Sociale dieren

Ratten zijn sociale dieren, die daarom altijd met soortgenoten samen moeten worden gehouden. Wordt een rat alleen gehouden, dan zal zijn gedrag problematische vormen aannemen. Ratten communiceren via piepen, blazen en gillen, maar ook met ultrasoon geluid. Heb je meerdere ratjes? Dan zul je zien dat ze veel met elkaar bezig zijn. Een mooi gezicht!

Met hun verzorgers kunnen ratten ook een goede band opbouwen. Ze zijn redelijk gemakkelijk tam te maken en komen graag uit hun kooi om samen met jou de boel te verkennen. Kijk daarbij altijd uit of de omgeving voor de rat wel veilig is. Let wel op: hoe belangrijk een goede relatie tussen de rat en de verzorger ook is, jij als mens kunt nooit de plaats van zijn soortgenootjes innemen.

De slimste van de klas

Intelligent en energiek als ratten zijn, heeft een rat als huisdier behoefte aan veel afleiding. Ze kunnen veel leren. Hoe de rat op jou reageert, is afhankelijk van hoe jij je gedraagt naar hem toe. Hoe meer aandacht, hoe meer de rat zich hecht. Ratten kunnen zich sterk op hun verzorger richten en hebben dan behoefte aan intense aandacht. Sommige ratten vinden het heerlijk om op hun wang, buik of achter hun oor geaaid te worden. De rat kan jou op zijn beurt likkend een wasbeurt geven.

Omdat ratten intelligent zijn, zijn ze ook heel nieuwsgierig. Ze houden van een uitdaging. Dit zie je duidelijk aan het rattengedrag. Wanneer zij iets nieuws of interessants ontdekken, willen ze hier graag meer van weten. Daarom kunnen ratten soms wat onvoorzichtig zijn.

ratten zijn slimme dieren

Natuurlijk gedrag

De tamme rat is geen typisch nachtdier. Hoewel ratten overdag veel slapen, zijn ze ook actief tijdens de schemering en overdag. Het gedrag van tamme ratten lijkt op dat van hun voorouders, de wilde bruine ratten. Sommige ratten schudden met hun kop heen en weer. Dit is geen problematisch, maar natuurlijk gedrag. Ratten hebben geen goed zicht en kunnen daarom met hun kop heen en weer bewegen om hun omgeving beter te kunnen zien.

ratten sociaal

Het gedrag van mannetjesratten

Mannetjesratten zijn in de pubertijd een beetje macho. Maar hun gedrag wordt rustiger naarmate ze ouder worden. Wat druppels urine kunnen ze wel blijven achterlaten. Mannetjesratten doen dit met name wanneer zij in de pubertijd zijn of paringsdrang vertonen. Het kan ook voortkomen uit de drang om hun territorium af te bakenen. In de urine zitten feromonen. Ratten communiceren niet alleen met geluid maar ook met geur.

Het gedrag van vrouwtjesratten

Vrouwtjesratten zijn actiever dan mannetjesratten. Twee ratjes samen kan een goede combinatie zijn. Maar vanwege de hiërarchie is een groepje van drie of meer beter. Pas wel op: vreemdelingen worden verjaagd en soms zelfs gedood. Koppelen dient daarom met geduld en onder begeleiding te gebeuren. De hiërarchie bepaalt bijvoorbeeld wie er mag paren en wie er mag eten.

Persoonlijk antwoord op jouw vraag

Heb jij een specifieke vraag en zou je graag in gesprek gaan met onze rattendeskundige Anne Raats? Stel jouw vraag dan gratis via ons RattenSpreekuur en ontvang binnen een week antwoord!

Anne Raats spreekuur

Weten wat wij doen om huisdieren een beter leven te geven?