Natuurlijke behoeften

Voor een goed caviawelzijn is het belangrijk dat de dieren hun natuurlijke gedrag kunnen vertonen. Indien dit niet mogelijk is, zullen de cavia’s ongelukkig en ziek worden. Daarom is het noodzakelijk dat het verblijf altijd voldoet aan de volgende behoeften:

  • Foerageren: het grootste gedeelte van de dag zijn cavia’s bezig met het zoeken naar voedsel.
  • Exploreren: cavia’s zijn nieuwsgierige diertjes, die graag hun omgeving ontdekken. Hiermee houd je de dieren ook mentaal actief.
  • Schuilen: van nature zijn cavia’s prooidieren. Daarom bewegen ze zich graag door struiken en hoge grassen. Hierdoor voelen de dieren zich veilig.
  • Veilig rusten: ook als cavia’s gaan rusten willen ze dit op een plek doen waar ze zich veilig voelen en niet makkelijk ten prooi kunnen vallen aan een roofdier.
  • Genoeg ruimte: voor het foerageren en exploreren is het belangrijk dat het verblijf groot genoeg is. Hiernaast hechten cavia’s waarde aan persoonlijke ruimte. Ondanks dat het sociale dieren zijn, vinden ze het prettig om zich ook soms even te kunnen afzonderen.

Samenstelling van het verblijf

Je kan het caviaverblijf op verschillende manieren vormgeven. Zo kan een standaardkooi, die veilig gekoppeld is aan een permanente ren, als verblijf dienen. Tevens kan je zelf een verblijf in elkaar zetten van hekwerkjes, zoals storage cubs. Belangrijk hierbij is dat de openingen niet groter zijn dan 3 cm, anders kunnen de dieren erin vastkomen te zitten. Tegenwoordig zijn dit soort verblijven ook te koop. Verder kan je zelf een caviaverblijf bouwen van geschikt en veilig hout.

Hiernaast kan je er ook voor kiezen om je cavia’s los te laten lopen in huis, gecombineerd met een caviakooi. Het huis dient hiervoor wel volledig veilig te zijn gemaakt, zodat er geen ongelukken kunnen gebeuren. Zorg ervoor dat de dieren niet bij de elektrische kabels kunnen en dat deze zijn beschermd tegen knagen. Ook mogen de cavia’s niet bij kamerplanten kunnen komen.

Afmetingen van het verblijf

Het verblijf dient minimaal 2 m2 voor twee cavia’s te zijn. Cavia’s houd je namelijk nooit alleen. Let wel op: dit is een absoluut minimum. Groter is altijd beter. Kies daarom het liefst voor een stukje groter. Hiermee maak je jouw maatjes altijd blij.

Heb jij meer dan twee cavia’s? Houd dan ook rekening met de volgende eisen. Voor elk extra beertje (mannetje), tel je er minimaal 1 m2 bij en voor elk extra zeugje (vrouwtje) tel je er minimaal 0,5 m2 bij.

Aangezien cavia’s niet hoog kunnen springen of klimmen, dient het verblijf minimaal 50 cm hoog te zijn. Het is ook beter om geen grote hoogteverschillen aan te bieden in het verblijf. Cavia’s kunnen namelijk geen diepte zien en zich snel bezeren als ze vallen. Grote hoogteverschillen brengen dan ook gevaarlijke risico’s met zich mee.

Verrijking van het verblijf

Ook voldoende verrijking in het caviaverblijf is belangrijk voor een goed welzijn. Bied voldoende schuilplekken aan. Per cavia heb je minimaal twee schuilplekken nodig, die om de 50 tot 80 cm aanwezig dienen te zijn in het verblijf. Op deze manier kunnen de dieren zich elk moment verstoppen. Ook is het belangrijk dat de schuilplekken twee openingen hebben, zodat er bij ruzie altijd een mogelijkheid is om weg te komen. Bovendien moeten de openingen minstens 15 cm in de diameter zijn. Geschikte schuilplekken zijn bijvoorbeeld: houten of rieten knaagdierhuisjes, takken (van wilg of fruitbomen), wilgenbruggen, dozen, PVC buizen, kurkentunnels, knaagdierhangmatten, etc.

Zorg er verder voor dat er diverse voederplekken aanwezig zijn, dit stimuleert het foerageergedrag. Denk bijvoorbeeld aan verschillende plekken met hooi, groenvoer en wilgen- of fruittakken. Daarnaast is het essentieel dat er altijd een laag bakje met vers water aanwezig is.

Foto: Mini Natuur

Geschikte bodembedekking

Er zijn veel verschillende bodembedekkers op de markt te vinden, maar welke kun je het beste gebruiken voor cavia’s? Het beste kun je ervoor kiezen om de bodembedekking uit twee of drie lagen te laten bestaan. Eventueel eerst een laag kranten om aanslag op de vloer te voorkomen en het zorgt ervoor dat je het verblijf makkelijker kan schoonmaken. Maar deze laag is niet perse nodig. Hierna komt de onderlaag van vochtabsorberend materiaal, die ook vrij is van stof en irriterende geur- en kleurstoffen. Denk aan ontstoft houtvezel, hennepvezel of bedding op basis van papier. Aangezien cavia’s niet zindelijk zijn, dient deze vochtabsorberende laag overal aanwezig te zijn. Vervolgens komt de toplaag, die het beste kan bestaan uit hooi.

Bij cavia’s die binnen worden gehouden kan je er ook voor kiezen om een stoffen bodembedekking in het verblijf te leggen. Gebruik hiervoor drie verschillende lagen. Eerst een laag die de vloer beschermd, denk aan vinyl en vijverfolie. Hierna komt een vochtabsorberende laag, zoals matrasbeschermers of molton. Als bovenste laag kun je fleecedekens of badmatten gebruiken. Deze laag laat de urine door en is lekker zacht. Indien je deze vorm van bodembedekking gebruikt is het belangrijk dat je minimaal over twee sets beschikt, zodat je altijd een set hebt als de ander in de was is.

De kooi verschonen

Om een lekker fris verblijf te behouden, is het belangrijk dat je het verblijf minimaal één keer per week volledig schoonmaakt. Zorg er wel voor dat je de keutels, urineplekken en etensresten elke dag verwijderd en vervangt door schone bodembedekking. De ammoniak die in urine zit, is slecht voor de luchtwegen van mens en dier. Daarom is het belangrijk dat de dieren niet in een urinelucht leven. Maak je gebruik van de stoffen bodembedekking? Klop dan de doeken dagelijks of om de dag uit en was alles om de 3 tot 5 dagen.

De beste plek voor het verblijf

Voor de gezondheid van de cavia’s is het belangrijk dat het verblijf niet in de tocht staat. Deze dieren kunnen namelijk slecht tegen de tocht. Ook mag het verblijf nooit in de directe zon, naast de kachel of naast de centrale verwarming staan. Dan kan het te heet worden. De optimale leeftemperatuur van deze dieren ligt namelijk tussen de 18 en 21 graden Celsius. Let er op dat de temperatuur absoluut niet boven de 26 graden Celsius komt. Dan kunnen de diertjes eraan bezwijken. Uiteraard moet je er ook op letten dat de cavia’s het niet te koud krijgen. Ook mag het verblijf niet dicht bij apparaten staan die (ultrasone) geluiden produceren. Dit veroorzaakt stress bij de dieren. Plaats het daarom altijd op een rustige plek. Verder is het belangrijk dat de dieren in een ruimte staat die goed ventileert en waar daglicht komt. Tot slot kun je het verblijf het beste niet vlakbij de keuken plaatsen, de geuren die vrij komen tijdens het koken kunnen erg intens zijn.

Cavia’s buiten houden

Cavia’s die binnen worden gehouden kun je niet zomaar buiten zetten. Dan kunnen ze erg ziek worden. Wel kun je deze dieren in de zomer een paar uur buiten in een cavia-ren of buitenhok laten lopen. Doe dit alleen als het voldoende warm is (maar ook niet te warm!), als er niet veel wind staat en als het niet regent. Let hiernaast goed op dat ze veilig zijn voor katten en andere roofdieren. Ook moeten de dieren kunnen schuilen tegen de zon.

Wil je jouw cavia’s permanent buiten huisvesten? Download dan de gratis brochure: Wintertips voor huisdieren. Hierin staat beschreven hoe je dit op de juiste manier aanpakt.

Cavia’s in de winter en zomer

In de winter en zomer wijkt de verzorging van cavia’s af. Je zult de dieren moeten helpen bij kou en bij warmte. Lees alles over de verzorging van cavia’s in de winter en zomer in onze gratis brochures:

Persoonlijk antwoord op jouw vraag

Heb jij een specifieke vraag en zou je graag in gesprek gaan met onze caviadeskundige Anne Raats? Stel jouw vraag dan gratis via ons CaviaSpreekuur en ontvang binnen een week antwoord!

Anne Raats spreekuur

Weten wat wij doen om huisdieren een beter leven te geven?