Wat eet een hamster?

Voedsel is een belangrijke basisbehoefte van hamsters. Niet alleen om essentiële voedingsstoffen binnen te krijgen, maar ook voor het natuurlijk gedrag. Hamsters zoeken ’s nachts namelijk graag hun voedsel bij elkaar. Dit wordt ook wel foerageren genoemd. Ze stoppen het voedsel in hun wangzakken en verstoppen het vervolgens in hun holletje. Hamsters moeten continu voedsel tot hun beschikking hebben om te hamsteren. Zorg ervoor dat je na het verschonen van de hamsterkooi altijd een extra voorraadje voer aanbiedt, zodat de hamster zijn verloren voorraad weer kan aanvullen.

Van nature

Het natuurlijk dieet van hamsters is zeer divers. Ze eten verschillende soorten zaden, kruiden, planten en ook insecten. Het grootste deel van hun dieet bestaat uit zaden. Omdat ze omnivoor (alleseter) zijn, moet ook op het eiwitgehalte in het voedsel gelet worden. Dat hoort rond de twintig procent te zijn. Alle hamstersoorten hebben eiwitten nodig om gezond te blijven.

De hamster houdt van komkommer, appel, meloen en gekookte aardappel. Let wel op: geef niet te vaak een stuk fruit, zeker niet aan dwerghamsters. Dit bevat namelijk veel suiker en dwerghamsters kunnen moeite hebben met het verteren hiervan. Geef de hamster ook regelmatig een hondenbrok of gekookt eiwit, om aan de dierelijke eiwitten te voldoen. Om het foerageren te stimuleren is het belangrijk om het voedsel over de hele leefomgeving te verspreiden zodat je hamster actief op zoek kan naar zijn eten.

Een hamster moet kunnen knagen

Witte knaagstenen zijn geen goed hamstervoer en zeer ongezond voor hamsters. Deze bevatten te veel zout en kalk en het gruis is schadelijk voor de blaas en de nieren. Knaagsticks zijn ook geen goede optie, deze bevatten vaak veel suiker. Er zijn veel gezondere snacks die je kunt geven, zoals gedroogde bloemen, kruiden en een verse tak van een onbespoten boom. Gebruik alleen eetbare bomen of struiken zoals de linde of wilg. Let er wel op dat de takken nog vers zijn en de bladeren nog groen zijn, anders kan je hamster er juist ziek van worden.

Vacht- en nagelverzorging

Een hamster heeft weinig vacht- en nagelverzorging nodig: een gezonde hamster zorgt zelf voor het slijten van de tandjes en nagels en verzorgt zijn eigen vacht. Alleen langharige hamsters moeten soms gekamd en bijgeknipt worden. Ziet de vacht er niet goed uit (vuil, kale plekken) bezoek dan altijd zo snel mogelijk de dierenarts. Er kan sprake zijn van een huidziekte, zoals schurft. De dierenarts kan je ook helpen met het knippen van de nagels.

Hamster

Schoonmaken van het verblijf

Het verblijf moet wekelijks worden schoongemaakt. Vervang dan een deel van het bodemmateriaal. Laat een deel van de bodembedekking liggen wat nog niet erg vies is, zodat het verblijf nog naar ’thuis’ ruikt. Haal het nestmateriaal ook nooit helemaal weg. Dit is het veilige schuil- en slaapplekje van je hamster. Als je het nestje/holletje schoonmaakt, bewaar dan een deel van het nestmateriaal en leg dat na afloop weer terug. Controleer dagelijks op oud voedsel dat mogelijk is bedorven in het nestje. Doe dit alleen als je hamster hier niet ligt te slapen. Daardoor kan je hamster zich erg onveilig voelen.

Twijfel? Dierenarts!

Houdt het gedrag van je hamster altijd goed in de gaten. Gedraagt hij zich plotseling anders? Eet of drinkt hij meer of minder, is hij drukker of juist rustiger dan normaal? Bezoek dan altijd zo spoedig mogelijk een dierenarts met kennis van hamsters. Hamsters zijn van nature prooidieren die uit overlevingsinstinct niet laten zien wanneer ze zich niet fit voelen. Een mooi mechanisme, maar heel lastig voor jou. Wanneer je ziet dat er iets mis is, is het meestal al langere tijd aan de gang. Snel ingrijpen is dan ook van levensbelang. 

Persoonlijk antwoord op jouw vraag

Heb jij een specifieke vraag en zou je graag in gesprek gaan met onze hamsterdeskundige Anne Raats? Stel jouw vraag dan gratis via ons HamsterSpreekuur en ontvang binnen een week antwoord!

Anne Raats spreekuur

Weten wat wij doen om huisdieren een beter leven te geven?