Wat eet een cavia?

Een cavia moet altijd beschikken over vers hooi. Let er op dat het hooi niet stoffig is. Dan bevat het namelijk veel schimmels. Naast het verse hooi heeft de cavia kwalitatief goed krachtvoer nodig. Je kunt deze kopen in de vorm van gemengde granen of in pellets (samengeperste korrels of staafjes). Om te voorkomen dat je cavia alleen eet wat hij lekker vindt en zo dus niet alles binnenkrijgt wat hij nodig heeft, kun je het beste pellets aanbieden.

Naast de droge korrels en het hooi geef je je cavia’s ook verse groenten zoals paprika. Als je een nieuwe groente introduceert, bouw je dit altijd op. Op die manier voorkom je problemen met de darmen (levensgevaarlijk voor cavia’s!).

Vitamine C

Opvallend is dat cavia’s zelf geen vitamine C aanmaken. Zonder deze vitamine worden de dieren erg ziek en zullen uiteindelijk sterven. Daarom is het belangrijk om er op te letten dat het caviavoer voldoende vitamine C bevat. Dit kan zijn toegevoegd aan het droogvoer. Let goed op de uiterste houdbaarheidsdatum want vitamine C vervliegt vrij snel. Wil je zeker weten dat elke cavia voldoende vitamine C binnenkrijgt, dan kun je het de cavia dagelijks aanbieden in de vorm van een tabletje (50 mg voor kinderen, verkrijgbaar bij de drogist).

cavia buiten

Cavia’s in de winter en zomer

In de winter en zomer wijkt de verzorging van cavia’s af. Je zult de dieren moeten helpen bij kou en warmte. Wist je bijvoorbeeld dat een cavia het in huis ook koud kan hebben? Lees alles over de verzorging van cavia’s in de winter en zomer in onze gratis brochures:

Twijfel? Dierenarts!

Houdt het gedrag van je cavia altijd goed in de gaten. Gedraagt hij zich plotseling anders? Eet of drinkt hij meer of minder, is hij drukker of juist rustiger dan normaal? Bezoek dan altijd zo spoedig mogelijk een dierenarts met kennis van cavia’s. Cavia’s zijn van nature prooidieren die uit overlevingsinstinct niet laten zien wanneer ze zich niet fit voelen. Een mooi mechanisme, maar heel lastig voor jou. Wanneer je ziet dat er iets mis is, is het meestal al langere tijd aan de gang. Snel ingrijpen is dan ook van levensbelang. 

Vacht- en nagelverzorging

Een cavia heeft weinig vacht- en nagelverzorging nodig: een gezonde cavia zorgt zelf voor het slijten van de tandjes en nagels en verzorgt zijn eigen vacht. Het haar van langharige cavia’s moet wel regelmatig geborsteld of bijgeknipt worden om te voorkomen dat het gaat klitten en er vuil in blijft hangen. Cavia’s met krullerige vacht mogen juist niet gekamd worden. Dit doet te veel pijn. Hun vacht moet regelmatig kortgeknipt worden. Ziet de vacht er niet goed uit (vuil, kale plekken), bezoek dan altijd zo snel mogelijk de dierenarts. Er kan sprake zijn van een huidziekte, zoals schurft. De dierenarts kan je ook helpen met het knippen van de nagels.

Gebit

Let er goed op of het gebit in orde is. Soms hebben cavia’s te lange, te korte of scheve tanden, of hebben ze last van ontstekingen. Hiermee moet je met spoed naar de dierenarts, want als een cavia tijdelijk slecht eet, kunnen de darmen al stil komen te liggen. Dit is levensgevaarlijk.

Persoonlijk antwoord op jouw vraag

Heb jij een specifieke vraag en zou je graag in gesprek gaan met onze caviadeskundige Anne Raats? Stel jouw vraag dan gratis via ons CaviaSpreekuur en ontvang binnen een week antwoord!

Anne Raats spreekuur

Weten wat wij doen om huisdieren een beter leven te geven?