dierenhandel stop de verkoop in winkels
3 oktober 2017
> Persbericht

Werelddierendag 2017: overhandiging ruim 12.000 handtekeningen tegen huisdierenhandel

DEN HAAG – De petitie van de Sophia-Vereeniging voor een verbod op de (online) huisdierenhandel is de afgelopen maanden ruim 12.000 keer ondertekend. Deze handtekeningen zijn op 3 oktober, de dag voor Werelddierendag, persoonlijk overhandigd aan de vaste Kamercommissie voor Economische Zaken. Met maatregelen tegen de verkoop van dieren in winkels en via het internet worden impulsaankopen voorkomen en wordt de malafide huisdierenfokkerij een halt toegeroepen.

Impulsaankopen

Huisdieren worden vaak ondoordacht aangeschaft. Dit wordt gestimuleerd door de laagdrempelige verkoop via het internet, dierenwinkels en tuincentra. ”Bij de aanblik van een aandoenlijk dierensnuitje worden mensen gemakkelijk verleid om een huisdier te kopen, zonder zich goed te realiseren dat zo’n dier meer nodig heeft dan een dak boven het hoofd en een bakje voer”, vertelt Steffie van Horck, directeur van de Sophia-Vereeniging. ”Talloze dieren krijgen daardoor te weinig aandacht of ze worden niet goed verzorgd. Andere dieren belanden in het asiel, waar ze nauwelijks kans hebben op een nieuw thuis door het enorme aanbod in winkels en op advertentiewebsites.”

Malafide fokkerij

Met een verbod op de verkoop van huisdieren via dierenwinkels en het internet kan het aantal impulsaankopen worden teruggebracht. Tevens wordt daarmee de afzetmarkt beperkt voor malafide fokkers, die dieren onder erbarmelijke omstandigheden fokken. Van Horck: ”De fokdieren zijn continu drachtig en zien nooit daglicht, de jongen worden veel te vroeg uit het nest gehaald, ze zijn niet gesocialiseerd of ze zijn levensbedreigend ziek. De diertjes die geen perfect uiterlijk hebben of te groot zijn geworden om als ‘schattig’ over de toonbank te kunnen, worden vaak op gruwelijke wijze gedood omdat ze te weinig opleveren”.

Verbod op huisdierenhandel

De Sophia-Vereeniging verzoekt de vaste Kamercommissie voor Economische Zaken het onderwerp op de kaart te zetten en minister Kamp te vragen de verkoop van dieren in winkels en via het internet te verbieden. Impulsaankopen worden daarmee tegengegaan. Ondoordachte aankopen worden daarmee tegengegaan: mensen die weloverwogen een huisdier aan willen schaffen en over voldoende tijd, energie, ruimte en geld beschikken, kunnen terecht bij een van de overvolle opvangcentra die Nederland rijk is of bij fokkers die aantoonbaar aan dierenwelzijnseisen voldoen, zoals in België het geval is.

Groot maatschappelijk draagvlak

Het pleidooi van de Sophia-Vereeniging voor dierenbeschermende overheidsmaatregelen kent een groot maatschappelijk draagvlak. Het afgelopen jaar stuurden ruim duizend dierenvrienden via Sophia-Vereeniging.nl een e-mail naar dierenwinkels en Marktplaats.nl met het verzoek te stoppen met de verkoop van dieren. Maar liefst 12.798 mensen tekenden de petitie voor een verbod op de huisdierenhandel. Op dinsdag 3 oktober zijn deze handtekeningen persoonlijk overhandigd aan de vaste Kamercommissie voor Economische Zaken.