Ik wil een huisdier

Ik wil een huisdier

Dikwijls ontstaan problemen doordat huisdieren ondoordacht en om de verkeerde redenen worden aangeschaft. Dit wordt gestimuleerd door de verkoop via het internet, dierenwinkels en tuincentra, die impulsaankopen aanmoedigen. Het gevolg is dat men te laat beseft dat het verantwoord houden van huisdieren veel tijd, geld, ruimte en energie kost. Talloze dieren krijgen daardoor te weinig aandacht of ze worden niet goed verzorgd, waardoor hun welzijn wordt aangetast. Ook worden dieren vaak te jong bij de moeder weggehaald, met gedragsproblemen tot gevolg. Veel dieren belanden daardoor in het asiel, een opvang, op straat of op een advertentiewebsite. Ondertussen worden er talloze jonge dieren geboren bij fokkers en bij mensen thuis, met een enorm huisdierenoverschot tot gevolg.

Malafide dierenhandel

Een ander probleem dat speelt bij de aanschaf van huisdieren, is de malafide dierenhandel. Veel dieren die op het internet, in dierenwinkels en in tuincentra worden aangeboden, zijn veel te vroeg uit het nest gehaald, niet gesocialiseerd, ze hebben erfelijke gebreken, gedragsproblemen of ze zijn zo ziek dat ze al snel overlijden. Bovendien worden gezonde dieren gedood, enkel omdat ze geen perfect uiterlijk hebben.

Stop de huisdierenhandel

De Sophia-Vereeniging informeert potentiële huisdiereigenaren over wat het houden van een huisdier inhoudt, via de website, een advertentiecampagne op Marktplaats.nl, de sociale media en de Sophia DierenSpreekuren. Daarbij adviseren wij om naar een opvang of asiel te gaan en geen dieren aan te schaffen via het internet, dierenwinkels en tuincentra. Met politieke lobby streven we naar strenge regelgeving voor de handel in dieren. Daarnaast voeren we de campagne ‘Stop de huisdierenhandel‘ om het huisdierenoverschot terug te brengen en de huisdierenfokkerij aan banden te leggen.

Via onderstaande links vind je informatie over de natuurlijke behoeften van huisdieren. Pas als je zeker weet dat je daaraan tegemoet kunt komen, kun je een huisdier een goed leven bieden. Anders kun je beter geen huisdier aanschaffen.

Ik heb een huisdier

Alleen als er voldoende rekening gehouden wordt met de biologische achtergrond en de natuurlijke behoeftes van huisdieren, kan er goed voor ze gezorgd worden.

Honden

Honden zijn populaire huisdieren. Maar de 1,5 miljoen honden die in Nederland leven, hebben het lang niet altijd zo goed als we zouden willen. Lees meer.

Katten

Een kat lijkt een makkelijk te houden gezelschapsdier. Dat veel mensen zich niet realiseren waar ze aan beginnen, bewijzen de overvolle asielen en al die duizenden katten die over straat zwerven. Lees meer.

Verzorging van konijnen

Konijnen

Voor veel kinderen is een konijn het eerste huisdier waarmee ze kennismaken: konijnen lijken relatief gemakkelijk te houden en worden door ouders beschouwd als een ideaal en onschuldig speelkameraadje. Lees meer.

Knaagdieren

Meer dan 860.000 cavia’s, hamsters en andere knaagdieren worden in Nederland als huisdier gehouden. Helaas gaat dat niet altijd even goed. Lees meer.

gedrag van het paard

Paarden

Mensen en paarden kunnen een speciale band opbouwen. Dat komt doordat een paard heel sociaal is. Paarden hebben het liefst andere paarden om zich heen om mee te communiceren. Lees meer.

Vogels

Meer dan 90% van de 8,9 miljoen vogels die in Nederland gehouden worden, zit zijn hele leven alleen in een kooi. En dat terwijl papegaaien en de meeste andere vogels zeer sociale dieren zijn. Lees meer.

vissen kopen

Vissen

In Nederland worden ruim 16 miljoen siervissen gehouden. Vissen zijn hoogontwikkelde, gewervelde dieren die angst, pijn en stress kunnen ervaren. Lees meer.

  • Petitie doden van huisdieren


    Dankzij de inspanningen van de Sophia-Vereeniging is het sinds 1 juli 2014 verboden om honden en katten zelf te doden. Wij vinden dat deze maatregel moet gaan gelden voor álle huisdieren. Help mee om een algemeen verbod op het doden van dieren te realiseren.
  • Op de hoogte blijven?


    Schrijf je in voor het SophiaNieuws en ontvang iedere maand het laatste huisdierennieuws!
  • Word lid!


    Wil jij ons helpen om huisdierenleed te bestrijden? Word dan nú lid van de Sophia-Vereeniging!

Niets missen?

Schrijf je in voor het SophiaNieuws en ontvang iedere maand het laatste huisdierennieuws.