Ik wil een huisdier

Dikwijls ontstaan problemen doordat huisdieren ondoordacht en om de verkeerde redenen worden aangeschaft. Dit wordt gestimuleerd door de verkoop via het internet, dierenwinkels en tuincentra, die impulsaankopen aanmoedigen. Het gevolg is dat men te laat beseft dat het verantwoord houden van huisdieren veel tijd, geld, ruimte en energie kost. Talloze dieren krijgen daardoor te weinig aandacht of ze worden niet goed verzorgd, waardoor hun welzijn wordt aangetast. Ook worden dieren vaak te jong bij de moeder weggehaald, met gedragsproblemen tot gevolg. Veel dieren belanden daardoor in het asiel, een opvang, op straat of op een advertentiewebsite. Ondertussen worden er talloze jonge dieren geboren bij fokkers en bij mensen thuis, met een enorm huisdierenoverschot tot gevolg.

Malafide dierenhandel

Een ander probleem dat speelt bij de aanschaf van huisdieren, is de malafide dierenhandel. Veel dieren die op het internet, in dierenwinkels en in tuincentra worden aangeboden, zijn veel te vroeg uit het nest gehaald, niet gesocialiseerd, ze hebben erfelijke gebreken, gedragsproblemen of ze zijn zo ziek dat ze al snel overlijden. Bovendien worden gezonde dieren gedood, enkel omdat ze geen perfect uiterlijk hebben.

Stop de huisdierenhandel

De Sophia-Vereeniging informeert potentiële huisdiereigenaren over wat het houden van een huisdier inhoudt, via de website, een advertentiecampagne op Marktplaats.nl, de sociale media en de Sophia DierenSpreekuren. Daarbij adviseren wij om naar een opvang of asiel te gaan en geen dieren aan te schaffen via het internet, dierenwinkels en tuincentra. Met politieke lobby streven we naar strenge regelgeving voor de handel in dieren. Daarnaast voeren we de campagne ‘Stop de huisdierenhandel‘ om het huisdierenoverschot terug te brengen en de huisdierenfokkerij aan banden te leggen.

Via onderstaande links vind je informatie over de natuurlijke behoeften van huisdieren. Pas als je zeker weet dat je daaraan tegemoet kunt komen, kun je een huisdier een goed leven bieden. Anders kun je beter geen huisdier aanschaffen.

Ik heb een huisdier

Alleen als er voldoende rekening gehouden wordt met de biologische achtergrond en de natuurlijke behoeften van huisdieren, kan er goed voor ze gezorgd worden.

Honden zijn populaire huisdieren. Maar de 1,5 miljoen honden die in Nederland leven, hebben het lang niet altijd zo goed als we zouden willen. Lees meer.

Een kat lijkt een makkelijk te houden gezelschapsdier. Dat veel mensen zich niet realiseren waar ze aan beginnen, bewijzen de overvolle asielen en al die duizenden katten die over straat zwerven. Lees meer.

Voor veel kinderen is een konijn het eerste huisdier waarmee ze kennismaken: konijnen lijken relatief gemakkelijk te houden en worden door ouders beschouwd als een ideaal en onschuldig speelkameraadje. Lees meer.

Meer dan 860.000 cavia’s, hamsters en andere knaagdieren worden in Nederland als huisdier gehouden. Helaas gaat dat niet altijd even goed. Lees meer.

Mensen en paarden kunnen een speciale band opbouwen. Dat komt doordat een paard heel sociaal is. Paarden hebben het liefst andere paarden om zich heen om mee te communiceren. Lees meer.

Meer dan 90% van de 2 miljoen vogels die in Nederland gehouden worden, zit zijn hele leven alleen in een kooi. En dat terwijl papegaaien en de meeste andere vogels zeer sociale dieren zijn. Lees meer.

In Nederland worden ruim 16 miljoen siervissen gehouden. Vissen zijn hoogontwikkelde, gewervelde dieren die angst, pijn en stress kunnen ervaren. Lees meer.

 • Meldpunt doden van huisdieren


  Heb jij een ervaringsverhaal, iets gelezen, gezien of gehoord over huisdieren, anders dan honden en katten, die gedood werden door iemand die geen bevoegd dierenarts is? Meld het ons!
 • Niets missen?


  Schrijf je in voor onze digitale nieuwsbrief.
  Door je aan te melden maak je nu ook kans op een gratis artikel naar keuze uit onze webwinkel! *Wij verloten iedere maand 1 artikel.
 • Word lid!


  Wil jij ons helpen om huisdierenleed te bestrijden? Word dan nú lid van de Sophia-Vereeniging!

Niets missen?

Schrijf je in voor het SophiaNieuws met updates over onze campagnes, het laatste huisdierennieuws en handige tips.

Maak kans op een gratis artikel naar keuze uit onze winkel!

 

*wij verloten iedere maand 1 artikel