Caviakooi

Een caviakooi of caviahok moet groot zijn, minimaal een vierkante meter per twee cavia’s (cavia’s houd je nooit alleen). Let wel: dit is een minimummaat. Groter is altijd beter. De cavia’s hebben voldoende lichaamsbeweging nodig. Verdiepingen kunnen wel (mits veilig) maar er moet op tenminste een van de verdiepingen voldoende grondoppervlak zijn om goed te kunnen bewegen. Zorg dat de kooi gemaakt is van materiaal dat goed schoon te houden is.

Inrichten caviakooi

Anders dan de meeste knaagdieren hebben cavia’s geen behoeftes om te klimmen en klauteren. Waar ze absoluut niet zonder kunnen is een slaapplekje waar ze zich behaaglijk en veilig kunnen terugtrekken. Liefst met twee uitgangen zodat er bij ruzie altijd een mogelijkheid is om weg te komen. Cavia’s houd je immers nooit alleen! Een hangmatje doet het ook vaak goed.

caviaspreekuur cavia's

Naast een slaapplek hebben de dieren ook behoefte aan mogelijkheden om te knagen en spelen. Denk aan wcrolletjes en bijvoorbeeld takken van onbespoten fruitbomen.

De kooi verschonen

Maak de kooi minimaal twee keer per week schoon en schep de keutels en etensresten er elke dag uit. Nog belangrijker is het om regelmatig de urineplaatsen schoon te maken. De ammoniak die in urine zit, is slecht voor de luchtwegen van mens en dier. 

Loslopen in huis

Een caviakooi zonder vaste ren moet vaak open, zodat de dieren voldoende lichaamsbeweging krijgen. Wanneer je ervoor kiest de cavia’s los in huis te laten lopen, let er dan wel op dat je huis daar op ingericht is zodat er geen ongelukken kunnen gebeuren. Cavia’s houden van knagen dus houd loslopende cavia’s goed in de gaten. Daarnaast zijn cavia’s in principe niet zindelijk. Houd daar dus ook rekening mee.

De beste plek voor de caviakooi

De caviakooi moet tochtvrij staan. Nooit in de zon, naast de kachel of centrale verwarming, want cavia’s kunnen niet tegen zoveel hitte. Ook de ruimte waar je de kooi plaatst, is iets om rekening mee te houden. In een slaapkamer wordt het in de winter bijvoorbeeld vaak fris.

Cavia’s buiten houden

In de zomer kunnen binnencavia’s, op mooie dagen, in een caviahok buiten gehouden worden. Heb je geen vast buitenhok, dan kunnen de dieren ook ‘vrij’ rondlopen in een cavia-ren. Let daarbij goed op dat ze daar veilig zijn voor katten of andere roofdieren. Daarbij mag de temperatuur niet te laag worden. Het buitenhok of de cavia-ren moet uit de wind en regen staan. Bovendien moet er schaduw zijn, want van felle zon houden cavia’s niet.

cavia verzorging

Wil je je cavia’s permanent buiten huisvesten? Download dan (uiteraard gratis) de Wintertips voor huisdieren, daarin staat beschreven hoe dit om een juiste manier kan.

Cavia’s in de winter en zomer

In de winter en zomer wijkt de verzorging van cavia’s af. Je zult de dieren moeten helpen bij kou en warmte. Wist je bijvoorbeeld dat een cavia het in huis ook koud kan hebben? Lees alles over de verzorging van cavia’s in de winter en zomer in onze gratis brochures:

Persoonlijk antwoord op jouw vraag

Heb jij een specifieke vraag en zou je graag in gesprek gaan met onze caviadeskundige Anne Raats? Stel jouw vraag dan gratis via ons CaviaSpreekuur en ontvang binnen een week antwoord!

Anne Raats spreekuur

Weten wat wij doen om huisdieren een beter leven te geven?