Een rat, iets voor mij?

Wil jij weten of ratten iets voor jou zijn? Bekijk dan onderstaande checklist voor het kopen van een rat. Kun jij in alle eerlijkheid ‘ja’ zeggen op alle stellingen? Dan is een rat misschien wel iets voor jou.

Witte rat
 • Ik ben bereid om ongeveer drie jaar voor de ratten te zorgen. Ook tijdens vakanties. En ook als mijn levensomstandigheden veranderen.
 • Ik houd geen ratten alleen, maar altijd met minimaal twee (liever drie of meer).
 • Ik heb voldoende budget om eventuele onverwachte medische kosten te kunnen betalen. Ik zal de dierenarts ook bezoeken bij twijfels over de gezondheid van mijn ratten.
 • Ik ben bereid het slaapritme van de rat te respecteren en benader hem alleen als hij zelf wakker is geworden.
 • Kleine kinderen laat ik niet met de ratten spelen.
 • Ik zorg ervoor dat de ratten voldoende worden uitgedaagd en aandacht krijgen.
 • Ik kies voor een grote ruime rattenkooi die het geschiktst is voor de ratjes in plaats van de kooi die ik zelf het leukst vind.
 • Minimaal een keer per week maak ik de rattenkooi helemaal goed schoon. Dagelijks verwijder ik de urineplekken.
 • Ik ververs dagelijks het drinkwater en voer de rat vers en droogvoer van goede kwaliteit.

Let op: koop nooit een rat omdat dat zo leuk is voor de kinderen. Hun interesse neemt vaak snel af. Uiteindelijk ben jij degene die drie jaar lang verantwoordelijk is voor het dier. Kies daarom alleen voor ratten als je ze zelf graag wilt.

Wat kosten ratten?

Houd bij de aanschaf rekening met een bedrag van € 15,- per rat, € 100,- voor de rattenkooi, € 40,- voor speelgoed en € 20,- per maand voor voer. Vergeet niet de dierenartskosten. Die kunnen flink oplopen als het dier iets mankeert. Wie deze kosten niet kan of wil dragen, kan beter geen ratjes aanschaffen.

Waar kan ik een rat kopen?

Je hebt besloten dat je ratten wilt kopen. Maar waar haal je ze dan vandaan? 

1. Opvangcentrum

Het liefste bij een opvangcentrum! Daar zitten ratten die een tweede kans verdienen. De mensen van de opvang kennen de karaktertjes en kunnen dus de beste match zoeken voor jou. Ook bij een opvangcentrum kun je trouwens een jonge rat aanschaffen; regelmatig worden zwangere vrouwtjes naar een opvang gebracht.

2. Fokker

Is een opvangcentrum geen optie? Dan is een goede fokker (rattery) nog een mogelijkheid. Kijk daar altijd goed naar de omstandigheden waaronder de diertjes gefokt worden:

Rat
 • Ziet het er netjes en schoon uit?
 • Worden de ratten goed verzorgd en regelmatig vastgehouden?
 • Een babyrat (ritten) moet vijf weken oud zijn voordat hij bij de moeder weg mag. Houd dit goed in de gaten.

3. Particulieren

Ratten kopen via een particulier kan ook een optie zijn. Let wel goed op de situatie. Stel de vraag waarom de ratten te koop zijn. Zijn ze bijvoorbeeld ooit (impulsief) aangeschaft en nooit goed aan mensen gewend? Het is dan niet altijd makkelijk om de dieren nog tam te maken. Dat hoeft geen probleem te zijn, maar je moet er wel van op de hoogte zijn zodat je er rekening mee kan houden.

Ratten kunnen zeer grote nestjes krijgen, tot wel twintig jongen! Babyratjes (rittens) zijn bij particulieren dan ook vaak te koop. Controleer altijd of de ratjes al oud genoeg zijn (minimaal vijf weken) en onder welke omstandigheden ze hun eerste weken hebben doorgebracht. Zijn ze gewend aan mensen bijvoorbeeld en worden ze goed verzorgd?

Pas op

PAS OP VOOR GROOTHANDEL EN MALAFIDE DIERENHANDEL

Het overgrote deel van de ratten in de Nederlandse dierenwinkels en tuincentra komt bij groothandels vandaan. Groothandels in Nederland, maar ook uit landen als Tsjechië en Polen. Wij raden een rat kopen in de dierenwinkel of tuincentrum met klem af. Deze dieren verkeren vaak in slechte gezondheid en zijn veelal te vroeg bij de moeder weggehaald. Kan (of wil) jouw dierenwinkel niet de precieze kleinschalige fokker benoemen waar de ratten vandaan komen? Koop in die winkel dan geen ratje. Doe je dat wel, dan houd je de commerciële dierenhandel in stand, met alle dierenleed van dien.

Persoonlijk antwoord op jouw vraag

Heb jij een specifieke vraag en zou je graag in gesprek gaan met onze rattendeskundige Anne Raats? Stel jouw vraag dan gratis via ons RattenSpreekuur en ontvang binnen een week antwoord!

Anne Raats spreekuur

Weten wat wij doen om huisdieren een beter leven te geven?