Waarom is de chinchilla niet geschikt als huisdier?

  1. De chinchilla is niet volledig gedomesticeerd. Ze zijn door de tijd heen wel wat gewend geraakt aan mensen. Ze zijn sociaal naar soortgenoten, nieuwsgierig, intelligent en hebben een eigen karakter. Ze kunnen niet tegen stress, onrust en lawaai. Daarom is een woning geen geschikte omgeving voor een chinchilla. Ze leven vooral ’s nachts en maken dan zelf wel veel lawaai en rommel.
  2. Chinchilla’s zijn slecht tam te maken. Het zijn zeer sociale dieren die in het wild met tientallen soortgenoten in grote groepen leven: een situatie die in huis niet is na te bootsen.
  3. Het zijn ontzettend actieve dieren: ze houden van rennen, springen en lopen graag los. Ze houden er in het algemeen niet van om opgepakt te worden. Daarnaast kunnen ze agressief zijn: wanneer chinchilla’s vechten, zal dit tot bloedens aan toe zijn en vaak tot de dood erop volgt.
chinchilla

Chinchilla’s zijn lastig te verzorgen

Veel voorkomende problemen in de verzorging hebben te maken met de huisvesting en voeding van de chinchilla. Chinchilla’s zijn zeer gevoelig voor tocht en een vochtige omgeving. Wanneer de chinchilla nat wordt, bijvoorbeeld door vochtig hooi of door het vallen in een waterbak, kan de vacht gaan schimmelen of rotten. Daarnaast zijn ze zeer gevoelig voor oververhitting, temperaturen boven de 25˚C zijn al levensbedreigend.

chinchilla

Voeding

De spijsvertering van de chinchilla is erg kwetsbaar. Ze eten en drinken in kleine porties. Het voer moet aan zeer strenge criteria voldoen om de spijsvertering in balans te houden. Te vochtig of te zwaar voer is levensgevaarlijk. Chinchilla’s zijn echte routinedieren: als ze hun voeding op een afwijkend tijdstip ontvangen kunnen ze erg gestrest raken. Overdag moeten ze met rust gelaten worden. Het is vrijwel onmogelijk een chinchilla de verzorging te bieden die hij nodig heeft. Chinchilla’s zijn om deze redenen niet geschikt als huisdier.

De positieflijst

Omdat niet alle dieren geschikt zijn om te houden als huisdier, is de Sophia-Vereeniging voorstander van invoering van de Positieflijst. Dit is een lijst met dieren, opgesteld door de overheid, waarvan op grond van wetenschappelijke criteria is vastgesteld dat het mogelijk is om deze dieren als huisdier te houden. Dieren die niet op deze lijst staan mogen straks niet meer, of onder strikte voorwaarden, gehouden worden. Momenteel wordt deze lijst opgesteld voor zoogdieren.

Persoonlijk antwoord op jouw vraag

Heb jij al een chinchilla en wil je weten hoe je hem toch zo goed mogelijk kunt verzorgen? Dan kun je gratis terecht bij ons DierenSpreekuur. Onze knaagdierendeskundige Anne Raats beantwoordt jouw persoonlijke vraag graag voor je. Stel jouw vraag gratis via het formulier en ontvang binnen een week antwoord!

Anne Raats KnaagdierenSpreekuur

Weten wat wij doen om huisdieren een beter leven te geven?