer slecht voor de luchtwegen van mens en dier. 

Konijnen in de zomer en winter

In de winter en zomer wijkt de verzorging van konijnen af. Je zult de dieren moeten helpen bij kou en warmte. Wist je bijvoorbeeld dat een konijn het in huis ook koud kan hebben? Lees alles over de verzorging van konijnen in de winter en zomer in onze gratis brochures:

Persoonlijk antwoord op jouw vraag

Heb jij een specifieke vraag en zou je graag in gesprek gaan met onze konijnendeskundige Veronica Janssen? Stel jouw vraag dan gratis via ons KonijnenSpreekuur en ontvang binnen een week antwoord!

Veronica Janssen KonijnenSpreekuur

Weten wat wij doen om konijnen een beter leven te geven?