Een paard, iets voor mij?

Wil jij weten of een paard iets voor jou is? Bekijk dan onderstaande checklist. Kun jij in alle eerlijkheid ‘ja’ zeggen op alle stellingen? Dan is een paard misschien wel iets voor jou.

 • Ik heb voldoende tijd om dagelijks twee uur voor het paard te zorgen. Op dagen dat ik zelf niet kan, is er iemand beschikbaar die het van mij overneemt.
 • Ik ben bereid om ongeveer dertig jaar voor het paard te zorgen. Ook tijdens vakanties. En ook als mijn levensomstandigheden veranderen.
 • Ik houd geen paarden alleen, maar altijd met minimaal twee (liever drie of meer).
 • Ik heb voldoende budget om eventuele onverwachte medische kosten te kunnen betalen. En ik zal de dierenarts ook inschakelen bij twijfels over de gezondheid van mijn paard.
 • Ik zorg ervoor dat de paarden voldoende worden uitgedaagd en aandacht krijgen.
 • Ik kan het paard een ruime, sociale huisvesting bieden.

Let op: koop nooit een paard omdat dat zo leuk is voor de kinderen. Hun interesse neemt vaak snel af. Uiteindelijk ben jij degene die dertig jaar lang verantwoordelijk is voor het dier. Kies daarom alleen voor paarden als je ze zelf graag wilt.

De kosten van een paard

Een paard of pony brengt veel kosten met zich mee. Allereerst zijn er de aanschafkosten. Die zijn afhankelijk van het soort paard dat je gaat aanschaffen. Een kleine pony kost veel minder dan een ervaren sportpaard. Daarbij komen de kosten voor halsters, zadel, hoofdstel, dekens, poetsspullen, enzovoorts. Moet het paard vaak vervoerd worden, dan moet je wellicht een trailer kopen. Naast al deze (in principe) eenmalige uitgaven, komen er ook terugkerende kosten bij:

 • Kun je het paard niet thuis huisvesten, dan zijn er kosten voor de stalling. Deze variëren van € 100,- tot € 500,- per maand, afhankelijk van de diensten die geleverd worden door de pensionstal of manege.
 • Aan voeding ben je rond de € 45,- per maand kwijt voor een kleine pony die altijd in de wei staat. Reken bij een sportpaard op € 250,- per maand.
 • 3 á 4 keer per jaar moet er mestonderzoek worden gedaan. Aan de hand van de uitslag zal er ontwormd worden. Mestonderzoek kost rond de € 17,- per keer. ontwormingsmiddelen kosten tussen de € 8,- en de € 25,-.
 • Vaccinaties kosten rond de € 30,- tot € 60,- per jaar.
 • Aan hoefverzorging ben je – afhankelijk van het paard – elke 6-8 weken € 50,- tot € 150,- kwijt.
 • Het verzorgen van het gebit van een paard zal je gemiddeld rond de € 40,- tot € 200,- per jaar kosten.
 • Paardrijlessen kosten gemiddeld € 15,- (groepsles) tot € 40,- (privéles) per keer.
 • Onvoorziene kosten: een paard kan een ongeluk krijgen of veroorzaken of ziek worden. De dierenartsrekening kan daarbij enorm oplopen: een ziekenhuisopname kost algauw zo’n € 1.500,-.
paarden kopen

Tips voor het kopen van een paard

Heb je besloten dat je een paard gaat aanschaffen? Wij geven graag enkele tips voor het kopen van een paard.

 1. Denk bij de keuze voor een paard of pony aan je lengte en gewicht.
 2. Koop je een paard of pony voor een kind? Besef je dan dat kinderen over een paar jaar misschien wel te groot zijn voor het dier.
 3. Realiseer je dat het welzijn van het paard valt of staat met de mogelijkheid tot contact met andere paarden. Als daar thuis geen mogelijkheid toe is, kijk dan of het dier gestald kan worden in een manege of pensionstal waar paarden in groepsverband gehuisvest worden.
 4. Bedenk dat het paard naast contact met andere paarden, ook elke dag minimaal 2-3 uur aandacht van je nodig heeft. Dus ook bij slecht weer, in weekenden en in vakanties.
 5. Beginnende ruiters kunnen het beste niet kiezen voor een ongecastreerde hengst. Een betere keuze is een betrouwbare, ervaren merrie of ruin (gecastreerde hengst), ouder dan 10 jaar.
 6. Laat je goed informeren over de verschillende paardenrassen voordat je een paard gaat aanschaffen. Sommige rassen zijn meer geschikt voor dressuur, andere zijn eerder trekpaarden of recreatiepaarden.
 7. Informeer naar het karakter van het paard. Een grote, zware koudbloed is vaak een stuk rustiger dan een slanke, temperamentvolle half- of volbloed.
 8. Laat het paard keuren (door de dierenarts) voordat je een paard gaat aanschaffen.
 9. Let op of de identificatie (paspoort, chip-/levensnummer et cetera) in orde is en of de koopovereenkomst duidelijk is.

Weten wat wij doen om huisdieren een beter leven te geven?