Planten plukken voor knaagdieren en konijnen

Het is vandaag Wereld Plantendag. In deze tijd van het jaar komen er veel jonge planten en grassen op. Wist je dat je je huisdieren extra kunt verwennen hiermee? Zelf planten plukken voor je knaagdieren en konijnen uit je eigen tuin of balkon! We hebben tips voor je op een rij gezet.

Verwen je herbivoor

Planten zijn onmisbaar voor mensen en dieren, dat kunnen we vandaag op plantendag wel extra stellen. Konijnen en sommige knaagdieren zoals cavia’s vinden verse kruiden, grassoorten, bloemen, takken, bladeren en andere plant-onderdelen heerlijk om te eten. Van nature zijn konijnen en sommige knaagdieren herbivoren, ook in het wild eten ze plantaardig. Dat is zichtbaar aan het spijsverteringskanaal van het dier. Zo hebben ze snijtanden en kiezen om de plantaardige bestanddelen te verteren en een grotere blinde darm waar zogenoemd fermentatieve vertering plaatsvindt. Daar wordt het plantaardig materiaal door micro-organismen en bacteriën verteerd.

Planten plukken

Voor knaagdieren en konijnen is variatie in de voeding van belang en plantaardige materiaal essentieel. Daarom willen we jullie een aantal tips geven voor het plukken van verschillende soorten planten uit de tuin of van het balkon. We beginnen met een aantal waarschuwingen:

  • Niet alle planten zijn goed voor jouw eigen huisdier. Lees je daarom goed in welke soorten niet giftig zijn voor een knaagdier en konijn. Hier vind je bijvoorbeeld een overzicht.
  • Je kan het beste je huisdier rustig laten wennen aan nieuwe verse planten.
  • Spoel de verse planten altijd even schoon onder de kraan voor het geven.
  • Geef geen planten waar gif op is gespoten of planten die bedorven zijn en let ook extra goed op ongedierte.
  • Geef geen planten die naast een drukke weg staan in verband met vervuiling die in de plant gaat zitten.

Wat geef je dan wel?

  • Er is veel keus! Weegbree, paardenbloem, zevenblad, klaver, het is maar een greep uit de plantjes die je overal kunt vinden en lekker zijn voor je huisdier. Een overzicht met veel verschillende pluk planten inclusief afbeeldingen, zodat je ze goed kunt herkennen, vind je op deze mooie website.

Win win

Bij het laten groeien van planten help je niet alleen jouw huisdier om aan de voedingsstoffen te komen, maar ook insecten en vogels halen hun voeding uit verschillende soorten planten.

Bovendien is tuinieren ook goed voor onze eigen gezondheid. Dus stroop de mouwen maar op en haal de handschoenen, potten en zaden maar uit de kast! Mocht tuinieren niet helemaal je hobby zijn, dan kan je ook kijken naar of je tuin gifvrij onkruid bevat.

Irene van Hensbergen

Irene van Hensbergen

Stagiair