Wat eet een hamster?

Hamsters eten veel zaden. Omdat ze omnivoor (alleseter) zijn, moet ook op het eiwitgehalte in het voedsel gelet worden. Dat hoort rond de twintig procent te zijn. De hamster houdt van komkommer, appel, meloen en gekookte aardappel. Geef de hamster ook regelmatig een hondenbrok of gekookt eiwit.

Witte knaagstenen zijn geen goed hamstervoer en zeer ongezond voor hamsters. Deze bevatten te veel zout en kalk en het gruis is schadelijk voor de blaas en de nieren. Bied liever een verse tak van een onbespoten fruitboom aan.

De dieren moeten continu voedsel tot hun beschikking hebben om te kunnen hamsteren. Zorg ervoor dat je na het verschonen van de hamsterkooi altijd een extra voorraadje voer aanbiedt, zodat de hamster zijn verloren voorraad weer kan aanvullen.

hamster

Vacht- en nagelverzorging

Een hamster heeft weinig vacht- en nagelverzorging nodig: een gezonde hamster zorgt zelf voor het slijten van de tandjes en nagels en verzorgt zijn eigen vacht. Alleen langharige hamsters moeten soms gekamd en bijgeknipt worden. Ziet de vacht er niet goed uit (vuil, kale plekken) bezoek dan altijd zo snel mogelijk de dierenarts. Er kan sprake zijn van een huidziekte, zoals schurft. De dierenarts kan je ook helpen met het knippen van de nagels.

Twijfel? Dierenarts!

Houdt het gedrag van je hamster altijd goed in de gaten. Gedraagt hij zich plotseling anders? Eet of drinkt hij meer of minder, is hij drukker of juist rustiger dan normaal? Bezoek dan altijd zo spoedig mogelijk een dierenarts met kennis van hamsters. Hamsters zijn van nature prooidieren die uit overlevingsinstinct niet laten zien wanneer ze zich niet fit voelen. Een mooi mechanisme, maar heel lastig voor jou. Wanneer je ziet dat er iets mis is, is het meestal al langere tijd aan de gang. Snel ingrijpen is dan ook van levensbelang. 

Persoonlijk antwoord op jouw vraag

Heb jij een specifieke vraag en zou je graag in gesprek gaan met onze hamsterdeskundige Anne Raats? Stel jouw vraag dan gratis via ons HamsterSpreekuur en ontvang binnen een week antwoord!

Anne Raats spreekuur

Weten wat wij doen om huisdieren een beter leven te geven?