Een natuurlijke omgeving

Zo verschillend als alle soorten vissen zijn, zo verschillend is ook het gedrag van vissen. In het algemeen is het dan ook lastig om te zeggen hoe het gedrag er uit ziet. Wat je wel kunt zeggen is dat het gedrag van vissen is afgestemd aan hun natuurlijke omgeving. Prooivissen komen bijvoorbeeld voor in een omgeving waar zij zich goed kunnen verschuilen. Om je vis zijn natuurlijk gedrag zo goed mogelijk te kunnen laten uiten, is het daarom belangrijk dat je het verblijf inricht als een afspiegeling van de natuurlijke omgeving.

Vermaak

Het is heel belangrijk dat de vissen over een interessante, afwisselende omgeving beschikken. Vissen zijn voortdurend op zoek naar voedsel. Daarbij woelen ze in de bodem en ‘grazen’ ze de algen van planten, de aquariumwanden en decoraties af. Dit biedt de vissen de noodzakelijke afleiding en beweging.

Sociaal of liever alleen

Bij mensen thuis worden voornamelijk de wat kleinere vissoorten gehouden. Veelal gaat het daarbij om vissen die van nature prooidieren zijn. Prooidieren leven voor hun veiligheid vaak in groepen. Leeft een vis van nature in groepen? Dan moet hij bij mensen thuis ook in een school gehouden worden. Het is afhankelijk van de soort vis hoe groot die school minimaal moet zijn. Bij kleine visjes zoals tetra’s of guppy’s moet je denken aan schooltjes van minimaal twaalf vissen. Leven vissen van nature alleen of in een koppel? Bied ze diezelfde situatie dan in het aquarium of de vijver. Sommige vissen zullen op elkaar blijven jagen tot de dood er op volgt. Kijk dan ook goed naar het gedrag van de vissen in combinatie met andere vissen, voordat je ze aanschaft.

gedrag van vissen

Stress

Net zoals mensen en andere dieren ervaren vissen ook stress. Kortdurende stress, bijvoorbeeld als ze achterna gezeten worden door een roofdier, is heel normaal. Duurt de stress langer (meer dan een half uur) dan is dit wel schadelijk. Vissen die stress ervaren worden bleek of juist donker van kleur. Dit gebeurt bijvoorbeeld tijdens het transport of wanneer ze zich in hun vaste omgeving niet veilig voelen. Zie je dat jouw vissen stress vertonen? Onderzoek dan waar dit door komt en probeer het zo snel mogelijk aan te pakken. Langdurige stress kan immers leiden tot de dood. Let er dus op dat je een aquarium niet naast een deuropening, een televisie of geluidsboxen zet. Dit zorgt voor veel onrust en stress.

Weten wat wij doen om huisdieren een beter leven te geven?