Een konijn of knaagdier voor je kind

Een konijn of knaagdier lijkt het perfecte maatje voor een opgroeiend kind. Want hoe leer je kinderen beter om voor iemand te zorgen en verantwoordelijkheden te dragen? Achter deze goedbedoelde pedagogische gedachte schuilt helaas veel dierenleed. Want veel van de gehouden dieren vinden het helemaal niet fijn om geknuffeld te worden en van alleen in een hok zitten worden de meeste konijnen- en knaagdierensoorten doodongelukkig.

Natuurlijke behoeftes

Wie verantwoord een huisdier wil aanschaffen voor een kind, kijkt eerst goed naar de behoeftes van het dier. Zo blijven prooidieren als konijnen en cavia’s het liefst met alle pootjes op de grond; zij ervaren het als bedreigend als ze opgetild of geaaid worden. Gebeurt dat toch, dan kan dat leiden tot agressief of juist apathisch gedrag. Ratjes en hamsters kunnen na gewenning wel genieten van een tochtje over de armen. Deze dieren lijken beter geschikt voor kinderen, ware het niet dat hamsters en ratten nachtdieren zijn. Zij ervaren veel stress van grijpgrage kinderhandjes die overdag hun rust verstoren. Bovendien kunnen deze dieren slecht diepte inschatten. Wanneer ze opgepakt worden, is het risico groot dat ze vallen en ernstig letsel oplopen.

Ruimte

Konijnen en knaagdieren hebben ook behoefte aan een geschikte ruimte om hun natuurlijke gedrag te kunnen vertonen. Is er genoeg plek in huis voor een groot hok? Kan de tuin afgerasterd worden en is hij geschikt voor gravende konijnenpootjes? Tot slot moet de verzorging niet onderschat worden. Een konijnentoilet moet iedere dag verschoond worden en het nachthok wekelijks. Knaagdieren hebben zelfs tweemaal per week een schoon hok nodig. De dieren moeten dagelijks vers hooi, groenvoer en water krijgen en de nagels en tandjes moeten goed worden verzorgd. Een hele opgave, die natuurlijk niet bij een kind gelegd kan worden, zeker aangezien die verantwoordelijkheid wel vijf tot tien jaar duurt.

Yvonne Wulffers-Stroomer

Yvonne Wulffers – Stroomer

Campaigner

Richie en Twine zijn hét perfecte konijn voor jouw kind!

Richie Happy Horse clay

Bestel ze direct in de giftshop en ondersteun met jouw aankoop de dierenbeschermende activiteiten van de Sophia-Vereeniging!

Twine knuffeldoekje