Wat eet een rat?

Rattenvoeding, waar bestaat dat uit? Ratten zijn alleseters. Naast plantaardig voer hebben ze graag dierlijke eiwitten, verwerkt in droogvoer, ongeveer twintig gram per dag. Dat vormt de basis van goed rattenvoer. Trakteer je ratten bijvoorbeeld op ei, vis of hondenbrokken. Geef elke dag vers fruit of groente. Maar ook brood, noten of yoghurt zijn geschikt. De drinkfles moet elke dag gevuld worden met vers water.

Het dieet van een rat is in de natuur zeer gevarieerd en dit moet het in de thuissituatie dus ook zijn. Iedere dag hetzelfde voeren is dan ook uit den boze: variëren met verschillende soorten rattenvoer dus! Omdat ratten zeer intelligent zijn, kunnen snacks ook worden gebruikt als beloning.

rat sociaal

Witte knaagstenen zijn zeer ongezond voor ratten. Deze bevatten te veel zout en kalk en het gruis is schadelijk voor de blaas en de nieren. Bied liever een verse tak van een onbespoten fruitboom aan.

Vacht- en nagelverzorging

Een rat heeft weinig vacht- en nagelverzorging nodig. Een gezonde rat zorgt zelf voor het slijten van de tandjes en nagels en verzorgt zijn eigen vacht. Ziet de vacht er niet goed uit (vuil, kale plekken) bezoek dan altijd zo snel mogelijk de dierenarts. Er kan sprake zijn van een huidziekte zoals schurft. De dierenarts kan je ook helpen met het knippen van de nagels.

Twijfel? Dierenarts!

Ratten zijn gevoelig voor huidproblemen, luchtweginfecties en tumoren. Houd het gedrag en het uiterlijk van je rat altijd goed in de gaten. Gedraagt hij zich plotseling anders? Eet of drinkt hij meer of minder, is hij drukker of juist rustiger dan normaal? Bezoek dan altijd zo spoedig mogelijk een dierenarts met kennis van ratten. Ratten zijn van nature prooidieren die uit overlevingsinstinct niet laten zien wanneer ze zich niet fit voelen. Een mooi mechanisme, maar heel lastig voor jou. Wanneer je ziet dat er iets mis is, is het meestal al langere tijd aan de gang. Snel ingrijpen is dan ook van levensbelang. 

Persoonlijk antwoord op jouw vraag

Heb jij een specifieke vraag en zou je graag in gesprek gaan met onze rattendeskundige Anne Raats? Stel jouw vraag dan gratis via ons RattenSpreekuur en ontvang binnen een week antwoord!

Anne Raats spreekuur

Weten wat wij doen om huisdieren een beter leven te geven?