Soorten hamsters

Er zijn vijf soorten hamsters die als huisdier gehouden worden. De Syrische hamster, ook wel goudhamster genoemd, is het grootst. Dan is er de Russische (ook wel Siberische) dwerghamster, de Campbelli dwerghamster, de Roborovski dwerghamster (ook wel woestijndwerghamster) en de Chinese dwerghamster. Iedere soort heeft in de natuur een andere levenswijze en een ander leefgebied. Hierdoor verschilt per soort niet alleen het uiterlijk, maar ook het gedrag van de hamster. Het lastige is dat het niet altijd duidelijk is of een hamster een mix is van meerdere rassen. In dat geval zal ook het gedrag namelijk een mix, en dus afwijkend, zijn.

Hamsters oppakken

Niet alle hamstersoorten zijn gemakkelijk tam te maken. Bij Syrische hamsters en Russische dwerghamsters is het meestal geen probleem, bij Roborovski dwerghamsters wel. Het proces van tam maken vereist veel geduld. Benader hamsters nooit van bovenaf: dit wordt door deze prooidieren als zeer bedreigend ervaren. Laat de hamster langzaam wennen aan je hand en aai het dier voorzichtig over zijn lijf. Met iets lekkers kun je hem lokken.

Wees voorzichtig: een hamster is kwetsbaar, maar ziet geen diepte. Een kleine val kan fataal zijn.

hamster kopen

Alleen houden

De meeste hamstersoorten zijn solitaire dieren. Hamsters alleen houden is daarom het beste. Twee solitaire hamsters samen, zullen vechten tot een van beiden overlijdt. Soms verdragen Campbelli dwerghamsters gezelschap van broertjes en zusjes uit hetzelfde nest, maar soms ook niet. Verschillende soorten hamsters kunnen onderling sowieso niet samenleven.

Nachtdieren

Veel hamsters zijn nachtdieren en brengen de dag slapend door. Een aantal soorten (de Russische, de Campbelli en de Roborovski dwerghamsters) hebben een afwijkend ritme van een paar uur. Ze slapen een poosje, dan worden ze actief om te eten en drinken, om daarna weer te gaan slapen. Wanneer hamsters slapen, mogen ze niet gestoord worden omdat dit hun gezondheid ernstig schaadt.

Voor het welzijn van de hamster is het ontzettend belangrijk om dit natuurlijke gedrag te respecteren. Dit dag-/nachtritme maakt hamsters wat dat betreft minder geschikt als huisdier. Vooral in gezinnen met kinderen kan dit een probleem zijn. Denk er daarom van tevoren goed over na of een hamster wel in jouw situatie past.

hamster
hamster hamsteren

Een hamster moet altijd kunnen hamsteren

Het begrip ‘hamsteren’ heeft te maken met de gewoonte van de hamster om eten te bewaren. In de natuur is voor hamsters maar een korte periode voedsel te vinden. Daarom slaan hamsters het voer op. Dit natuurlijke gedrag zullen hamsters in gevangenschap ook vertonen. Dit kan leiden tot grote voorraden opgeborgen voedsel in de kooi. Voor zijn welzijn is het belangrijk dat de hamster altijd kan hamsteren. Dit is natuurlijk gedrag van de hamster.

Rottend voer in het nest wil je echter ook niet. Verschoon het hok daarom voldoende. Maar zorg na het verschonen van de kooi voor een extra hoeveelheid (droog) voer zodat de hamster zijn verloren voorraad snel weer kan aanvullen.

Persoonlijk antwoord op jouw vraag

Heb jij een specifieke vraag en zou je graag in gesprek gaan met onze hamsterdeskundige Anne Raats? Stel jouw vraag dan gratis via ons HamsterSpreekuur en ontvang binnen een week antwoord!

Anne Raats spreekuur

Weten wat wij doen om huisdieren een beter leven te geven?