Liefde maakt blind

Liefde maakt inderdaad blind. In de Volkrant las ik de column over snurkende poepies. Die illustreert bij uitstek waarom het hard nodig is dat mopshonden en andere doorgefokte dieren moeten worden beschermd door wetgeving. Als de rasvereniging door de nieuwe regels, met wetenschappelijk vastgestelde gezonde lengte van snuitjes, nu nog maar twee nestjes in plaats van dertig nestjes kan voortbrengen, dan zegt dat heel veel over hoe goed deze fokkers de gezondheid van hun dieren in de gaten houden.

Mensen die zelf een ander belang hebben, bijvoorbeeld financieel, leggen de inhoud van onderzoeken in hun voordeel uit en stellen niet het belang van de hond voorop. Wetenschappers hebben namelijk geen enkel persoonlijk gewin bij een conclusie dat honden met een te korte snuit niet schattig snurken maar ernstig lijden.

Het handelsverbod zal een verademing zijn. Niet alleen voor het welzijn van mopshonden maar ook voor fokkers. Want inderdaad, nu zieke hondjes hier niet meer gefokt mogen worden, haalt men ze massaal uit het buitenland. Een handelsverbod stopt deze import van dierenleed. Zo kunnen Nederlandse fokkers hun gezonde sociale honden weer aan de man brengen zonder deze malafide concurrentie, mits ze gezonde neuzen fokken uiteraard. 

Kitty Willems

Kitty Willems

Communicatie