Waarom contact met andere honden?

Honden zijn echte roedeldieren. Hoewel in de evolutie van wolf naar hond de hondenroedel plaats maakte voor de mensenroedel, blijft contact met andere honden essentieel voor een goed hondenwelzijn. Honden hebben hun eigen communicatie, gebaren en sociale omgang die pas goed tot uiting komen in gezelschap van andere honden. Van andere honden leren honden zich aan te passen aan nieuwe situaties, geuren en geluiden. Gezelschap van andere bekende honden geeft een gevoel van veiligheid en is een stimulans voor het zelfvertrouwen van de hond.

hondenspreekuur

Waar gaat het mis?

De laatste tweehonderd jaar is het leven van de hond drastisch veranderd. Vroeger leefden honden op de boerderij, waar altijd andere honden in de buurt waren. De sociale banden tussen de honden en mensen waren ijzersterk. Tegenwoordig leven honden vaak binnen. Het contact met andere honden is daardoor beperkt. Alleen een baas met zeer goede kennis van honden, die de tijd heeft om er echt voor zijn hond te zijn, kan de functie van een hondenroedel volledig op zich nemen.

Contact andere honden

Wat is de oplossing?

Bekende honden eerst

Van jongs af aan moeten honden contact hebben met andere honden. Het liefst een of meerdere honden waar ze vast contact mee hebben. Misschien heb je wel meerdere honden in huis, of kom je bij familie/vrienden/tijdens het uitlaten/op de hondenschool regelmatig dezelfde andere honden tegen?  

Daarna eventueel vreemde honden

Pas als jouw hond eenmaal goed weet om te gaan met andere bekende honden, is het contact met vreemde honden ook van toegevoegde waarde. Let wel op: niet alle honden kunnen goed met andere honden omgaan. Controleer bij vreemde honden dus altijd even bij de baas of de honden contact kunnen hebben. Eén slechte ervaring met een andere hond maakt immers meer indruk dan tien goede ervaringen!

Hulp bij contact met honden

Heeft jouw hond problemen in de omgang met andere honden (angst of agressie voortkomend uit zijn karakter of een slechte ervaring)? Neem dan contact op met een goede hondengedragstherapeut. Samen kunnen jullie kijken hoe jullie de hond kunnen helpen en wat er wel mogelijk is.

  • Let bij de keuze voor een therapeut op dat hij/zij gecertificeerd is door een beroepsvereniging erkende organisatie (bijvoorbeeld NVGH of Tinley). Controleer ook reviews. Iedereen kan zich namelijk hondengedragstherapeut noemen, de kwaliteit van de therapeuten loopt daardoor zeer sterk uiteen.

Hoe kun jij helpen?

Wil jij helpen om hondeneigenaren voor te lichten? Vraag dan een stapeltje voorlichtende flyers aan en vraag of je ze neer mag leggen bij jouw lokale hondenschool, trimsalon of dierenspeciaalzaak. Is flyers uitdelen niet jouw ding? Help dan met een financiële bijdrage! Namens de honden bedankt!