Sociale dieren

Cavia’s zijn sociale dieren, die daarom altijd met soortgenoten samen moeten worden gehouden. Wordt een cavia alleen gehouden dan zal hij wegkwijnen, probleemgedrag gaan vertonen, ziek worden en soms zelfs vroegtijdig sterven. Een soortgenootje is voor de cavia dus echt een levensbehoefte.

Met hun verzorgers kunnen cavia’s ook een goede band opbouwen. Ze zijn redelijk gemakkelijk tam te maken en komen graag uit hun kooi om samen met jou de boel te verkennen. Kijk daarbij altijd uit of de omgeving voor de cavia wel veilig is. Let wel op: hoe belangrijk een goede relatie tussen de cavia en de verzorger ook is, jij als mens kunt nooit de plaats van zijn soortgenootjes innemen.

Cavia’s koppelen

Heb je een cavia en wil je er een bij plaatsen? Bij de meeste caviaopvangcentra helpen ze je bij de koppeling. Een groep cavia’s kan bestaan uit meerdere vrouwtjes (zeugjes) met eventueel één (niet meerdere!) gecastreerd mannetje (beertje) erbij. Soms kunnen gecastreerde mannetjes ook bij elkaar leven. Of het lukt en goed blijft gaan is van meerdere factoren afhankelijk. Want cavia’s zijn dan wel heel sociaal, ze zijn ook kritisch naar wie het perfecte maatje voor hen is. Je kunt niet zomaar twee cavia’s bij elkaar zetten. Laat je dan ook altijd begeleiden bij de koppeling en neem de tijd. Haastige spoed is bij koppelen namelijk echt nooit goed.

Communiceren

Het gedrag van de cavia is van nature vooral zichtbaar in de ochtend- en avondschemering, als de dieren met elkaar communiceren. Je hoort dan die kenmerkende cavia geluiden. Als huisdier zijn ze echter ook overdag actief. De geluiden die cavia’s maken, spelen een belangrijke rol in het sociale gedrag. Fluiten om aandacht te trekken, zachte piepen om te babbelen en het ‘brrr’-geluid is te horen bij cavia’s die elkaar proberen te versieren of intimideren.

Aaien, maar niet tillen

Caviagedrag is over het algemeen heel zachtaardig. Zo laten ze zich graag aaien (mits ze dit gewend zijn). Maar cavia’s kunnen ook schrikachtig zijn. Wanneer iets ze niet bevalt, kunnen ze bijten. Ze kunnen hun verzorger herkennen aan bijvoorbeeld de stem en de geur. Sommige cavia’s hechten zich echt aan hun baasje. Cavia’s zijn echter geen knuffeldieren, het liefst blijven zij met alle vier de pootjes op de grond. Voor kinderen zijn ze in dat opzicht dus minder geschikt.

cavia buiten

Persoonlijk antwoord op jouw vraag

Heb jij een specifieke vraag en zou je graag in gesprek gaan met onze caviadeskundige Anne Raats? Stel jouw vraag dan gratis via ons CaviaSpreekuur en ontvang binnen een week antwoord!

Anne Raats spreekuur

Weten wat wij doen om huisdieren een beter leven te geven?