Omlaag met dat hoge btw-tarief voor dierenartsen

Mijn oude kat moet naar de dierenarts. Dat is doorgaans jammer voor mijn portemonnee. Ik koos er zelf voor om huisdieren te nemen en ja, dat kost geld, soms onverwacht heel veel geld. Maar de verantwoordelijkheid roept en haar gezondheid gaat voor, dus we gaan.

Gratis dierenarts

Naar de dierenarts gaan is niet voor iedereen zo vanzelfsprekend. Dat wordt me dagelijks vrij duidelijk gemaakt sinds ik bij een (huis)dierenwelzijnsorganisatie werk. Zo is er de noodkreet van een baasje die de operatie van de kat met gescheurde kruisband à € 1.000,- niet kan opbrengen. Als het niet lukt om dat op te lossen, is laten inslapen het enige alternatief. En de hondeneigenaar die ik het liefst per raket naar de dierenarts stuur, omdat hij zich afvraagt wat het kan betekenen dat zijn hond gek hoest en telkens even zijn bewustzijn verliest… Een kwart van de vragen die wij binnenkrijgen bij onze spreekuren is medisch, terwijl we nadrukkelijk melden dat we alleen gedragsproblemen behandelen. En toch proberen mensen het, om maar gratis geholpen te kunnen worden.

Verantwoordelijkheid

Iedere huisdiereigenaar heeft de verantwoordelijkheid om goed voor zijn of haar dier te zorgen. Medische zorg is daar een belangrijk onderdeel van. Maar het kan iedereen overkomen dat je door onvoorziene omstandigheden in de financiële problemen komt en hierdoor de dierenartsrekening niet meer kunt betalen. Mensen besluiten dan om maar niet naar de dierenarts te gaan, met afschuwelijk dierenleed tot gevolg. Nu geldt voor diergeneeskundige handelingen het hoge btw-tarief van 21%. Het tarief voor luxeproducten nota bene. Het is een schril contrast met de humane zorg die vrijgesteld is van btw. Huisdieren zijn volgens de overheid geen eerste levensbehoefte en dat klopt natuurlijk, maar medische zorg is dat wel degelijk!

Dierenleed voorkomen

Een verlaging van de btw naar 6% zou de dierenarts zoveel toegankelijker maken en veel dieren ernstig leed besparen. Politiek Den Haag verschuilt zich echter achter inkomstenderving en Europese btw-regelgeving. Komende donderdag (7 juni) debatteert de Tweede Kamer over Europese fiscale onderwerpen. De uitgelezen kans om stappen te zetten die een btw-verlaging wél mogelijk maken. Ik hoop dat de Tweede Kamerleden dan denken aan al het dierenleed waar zij iets tegen kunnen doen. Ik hoop dat ze denken aan mij en de 37.156 andere dierenliefhebbers die de petitie ondertekenden voor een btw-verlaging op medische zorg voor huisdieren. Voorkom dierenleed: omlaag met dat hoge btw-tarief!

Kitty Willems

Kitty Willems

Communicatiemanager