Hoe zegt je kat dat hij dol is op jou?

Vandaag is het Valentijnsdag: de dag van de liefde. Misschien ga je vandaag iets leuks doen met je geliefde of verras je diegene met een mooi cadeau. Maar vergeet je (snor)harige maatje niet! Valentijnsdag is bedoeld voor iedereen waar je van houdt. Verwen je kat bijvoorbeeld met zijn favoriete snack of speeltje en geef hem veel liefde. Kijk wel of jouw kat hier behoefte aan heeft. Als hij zin heeft in knuffels, komt hij vanzelf naar je toe. Waar moet je nog meer op letten?

Kopjes

Dit weten we denk ik allemaal: katten geven kopjes als ze je lief vinden. Ze drukken hun kopje dan tegen je aan of wrijven hun wang langs je heen. Een kopje kan zelfs een beetje lijken op een kopstoot. Ze doen dit omdat ze hun geur tegen je aan willen drukken. Met andere woorden: jij hoort bij mij! Dit gedrag is gevormd in de kittentijd, waarin ze kopjes krijgen van hun nestgenootjes en moeder. Kopjes geven helpt katten om een band te vormen. Zo tonen ze hun liefde naar jou toe.

Spinnen

Het horen van een zacht brommend motorgeluid, klinkt voor katteneigenaren als muziek in de oren. Je kat is hoogstwaarschijnlijk aan het spinnen! Katten gaan spinnen als ze zich op hun gemak voelen. Ze kunnen ook gaan spinnen uit ongemak of als ze nerveus zijn, maar dit gaat gepaard met platte oren, grote ogen en een onrustige houding. Als jouw kat rustig bij je ligt, lekker aan het spinnen is en ook nog zijn oogjes dichtknijpt, dan is hij erg gelukkig bij jou!

Ogen langzaam dichtknijpen

Er wordt wel eens gezegd dat ogen boekdelen spreken. Bij katten is niks minder waar. Katten gebruiken oogcontact namelijk om te communiceren met jou. Als jouw kat langzaam met zijn ogen knippert, smalle pupillen heeft en jou recht in de ogen aankijkt, dan zegt hij: ‘Ik vind jou lief!’.

Wist je dat je dit ook terug kunt doen naar je kat en hiermee zegt dat je hem ook lief vindt? Probeer dit eens en kijk hoe je kat hierop reageert. Grote kans dat hij nog meer toenadering zoekt. Je kunt het dichtknijpen van de ogen ook wel een ‘kattenkusje’ noemen.

Koekjes bakken of kneden

Katten maken soms een knedend gebaar. Dat doen ze meestal met hun voorpoten. Het lijkt op het kneden van deeg en daarom wordt het ook wel ‘koekjes bakken’ genoemd. Het kneden start in de kittentijd, tijdens het zogen bij de moeder. Op latere leeftijd kneden katten als ze ontspannen zijn of als ze een zachtere ligplaats willen creëren.

Buik laten zien

Als jouw kat zijn buik aan je laat zien, is dit het ultieme teken van vertrouwen. Katten doen dit alleen als ze in hun meest ontspannen staat zijn. Dit betekent alleen niet dat ze willen dat je over de buik gaat aaien of wrijven! Veel katten vinden dit namelijk niet fijn. Ze laten hier gewoon mee zien hoe veilig en vertrouwd ze zich voelen bij jou in de buurt.

Cadeautje voor jou

Heb je al eens een ‘cadeautje’ gehad van je kat in de vorm van een muis of vogel? Daar zit je natuurlijk niet op te wachten als dierenvriend, maar dit hoort bij het jachtgedrag van de kat. Het is een teken van liefde en trots. Jouw kat wil je belonen voor de goede zorgen en liefde die hij ontvangt. Het is misschien niet het cadeau waar je op zit te wachten, maar het is goed bedoeld!

Blije staart  

De staart van een kat zegt veel over zijn humeur. Een blije kat loopt vaak met de staart rechtop en het uiteinde in de vorm van een haak. Als hij zo naar je toe komt lopen, is hij erg blij dat je er bent. Een kat kan ook met zijn staart gaan rammelen als hij je ziet. Dit is een teken van ultieme blijdschap en liefde naar jou toe. Vaak doet een kat dit als hij je een langere tijd niet heeft gezien en hij je heeft gemist. Grote kans dat hij je dan staat op te wachten om je een warm welkom te geven.

Schootkat  

Als jouw kat bij je gaat liggen om te slapen, getuigt dat van liefde en vertrouwen. Sommige katten gaan zelfs op schoot liggen, maar niet alle katten vinden dit fijn. Als ze in je buurt liggen, zegt dit al genoeg. Soms gaan ze net buiten het bereik liggen om geaaid te worden, maar zoeken ze wel geborgenheid bij jou. Als je kat dit doet, vindt hij het dus fijn om bij je te zijn!

Een hele fijne Valentijnsdag gewenst voor jou én je maatje!

Britt

Britt Groenewegen

Communicatiemedewerker