Fatale kattenliefde: kattenlokkers

Zorg jij beter voor de kat van de buren dan de buren doen? Is de kwestie echt zo ernstig dat de kat beter bij jou zou moeten wonen dan bij hen? Of voer je alle katten uit de buurt omdat ze jouw voer wellicht lekkerder vinden, of gewoon graag bij je zijn? Wees dan alert! Want mensen die buurtkatten voeren zijn er de oorzaak van dat zwerfkatpopulaties kunnen groeien.


Gek op de buurkat

Schrijnend is het voorbeeld van Tommie, een echte buitenkat. Tommie is een prachtige Noorse Boskat die op Marktplaats stond onlangs. Tommie heeft blaasgruis en staat op dieet. Het gruis gaat echter niet weg. De buurvrouw is extreem dol op Tommie. Ze heeft in haar huis bakjes met de naam van Tommie er op, zijn foto’s staan op de schoorsteen en ze heeft zelfs een mandje met zijn naam erop laten maken.

Gesprekken

Deze buurvrouw voert Tommie, maar niet zijn dieet. Ondanks een gesprek met het echte baasje van Tommie, met een buurtregisseur, met de politie, de dierenarts en zelfs mensen van de wijk wil ze niet stoppen met Tommie ongezond voer te geven. Ze houdt niet zoveel van Tommie dat ze zijn dieet wil gaan voeren. Hij vindt wat hij van haar krijgt namelijk erg lekker. De kat kan niet binnen gehouden worden, omdat hij zich dan te zeer frustreert. Omdat de echte baasjes moeten kiezen voor de gezondheid van hun kat hebben ze hem op Marktplaats gezet. Hij moet herplaatst worden vanwege de buurvrouw!

Kattenliefde

Ik zie het veel in mijn praktijk dat katten die op een medisch dieet staan, gewoon door de buren gevoerd worden. Soms stiekem, soms openlijk. Niet alleen draagt voeren bij aan het verpesten van een medische behandeling, je kunt daarmee ook echt door jouw “kattenliefde” de betreffende kat sneller dan hij zou gaan om zeep helpen.

Zwerfkatten

Verder blijkt uit onderzoek dat mensen die katten voeren voor voldoende voedsel zorgen zodat een zwerfkat kolonie kan groeien. Naast voeren dient je als èchte kattenfan de betreffende kat ook te laten castreren. Dat getuigt pas van echte kattenliefde, want daarmee voorkom je de groei van een zwerfkatpopulatie. Dus als je weer een lieve kat ziet buiten, denk dan aan Tommie. Als de kat die je ziet van niemand blijkt te zijn, laat deze dan castreren. Dan pas ben je echt van betekenis voor de kat, en vergroot je diens welzijn, in plaats van zijn ondergang. 

Kattenlokkers

We zijn ondertussen wel zo opgevoed dat we weten dat we de kinderen van de buren ook niet vol moeten stoppen met snoep of chips. Dat is ongewenst voor de echte ouders. Kinderlokkers maken daar gebruik van, maar kattenlokkers ook!

Marcellina Stolting

Marcellina Stolting

Deskundige KattenSpreekuur