Een cavia, iets voor mij?

Wil jij weten of cavia’s iets voor jou zijn? Bekijk dan onderstaande checklist. Kun jij in alle eerlijkheid ‘ja’ zeggen op alle stellingen? Dan is een cavia misschien wel iets voor jou.

 • Ik ben bereid om ongeveer acht jaar voor de cavia’s te zorgen. Ook tijdens vakanties. En ook als mijn levensomstandigheden veranderen.
 • Ik houd geen cavia’s alleen, maar altijd met minimaal twee (liever drie of meer).
 • Ik heb voldoende budget om eventuele onverwachte medische kosten te kunnen betalen. Ik zal de dierenarts ook bezoeken bij twijfels over de gezondheid van mijn cavia’s.
 • Kleine kinderen laat ik niet met de cavia’s spelen.
 • Ik zorg ervoor dat de cavia’s voldoende worden uitgedaagd en aandacht krijgen.
 • Ik kies voor een grote ruime caviakooi met een ruime (vaste) ren.
 • Minimaal een keer per week maak ik de caviakooi helemaal goed schoon. Dagelijks verwijder ik de urineplekken.
 • Ik ververs dagelijks het drinkwater en voer de cavia’s vers en droogvoer van goede kwaliteit.
 • Cavia’s zijn geen knuffeldieren. Als het doel is om een dier in huis te halen waar je mee kunt knuffelen, dan is een cavia niet het dier dat je zoekt.

Let op: koop nooit een cavia omdat dat zo leuk is voor de kinderen. Hun interesse neemt vaak snel af. Uiteindelijk ben jij degene die drie jaar lang verantwoordelijk is voor het dier. Kies daarom alleen voor cavia’s als je ze zelf graag wilt.

cavia kopen

Wat kosten cavia’s?

Wie een cavia wil aanschaffen, moet rekening houden met een bedrag van € 25,-. Een kooi met attributen kost rond de € 100,-, voeding, hooi en bodemmateriaal voor 2 cavia’s € 25,- per maand. Houd verder rekening met dierenartskosten: een castratie kost ongeveer € 75,-, een operatie € 150,- en een onderzoek kan wel € 200,- kosten. Zeer veel voorkomend bij cavia’s zijn problemen met parasieten als schurft en mijt (behandeling circa € 50,-) en spijsverteringsproblemen (behandeling vanaf € 80,-). Als verzorger ben je verantwoordelijk voor een goede medische verzorging van je cavia. Besef je bij aanschaf goed dat een cavia wel acht jaar kan worden en dat je al die tijd voor het dier zult moeten zorgen.

Waar kan ik een cavia kopen?

Je hebt besloten dat je cavia’s wilt kopen. Maar waar haal je ze dan vandaan? 

1. Opvangcentrum

Het liefste bij een opvangcentrum! Daar zitten cavia’s die een tweede kans verdienen. De mensen van de opvang kennen de karaktertjes en kunnen dus de beste match zoeken voor jou. Ook bij een opvangcentrum kun je trouwens een jonge cavia aanschaffen; regelmatig worden zwangere vrouwtjes naar een opvang gebracht.

Een voordeel van een cavia halen bij een opvangcentrum is dat de dieren daar onder begeleiding gekoppeld worden, dit scheelt veel problemen bij je thuis. Want zeker niet alle cavia’s kunnen goed met elkaar overweg.

cavia samen

2. Fokker

Is een opvangcentrum geen optie? Dan is een goede fokker nog een mogelijkheid. Kijk daar altijd goed naar de omstandigheden waaronder de diertjes gefokt worden:

 • Ziet het er netjes en schoon uit?
 • Worden de cavia’s goed verzorgd en regelmatig vastgehouden?
 • Een babycavia moet minstens vier weken oud zijn en minstens driehonderd gram wegen voordat hij bij de moeder weg mag. Houd dit goed in de gaten.

3. Particulieren

Cavia’s kopen via een particulier kan ook een optie zijn. Let wel goed op de situatie. Stel de vraag waarom de cavia’s te koop zijn. Zijn ze bijvoorbeeld ooit (impulsief) aangeschaft en nooit goed aan mensen gewend? Het is dan niet altijd makkelijk om de dieren nog tam te maken. Dat hoeft geen probleem te zijn, maar je moet er wel van op de hoogte zijn zodat je er rekening mee kan houden.

Cavia’s kunnen redelijk gemakkelijk nestjes krijgen. Jonge cavia’s zijn bij particulieren dan ook vaak te koop. Controleer altijd of de cavia’tjes al oud genoeg zijn (minimaal vier weken) en onder welke omstandigheden ze hun eerste weken hebben doorgebracht. Zijn ze gewend aan mensen bijvoorbeeld en worden ze goed verzorgd?

Pas op

PAS OP VOOR GROOTHANDEL EN MALAFIDE DIERENHANDEL

Het overgrote deel van de cavia’s in de Nederlandse dierenwinkels en tuincentra komt bij groothandels vandaan. Groothandels in Nederland, maar ook uit landen als Tsjechië en Polen. Wij raden een cavia kopen in de dierenwinkel of tuincentrum met klem af. Deze dieren verkeren vaak in slechte gezondheid en zijn veelal te vroeg bij de moeder weggehaald. Kan (of wil) jouw dierenwinkel niet de precieze kleinschalige fokker benoemen waar de cavia’s vandaan komen? Koop in die winkel dan geen cavia. Doe je dat wel, dan houd je de commerciële dierenhandel in stand, met alle dierenleed van dien.

Cavia’s koppelen

Koppelen is niet gemakkelijk en het is aan te raden dit onder begeleiding van een deskundige te doen. TIP: bij de meeste caviaopvangcentra helpen ze je met het koppelen. Eventueel nemen ze het koppelen over en kun je de cavia’s na de koppeling samen ophalen.

Welke dieren zet ik samen?

Ondanks dat cavia’s sociale dieren zijn kun je ze niet zo maar bij elkaar zetten, cavia’s kiezen elkaar op geur en niet op uiterlijk. Ook kun je geen gelijke geslachten bij elkaar zetten. De meest stabiele relatie is een gecastreerde beer (man) samen met een zeugje (vrouw). Ondanks dat dierenwinkels en vele fokkers zeggen dat twee zusjes of twee broertjes samen kunnen, horen wij dagelijks over de ellende van dit soort combinaties. Cavia’s kennen geen familieband en zo kan het dat ze elkaar soms na jaren nog in de haren vliegen.

Waar koppel ik de dieren?

Voor het koppelen moet je altijd kijken naar een neutrale ruimte dus daar waar de eigen cavia nog nooit geweest is, maak de ruimte niet te groot en zet er schuilmogelijkheden in zodat de cavia’s elkaar uit de weg kunnen gaan. Dit kan met een doos met aan beide kanten een opening zodat ze aan beide kanten weg kunnen. Leg wat eten, hooi en speelgoed in de neutrale ruimte. Je zet de dieren pas weer  in hun eigen verblijf op het moment dat er in de neutrale ruimte niet meer gejaagd wordt, de cavia’s elkaar wassen en bij elkaar in de buurt liggen. Ga er niet vanuit dat het in een dagje gepiept is, want koppelen is tijd nemen en geduld hebben. De cavia’s moeten elkaar leren vertrouwen en dat is niet in een dag gebeurt.

Persoonlijk antwoord op jouw vraag

Heb jij een specifieke vraag en zou je graag in gesprek gaan met onze caviadeskundige Anne Raats? Stel jouw vraag dan gratis via ons CaviaSpreekuur en ontvang binnen een week antwoord!

Anne Raats spreekuur

Weten wat wij doen om huisdieren een beter leven te geven?