Gedrag van de hamster

Gedrag van de hamster

Er zijn 5 soorten hamsters die je als huisdier kunt houden. Iedere soort heeft in de natuur een andere levenswijze en een ander leefgebied. Hierdoor verschilt niet alleen het uiterlijk, maar ook het gedrag van de hamster per soort. De Syrische hamster, ook wel goudhamster genoemd, is het grootst. Verder zijn er 4 soorten dwerghamsters: de Russische of Siberische dwerghamster, de Campbelli dwerghamster, de Roborovski dwerghamster of woestijndwerghamster en de Chinese dwerghamster.

Het gedrag van de hamster overdag

Het gedrag van de hamster is overdag meestal niet spannend te noemen. Veel hamsters zijn nachtdieren en brengen de dag slapend door. Andere soorten (de Russische, de Campbelli en de Roborovski dwerghamsters) hebben een afwijkend ritme van een paar uur. Ze slapen een poosje, dan worden ze actief om te eten en drinken, om daarna weer te gaan slapen. Wanneer hamsters slapen, mogen ze niet gestoord worden omdat dit hun gezondheid ernstig schaadt. Dat maakt deze dieren in dat opzicht niet zo geschikt als huisdier. Het natuurlijke gedrag van de hamster moet gerespecteerd worden. Dit is zeer belangrijk, vooral in gezinnen met kinderen.

Een hamster moet altijd kunnen hamsteren

Het begrip ‘hamsteren’ heeft te maken met de gewoonte van de hamster om eten te bewaren. In de natuur is voor hamsters maar een korte periode voedsel te vinden. Daarom slaan hamsters het voer op. Dit natuurlijke gedrag zullen hamsters in gevangenschap ook vertonen. Dit kan leiden tot grote voorraden opgeborgen voedsel in de kooi. Voor zijn welzijn is het belangrijk dat de hamster altijd kan hamsteren. Dit is natuurlijk gedrag van de hamster. Zorg na het verschonen van de kooi voor een extra hoeveelheid voer zodat de hamster zijn verloren voorraad snel weer kan aanvullen.

Hamsters alleen houden is het beste

De meeste hamstersoorten zijn solitaire dieren. Hamsters alleen houden is daarom het beste. Twee solitaire hamsters samen, zullen vechten tot een van beiden overlijdt. Soms verdragen Campbelli dwerghamsters gezelschap van broertjes en zusjes uit hetzelfde nest, maar soms ook niet. Verschillende soorten hamsters kunnen onderling niet samenleven.

Niet alle hamstersoorten zijn gemakkelijk tam te maken. Bij Syrische hamsters en Russische dwerghamsters is het meestal geen probleem, bij Roborovski dwerghamsters wel. Het proces van tam maken vereist veel geduld. Benader hamsters nooit van bovenaf: dit wordt door deze prooidieren als zeer bedreigend ervaren. Laat de hamster langzaam wennen aan je hand en aai het dier voorzichtig over zijn lijf. Met iets lekkers kun je hem lokken. Wees voorzichtig: een hamster is kwetsbaar en een kleine val kan fataal zijn.

Stel je vraag

Heb je een vragen over de aanschaf, de verzorging of het gedrag van je huisdier? Dan kun je gratis terecht bij de Sophia DierenSpreekuren.

Meer over hamsters

Kom meer te weten over het gedrag, de verzorging en de aanschaf van hamsters. Lees meer.

  • Petitie doden van huisdieren


    Dankzij de inspanningen van de Sophia-Vereeniging is het sinds 1 juli 2014 verboden om honden en katten zelf te doden. Wij vinden dat deze maatregel moet gaan gelden voor álle huisdieren. Help mee om een algemeen verbod op het doden van dieren te realiseren.
  • Op de hoogte blijven?


    Schrijf je in voor het SophiaNieuws en ontvang iedere maand het laatste huisdierennieuws!
  • Word lid!


    Wil jij ons helpen om huisdierenleed te bestrijden? Word dan nú lid van de Sophia-Vereeniging!

Niets missen?

Schrijf je in voor het SophiaNieuws en ontvang iedere maand het laatste huisdierennieuws.