De goudvis, neem jij hem serieus?

Iedere ochtend als ik naar mijn werk rijd met de trein, bekijk ik het laatste dierennieuws. Van grappige kattenfilmpjes tot afschuwelijke dierenmishandeling: alles passeert de revue. Hoe er in Nederland met dieren om wordt gegaan is bijzonder te noemen. Waar bepaalde dieren op handen gedragen worden, lijken anderen eigenlijk altijd de pineut. Want neem nou de goudvis, wie neemt die nou serieus?

Erkenning

Dat goudvissen oud kunnen worden, gemiddeld wel 30 jaar, is een feit dat bijna niemand (er)kent. Want als huisdier worden goudvissen meestal niet ouder dan een jaar. Dat vissen een goed geheugen hebben en pijn kunnen ervaren zijn zaken die inmiddels wetenschappelijk echt wel vast staan. En toch wordt daar lacherig over gedaan. Als dierenbeschermer is mij dat een doorn in het oog. Toen ik vanmorgen in de trein dan ook een artikel tegenkwam over de goudvis trok dat direct mijn aandacht. Het artikel ging over goudvissen in Arnhem. Het waterschap aldaar gaat snoeken inzetten om ‘illegale’ goudvissen te vangen. Wat?

Goudvissen om de beek op te fleuren

Bewoners van een wijk in Arnhem hebben het afgelopen jaar massaal goudvissen in een nieuw aangelegd watertje ‘vrij’ gelaten om de boel wat op te fleuren. Wat begon als een grap van een enkele meneer, werd al gauw opgevolgd door diverse buren. Binnen een mum van tijd zwommen er een paar honderd goudvissen rond in de stadsbeek. Iets waar het waterschap niet blij mee is. Goudvissen zijn immers geen inheemse (behorend in Nederland) vissen. Hun komst brengt het voortbestaan van allerlei vissoorten in de Rijn in gevaar. Gevolg: tweehonderd vissen werden al uit de sloot gevist en de enkeling die wist te ontkomen wordt nu prooi voor de, wel inheemse, snoeken.

Dieren begrijpen is dieren beschermen

Goudvissen zijn meer dan decoratie. Dat niet iedereen een grote goudvis-fan is: prima. Maar een beetje fatsoenlijk met dieren omgaan is toch niet teveel gevraagd? Want beste bewoners van Arnhem, als je je een heel klein beetje had verdiept in deze vissen, had je dan ook besloten om levende dieren te gebruiken voor een grap?

Yvonne Wulffers-Stroomer

Yvonne Wulffers – Stroomer

Campaigner